Flapjack

 

Flapjacki  – porządny zastrzyk energii, spora porcja węglowodanów oraz tłuszczów, do zjedzenie od rana lub jako przekąska w ciągu dnia o wysokiej intensywności treningu!

IMG_20150701_094756

Przepis na flapjack’a

  • Składniki
    – 150 g  masła
    – 50 g  cukru
    – 200 g  miodu
    – 400 g  płatków owsianych
    – 50 g orzechów laskowych
  • – 50 g suszonych owoców (morele/żurawina)
  • – 1 łyżka stołowa startego imbiru
  • – 50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umieść masło, cukier i miód w garnku i  podgrzej na ogniu, mieszaj od czasu do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przenieść przygotowaną masę na tortownicę.  Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15-20 minut, aż się flapcjaki lekko zarumienią. Poczekaj aż wyschnie i pokrój w paski, takie jakie Ci odpowiadają.

 

 

Wartość odżywcza przy powyższych proporcjach:

W całości

(1 kg)

Na 45 g batonika
Wartość kaloryczna 4200 kcal 189 kcal
Białko 62 g (6 % energii) 2,79 g
Tłuszcz 216 g (47 % energii) 9,72 g
Węglowodany 544 g (47 % energii) 24,5 g
Błonnik 48 g 2,16 g
Żelazo 23 mg 1 mg
Potas 3110 mg 140 mg
Cynk 15 mg 0,7 mg
Magnez 663 mg 30 mg
Fosfor 2100 mg 95
B 1 2,12 mg 0,1 mg

 

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!