Błonnik rozpuszczalny – tabelka

 

Sprawdź jakie produkty spożywcze mają właściwości fermentujące w naszym organizmie!

 

Nazwa Błonnik Błonnik Błonnik
całkowity (g) nierozpuszczalny (g) rozpuszczalny (g)
Nasiona lnu 22,33 10,15 12,18
Mąka sojowa (odtłuszczona) 17,5 9,63 7,88
Otręby owsiane, suche 15,4 8,2 7,2
Mąka sojowa (niskotłuszczowa) 10,2 3,9 6,3
Płatki owsiane, suche 10,6 5,7 4,9
Amarantus, suchy 15,2 10,34 4,86
Jabłko suszone, nieugotowane 8,7 4 4,7
Tempeh (z fermentowany ziaren soi) 10,3 5,68 4,66
Morela suszona 9 4,6 4,4
Mąka z orzechów ziemnych (niskotłuszczowa) 15,8 11,45 4,35
Mąka z orzechów ziemnych (odtłuszczona) 15,8 11,45 4,35
Mąka sojowa (pełnotłusta) 9,6 5,29 4,32
Mąka kukurydziana 9,6 5,34 4,26
Sorgo 13,82 9,62 4,2
Figi suszone 12,2 8,2 4
Karczoch, ugotowany 5,4 1,47 3,93
Mąka żytnia 14,6 10,7 3,9
Brzoskwinie suszone 8,2 4,4 3,8
Śliwka suszona 7,1 3,3 3,8
Jęczmień, suchy 15,6 12,2 3,4
Otręby pszenne (nieprzerobione) 42,76 39,45 3,31
Pszenne zarodki 12,9 9,7 3,2
Fasola czerwona suszona, ugotowana 6,4 3,2 3,2
Mąka ziemniaczana 5,9 2,7 3,2
Bulgur, suchy 18,3 15,22 3,06
Gruszka suszona 7,5 4,5 3
Mąka z otrąb jęczmiennych 67,55 64,66 2,9
Chleb świętojański 3,81 1,02 2,79
Otręby ryżowe, suche 21 18,3 2,7
Pistacje 10,8 8,1 2,7
Soja suszona, ugotowana 6 3,3 2,7
Mąka pszenżytnia pełnoziarnista 14,6 11,91 2,68
Chipsy ziemniaczane 4,62 1,98 2,65
Kasztany jadalne 11,7 9,2 2,5
Orzechy laskowe 6,1 3,6 2,5
Brukselka, ugotowana 4,1 1,6 2,5
Kalarepa, surowa 3,6 1,1 2,5
Fasola zwykła (biała) suszona, ugotowana 6,4 4 2,4
Pasternak, ugotowany 4 1,7 2,3
Mąka z ciecierzycy 10,8 8,52 2,27
Mąka jęczmienna 10,1 7,9 2,2
Otręby kukurydziane, suche 85,47 81,05 2,11
Pestki słonecznika 10,5 8,4 2,1
Orzechy makadamia 9,3 7,4 1,9
Orzeszki ziemne 9,2 7,3 1,9
Ziarno sezamowe 7,79 5,89 1,9
Soja zielona albo niedojrzała, ugotowana 4,2 2,31 1,89
Mąka razowa 12,2 10,4 1,8
Awokado, czarna skórka 5 3,2 1,8
Cytryna 2,79 1,05 1,74
Figi świeże 3,3 1,6 1,7
Masło z orzeszków ziemnych 5,89 4,28 1,61
Groszek zielony, ugotowany 5,5 3,9 1,6
Mąka biała 2,7 1,1 1,6
Kasza jaglana, sucha 8,5 6,91 1,59
Mąka słodu jęczmiennego 7,1 5,55 1,55
Orzeszki pekan (orzesznik pekan) 7,6 6,1 1,5
Orzechy hikory (orzesznika) 6,4 4,9 1,5
Orzechy włoskie 4,8 3,3 1,5
Brokuły, ugotowane 3 1,5 1,5
Marchew, surowa 3 1,5 1,5
Kapusta pekińska Pe-tsai, ugotowana 2,7 1,25 1,45
Kasza gryczana, sucha 10,3 8,87 1,41
Kokos suszony (wiórki) 16,3 14,9 1,4
Marchew, ugotowana 3,3 1,9 1,4
Pomarańcze 2,4 1 1,4
Mąka gryczana 10 8,62 1,38
Jagody czarnego bzu 7 5,68 1,32
Pszenica orkisz 11,4 10,1 1,3
Orzechy brazylijskie 5,4 4,1 1,3
Żurawina suszona 5 3,7 1,3
Fasola szparagowa żółta, ugotowana 3 1,7 1,3
Fasolka szparagowa zielona, ugotowana 3 1,7 1,3
Gruszka świeża 2,4 1,1 1,3
Morela świeża 2,4 1,1 1,3
Daktyle 7,5 6,3 1,2
Chleb pszenny pełnoziarnisty 6,91 5,71 1,2
Karambola 2,7 1,5 1,2
Buraki świeże, ugotowane 2 0,8 1,2
Karmel 1,2 0 1,2
Bułka pszenna pełnoziarnista 6,89 5,69 1,19
Jęczmień, ugotowany 5,43 4,25 1,18
Kuskus, suchy 5 3,88 1,12

O autorze:

Wojtek Zep