Cholesterol zły LDL

 

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład błon komórkowych, hormonów steroidowych (progesteron, testosteron), witaminy D, kwasów żółciowych czy glikozydów nasercowych zwiększających siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak nadmiar złego cholesterolu będzie powodował odkładanie się blaszki miażdżycowej i utrudniał przepływ krwi przez naczynia.

 

PRODUKTY BOGATE W CHOLESTEROL 

 

# 1: Żółtko jaj
Żółtka jaj mają najwięcej cholesterolu niż jakakolwiek inna żywność w 100 g jest 1062 mg, a dzienna norma wynosi 300 mg czyli – 354% dziennego zapotrzebowania. Plus jest taki, ze można jeść białko jajek. Należy pamiętać, że jajka są bardzo powszechnie używane do robienia ciast, naleśników czy sosów. Niewielka ilość jest wskazana, ale nadmiar nie jest niczym dobrym!

# 2: Wątroba, wątróbka, pasztety, podroby
Cholesterol jest wytwarzany w wątrobie i w związku z tym podroby zawierają dużo cholesterolu. Wątroba z niemal każdego mięsa zawiera 380mg cholesterolu na 100 g co stanowi 126% dziennego zapotrzebowania. Najwięcej cholesterolu zawiera mózg wieprzowy 2500mg!

# 3: Masło
Masło należy wyeliminować z diety. Należy zwrócić uwagę na produkty do wyrobu których używa się masła takie jak: ciasta, ciasteczka, torty, bardzo często takie produkty dostarczają również cholesterol (ciasto drożdżowe ma 60 mg, a herbatniki 42 mg cholesterolu). 100 g masła czyli ok. 5 porcji grubo posmarowanego chleba masłem dostarcza ok. 248mg (83% dziennego zapotrzebowania). Należy zastąpić masło oliwą z oliwek!

# 4: Krewetki
100 g krewetek zawiera 195 mg (65% dziennego zapotrzebowania) cholesterolu.

# 5: Fast Foody
Fast foods są pełne cholesterolu. Szynka, jajka i ser zapewniają 172mg (57% dziennego zapotrzebowania)

# 6: Sery
Źródło białka, a także dobre źródło wapnia. Ser jest smacznym dodatkiem do niemal każdej potrawy. Natomiast przy problemach z cholesterolem należy ograniczyć ilość żółtych serów oraz

# 7: Mięso i przetwory mięsne (wieprzowina, kiełbasa, baranina, kaczka)
Ilość cholesterolu w mięsie zależy od rodzaju mięsa. Najwięcej cholesterolu zawiera wieprzowina oraz baranina i kaczka. Kiełbasa zawiera około 158 mg co stanowi 50% dziennego zapotrzebowania.

# 8: Mięczaki i kawior (ostrygi, małże)
Mięczaki można jeść na surowo, pieczone, gotowane na parze, smażone lub w zupie. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ich jednak unikać.

 

Ciekawostki!

Bardzo często spotyka się osoby nie jedzące mięsa ani jajek, a poziom cholesterolu jest bardzo wysoki. Nasza wątroba jest odpowiedzialna za produkowanie cholesterolu (produkcja endogenna, własna) nawet 90% całkowitej puli cholesterolu we krwi. W takiej sytuacji należy sprawdzić enzymy wątrobowe, żeby się przekonać czy nasz wątroba nie pracuje zbyt mocno. W badaniu krwi oceń: ALT, AspAT, GGTP.

 

O autorze:

Wojtek Zep