Bananowa ryżanka na mleko migdałowym

Przepis bezglutenowy o działaniu przeciwazapalnym!

Najlepsze śniadanie w dzień o wysokiej intensywności treningów – jeśli potrzebujesz więcej kalorii niż 550 kcal – zwiększ porcję poszczególnych składników.  Jeśli chcesz wiedzieć jak przeliczyć kaloryczność – odwiedź ten link lub opcja dla dietetyków.

 

Potrzebne produkty:

  • mleko migdałowe – 75 ml – 0,3 szklanki
  • nasiona Chia – 10 g – dwie łyżeczki
  • ryż brązowy – 50 g – 3,3 łyżki
  • orzechy laskowe – 30 g – 2 łyżki
  • cynamon – 5 g – 1 łyżeczka
  • banan – 120 g – 1 średnia sztuka

Sposób przygotowania:

1. Zmiel nasiona chia.
2. Ugotuj ryż.
3. Zmiksuj orzechy z 1/4 szklanki wody.
4. Zalej ryż „mlekiem” orzechowym.
5. Wkrój banana do potrawy i posyp cynamonem oraz chia.

Wartość kaloryczna 550 kcal

Białko 11,6 g

Tłuszcze 25 g

Węglowodany 70,6 g

Żelazo – 3,6 mg (~35%)

B6 – 0,9 mg

Witamina E – 14 mg (140%)

Wapń – 330 mg (33%)

Potas – 900 mg (30%)

 

O autorze:

Wojtek Zep