Jakie produkty zakwaszają? [SKALA PRAL]

images (1)

Równowaga kwasowo-zasadowa co to znaczy? Jakie produkty zakwaszają a jakie alkalizują krew?

 

Temat ten przewija się bardzo często w świecie dietetyki, natomiast czy kiedykolwiek ktoś próbował Wam wytłumaczyć co to znaczy? I na jakich zasadach kategoryzuje się produkty o działaniu odkwaszającym i zakwaszającym?

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Optymalny zakres pH krwi wynosi 7,35-7,45

Objawy sugerujące zakwaszenie organizmu:

  • przewlekłe zmęczenie
  • migrena i bóle głowy
  • zaburzenia snu
  • problemy z koncentracją
  • utrata apetytu
  • bóle mięśni i stawów
  • blada i zanieczyszczona skóra
  • trądzik, wypryski
  • cellulit i spadek elastyczności skóry
  • obrzęki
  • podkrążone oczy, łamliwe włosy i paznokcie, wypadanie włosów

 

Jedyne naukowe podejście jakie znalazłem na ten temat to obliczenie PRAL, według badań doktora Thomasa Remer’a . Niektóre minerały mają zdolność pomagające w alkalizacji krwi, natomiast białko jest czynnikiem mocno zaburzającym tę równowagę. Dlatego znając wartości białka oraz minerałów można w naukowy sposób obliczyć jaki efekt mają określone produkty na równowagę kwasowo-zasadową organizmu!

Czym jest PRAL? Z języka angielskiego to potencial renal acid load czyli w prostym tłumaczeniu potencjalna obciążenie nerek kwasem obliczone według równania:

 

PRAL = 0,49 x białko (g) + 0,037 x fosfor (mg) – 0,021 x potas – 0,026 x magnez (mg) – 0,013 x wapń (mg)

 

Jak odczytywać wynik?

  • wartości powyżej 0 – potencjalne działanie zakwaszające
  • wartości poniżej 0 – potencjalne działanie odkwaszające

 


 

Produkty o wysokim potencjale odkwaszającym:

 

Nazwa produktu

PRAL

Morele suszone
-30,54
Banany suszone
-30,23
Koncentrat pomidorowy 30%
-19,07
Figi suszone
-18,09
Śliwki suszone z pestką
-13,67
Rodzynki suszone
-13,65
Daktyle suszone
-13,64
Pietruszka, liście
-13,63
Jabłka suszone
-11,92
Boćwina
-11,53
Awokado
-11,26
Chrzan
-11,03
Jarmuż
-10,26
Mąka sojowa pełnotłusta
-9,83
Soja, nasiona suche
-9,21
Banan
-8,00
Pasternak
-7,99
Wiórki kokosowe
-7,84
Ziemniaki późne
-7,77
Melon
-7,72
Sól biała
-7,62
Szczaw
-7,14
Ziemniaki z tłuszczem
-7,08
Ziemniaki, średnio
-6,95
Ziemniaki puree
-6,83
Burak
-6,77
Powidła śliwkowe
-6,77
Placki ziemniaczane
-6,69
Wafle w czekoladzie
-6,68
Ziemniaki wczesne
-6,59
Brukselka
-6,50
Mleko w proszku odtłuszczone
-6,39
Koper ogrodowy
-6,25
Seler naciowy
-6,11
Kotlety ziemniaczane
-6,08
Ćwikła
-5,90
Pietruszka, korzeń
-5,52
Grejpfrut
-5,46
Papaja
-5,45
Buraki puree mrożone
-5,41
Brokuły
-5,40
Buraki
-5,38
Brukselka mrożona
-5,37
Porzeczki czarne
-5,30
Porzeczki czarne mrożone
-5,30
Bakłażan
-5,30
Surówka z marchwi i jabłek
-5,23
Buraki z jabłkami
-5,21
Kiwi
-5,18
Szpinak
-5,18
Porzeczki białe
-5,14
Brukselka z wody
-5,13
Marchew
-5,13
Morele
-5,04
Pomidor
-5,03

