Krem pomidorowy z mozzarellą

 

 

Krem pomidorowy z mozzarellą

Składniki:

Bulion 400ml

2 puszki pomidorów w kawałkach

Mozzarella kulki  150g

Bazylia świeża

Pieprz chili cayenne 5g

Sok pomidorowy 250ml

Sól himalajska 3g

Parmezan 10g

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy bulion. Można zrobić to na dwa sposoby: albo gotujemy np. piersi z kurczaka z dodatkiem włoszczyzny po czym przelewamy tak przygotowany bulion przez sitko. Drugą metoda przygotowania bulionu jest zrobienie go z kostek rosołowych jest to sposób prostszy i szybszy.

Następnie do przygotowanego bulionu dodajemy dwie puszki z pokrojonymi pomidorami. Całość miksujemy na ciepło, po tym etapie odstawiamy całość na mały gaz i gotujemy.

Dodajemy sok pomidorowy, pieprz chili cayenne oraz sól. Całość mieszamy. Na talerze rozkładamy mozzarellę. Zalewamy ją zupą i następnie przy pomocy tarki do sera ścieramy parmezan bezpośrednio na zupę. Na koniec posypujemy zupę świeżą bazylią.

Wartość energetyczna:creamy-oven-roasted-tomato-soup-with-mozzarella

Energia 450 kcal
Białko 15 g
Węglowodany 30 g
Tłuszcz 25 g

 

 

 

 

O autorze:

Wojtek Zep