Spirulina – porównanie i dawkowanie

Spirulina to moda ostatnich kilku lat, podobno niesamowicie zdrowa, ale z pewnymi znakami zapytania…

Spirulina ma kilka aktywnych składników. Głównym składnikiem jest fikocyjanobilina, która stanowi około 1% spiruliny. Przez hamowanie oksydazy NADPH, spirulina zapewnia silne działanie anty-oksydacyjny i przeciwzapalne – czyli jest super…

Inne korzystne właściwości wynikające ze spożycia spiruliny:

  • zmniejsza perokysadację lipidów (utlenianie)
  • obniża poziom triglicerydów
  • zwiększa nieznacznie poziom dobrego cholesterolu
  • nieznaczny wpływ na zwiększenie wytrzymałości mięśniowej
  • zmniejsza alergie
  • zwiększa nieznacznie aktywność enzymów antyoksydacyjnych

Natomiast te znaki zapytania to badania sugerujące negatywny spływ działania spiruliny na organizm poprzez:

  • Neurotoksynę (beta-N-methylamino-L-alanine oraz anatoxinę-a) mogącą mieć wpływ na proces degeneracji neuronów
  • Zawiera nieaktywne analogi witaminy B12  – osoby narażone na niedobór witaminy B12 nie powinny jej spożywać ani traktować spiruliny jako źródła B12
  • zawiera hepatotoksyny, które uszkadzają wątrobę
  • istnieją badania wiążące spirulinę z rabdomiolizą – czyli uszkadzaniem mięśni, najlepsze jest to, że wcale nie musisz trenować, a jedząc spirulinę to właśnie robisz!

 

Wartości odżywcze które znajdują się w spirulinie:

Spirulina (suszona)
Wartość odżywcza w 100 g
Energia 1213 kJ (290 kcal)
Węglowodany
23,9 g
w tym cukry 3,1 g
Błonnik pokarmowy 3,6 g
Tłuszcze
7,72 g
Nasycone 2,65 g
Jednonienasycone 0,675 g
Wielonienasycone 2,08 g
Białko
57.47 g
Witaminy
Witamina A ekw.

beta karoten
luteina zeaksantyna
(4%) 29 ug
(3%) 342 ug
0 ug
Tiamina (B 1 )
(207%) 2,38 mg
Ryboflawina (B 2 )
(306%) 3,67 mg
Niacyna (B 3 )
(85%) 12,82 mg
Kwas pantotenowy (B 5 )
(70%) 3,48 mg
Witamina B 6
(28%) 0,364 mg
Kwas foliowy (B 9 )
(24%) 94 ug
Witamina B 12
(0%) 0 ug
Cholina
(13%) 66 mg
Witamina C
(12%) 10,1 mg
Witamina D
(0%) 0 jm
Witamina E
(33%) 5 mg
Witamina K
(24%) 25,5 ug
Minerały
Wapń
(12%) 120 mg
Żelazo
(219%) 28,5 mg
Magnez
(55%) 195 mg
Mangan
(90%) 1,9 mg
Fosfor
(17%) 118 mg
Potas
(29%) 1363 mg
Sód
(70%) 1048 mg
Cynk
(21%) 2 mg

 

 Uwaga

  • Reakcja alergiczna na spirulina odnotowano, choć ogólna częstość występowania reakcji alergicznych lub poprzeczek wrażliwości nie są jeszcze znane
  • Wstępne dane sugerują, zmniejszenie działalności enzymów CYP2C6, CYP1A2 (aromatazy) i CYP2E1
  • Te same dowody odnotował zwiększenie aktywności zarówno CYP2B1 oraz CYP3A1

Ostrzeżenie i wskazówki

  • Niektórzy mogą mieć alergię na spirulina (bardzo rzadko)
  • Może oddziaływać z enzymami zmieniając metabolizm leków

Jak BRAĆ? Zalecane dawkowanie

Dzienna dawka spiruliny jest uzależniona od celu stosowania. Wykorzystywane w badaniach dawki dzienne kształtowały się w wartościach między 1 a 8 g gramami dziennie.

  • na zmniejszenie poziomu cholesterolu
    • dawki między 1-8 g na dzień
  • dla lepszej wydajności mięśniowej
    • dawki: 2-7.5 g dziennie
  • do poprawy poziomu glukozy we krwi,
    • 2 gramy dziennie
    • bardzo łagodne działania niepożądane zostały zaobserwowane
  • obniżenie ciśnienia skurczowego krwi
    • dawki 3,5-4,5 g dziennie
  • w alergii
    • dawka 2 gramy

 

Dawkowanie maksymalne: 

  • 10,9 g na 68 kg
  • 14.5g dla 90 kg
  • 18,2 g na 113 kg

 

Skutki uboczne spiruliny:

– zwiększone zapotrzebowanie na wodę
– swędzenie skóry
– bóle brzucha i inne pokrewne podrażnienia żołądka
– przy znacznym przekroczeniu dawkowania mogą pojawić się nudności i zawroty głowy;
– gorączka i zaburzenia snu
– zmniejszone funkcjonowanie wątroby i nerek
– istnieją również spiruliny, które zawierają metale ciężkie takie jak ołów, kadm i rtęć, obniża to jakość spiruliny i powoduje skutki uboczne
– częste krwawienia z nosa

Jeśli zobaczysz coś takiego u siebie po rozpoczęciu suplementacji – niezwłocznie przerwij suplementację! 

 

Porównanie spirulin które udało się znaleźć na rynku – firma/strona www – wielkość opakowania – cena – cena za 1 porcję (3 gramy) – cena za 1 kg:

 

O autorze:

Wojtek Zep