 

Pełna lista produktów odkwaszających 


 Produkty o wysoki potencjale zakwaszającym:

 

Produkt

PRAL

Żelatyna
40,37
Proszek jajeczny
38,30
Ser, Parmezan
28,79
Żółtko jaja kurzego
24,35
Dynia, pestki
23,69
Ser, Tylżycki tłusty
23,40
Zarodki pszenne
22,73
Ser topiony, edamski
21,95
Sezam, nasiona
20,63
Ser, Myśliwski tłusty
20,54
Ser, Trapistów tłusty
20,30
Ser, Gouda tłusty
19,72
Ser, Cheddar pełnotłusty
19,05
Ser, Tylżycki pełnotłusty
18,57
Ser, Edamski tłusty
18,47
Ser, Myśliwski pełnotłusty
18,05
Ser, Trapistów pełnotłusty
17,98
Tuńczyk w oleju
17,94
Ser, Salami pełnotłusty
17,69
Otręby pszenne
17,22
Wątroba wieprzowa
16,92
Wątroba wołowa
16,24
Śledź solony
15,46
Schab pieczony I
15,26
Wątróbka wieprzowa saute
15,24
Ser, Ementaler pełnotłusty
15,14
Ser twarogowy chudy
15,08
Ser typu „Feta” pełnotłusty
14,33
Wątróbka  kurczaka
14,25
Ser, Camembert pełnotłusty
14,25
Schab pieczony
14,16
Sardynka w oleju
14,09
Ser twarogowy półtłusty
13,73
Dorsz wędzony
13,57
Ser typu „Feta”
13,35
Ser typu „Feta” półtłusty
13,35
Ser, Brie pełnotłusty
13,34
Wątroba cielęca
13,33
Ser, Rokpol pełnotłusty
13,29
Słonecznik, nasiona
13,27
Ser twarogowy tłusty
13,10
Kabanosy
13,10
Ser typu „Feta” light
12,86
Kiełbasa myśliwska sucha
12,86
Pikling
12,82
Kiełbasa krakowska sucha
12,75
Makrela wędzona
12,40
Serek twarogowy homogenizowany waniliowy
12,33
Węgorz wędzony
12,20
Kotlet cielęcy panierowany
11,89
Łosoś wędzony
11,88
Śledź marynowany
11,50
Tuńczyk w wodzie
11,47
Serek termizowany pieczarkowy
11,46
Łosoś smażony saute
11,45
Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy
11,07
Sardynka w pomidorach
11,00
Łosoś z rusztu
10,89
Łosoś świeży
10,88
Kabanosy z kurczaka
10,86
Kiełbasa podsuszana z kurczaka
10,74
Sardynka świeża
10,63
Skrzydło kurczaka
10,63
Tuńczyk świeży
10,55
Paluszki z kminkiem
10,52
Pasta z twarogu i ryby wędzonej
10,43
Mięso z piersi kurczaka bez skóry
10,41
Mintaj świeży
10,33
Węgorz świeży
10,28
Befsztyk tatarski
10,26

 

Pełna lista produktów zakwaszających

 

  1. Remer T, Dimitriou T, Manz F.Dietary potential renal acid load and renal net acid excretion in healthy, free-living children and adolescents. Am J Clin Nutr. 2003; 77(5): 1255-60.
  2. Trinchieri A, Lizzano R, Marchesotti F, Zanetti G. Effect of potential renal acid load of foods on urinary citrate excretion in calcium renal stone formers. Urol Res. 2006; 34(1): 1-7. 2006.
  3. Krupp D1, Shi L, Remer T. Longitudinal relationships between diet-dependent renal acid load and blood pressure development in healthy children. Kidney Int. 2014; 85(1): 204-10.

O autorze:

Wojtek Zep