Danie bogate w fitoncydy: pieczona dynia z pieczonym czosnkiem i kurczakiem curry

Danie bogate w fitoncydy: pieczona dynia z pieczonym czosnkiem i kurczakiem curry

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia hokkaido – sztuka
  • Cebula czosnkowa 2 sztuki
  • Główka czosnku
  • Por – biała część
  • Filet z kurczaka 500g
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa (u mnie macerowana rozmarynem)
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry

Przygotowanie:

Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy na cząstki, układamy na papierze do pieczenia, na wierzchu układamy główkę czosnku, solimy, posypujemy rozmarynem, tymiankiem, skraplamy oliwą. Pieczemy w 180 oC ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy w kostkę mięso z kurczaka, nacieramy oliwą, przyprawami. Pozostałe warzywa kroimy w piórka. Na oliwie szklimy pora z cebulką, dodajemy kurczaka, smażymy ok 5 min, aż mięso będzie gotowe, podlewany odrobiną octu balsamicznego, odparowujemy i zdejmujemy z ognia. W misce układamy cząstki dyni, na niej wyłuskany z łupinek czosnek, a na wierzchu kurczaka z cebulką i porem. Podajemy z grzanką z razowego pieczywa natartą upieczonym czosnkiem i skropionego oliwą rozmarynową.

Wartość odżywcza z grzanką:

  • Kcal: 512
  • Białko: 36
  • Tłuszcze: 16
  • Węglowodany: 56

O autorze:

Wojtek Zep