Która Cola jest lepsza? Normalna Zero czy Light?

coca-cola_cans-928x522

Oczywiście najlepszą odpowiedzią jest…. ŻADNA z nich!

Jednak nie jest to w pełni przekonująca informacja czy wskazówka dla większości z nas. Nie da się ukryć, że Cola smakuje i lubimy ją pić.

Normalna Cola pojawiła się już dawno temu, spełniając początkowo rolę lekarstwa. Jednak w wyniku rozwoju problemów z otyłością, już w latach 80’ XX wieku pojawił się zamiennik napoju zawierającego olbrzymie ilości cukru. Pierwszy raz Cola dietetyczna (Cola Light) pojawiła się w 1982 roku, przez konsumentów od razu zaczęła być kojarzona z produktem dla kobiet. Do Polski Cola Light trafiła w 1993 roku. W 2005 roku Coca-Cola wypuściła produkt o niskiej kaloryczności – Cole Zero, który miał być przeznaczony dla mężczyzn.

Bardzo często wybór Coli Zero czy Light jest odkupieniem grzechów dietetycznych, wiemy, że jest niezdrowa, bo ma dużo cukru, dlatego wybieramy tę, która nie ma kalorii (Light lub Zero).

Czy faktycznie powinniśmy bać się tylko cukru? Czy składniki, które są dodawane do Coli mają jeszcze jakieś działanie niepożądane na nasz organizm? Co wybrać naładowany napój z cukrem czy napój będący chemiczną mieszanką? Żeby najlepiej odpowiedzieć na to pytanie przyjrzymy się składom tych napojów…


Zwykła Coca-Cola

Wartość energetyczna: 42 kcal/ 100 ml

Składniki Coli:

  • woda
  • cukier – 10,6 g na 100 ml, na szklankę 25 g cukru -> to tak samo jak 5 łyżeczek w jednej szklance
  • dwutlenek węgla (E290) – substancja uważana za nieszkodliwą, przyspiesza produkowanie moczu, działa moczopędnie
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) – brązowy barwnik, może przyspieszać perystaltykę jelit, zaburza metabolizm witaminy B6, odradza się częste spożywanie – SZKODLIWE
  • kwas ortofosforowy (E338) – substancja szczególnie niezalecana dzieciom osobom w starszym wieku oraz kobietom w ciąży – substancja występuje naturalnie w wielu warzywach i owocach, jest stosowana jako regulator kwasowości oraz substancja wiążąca metale, najczęściej substancja dodawana do coli oraz mięs, jej nadmierne spożycie może powodować utratę wapnia w kościach – SZKODLIWE*
  • aromaty
  • kofeina (puszka Coca-Cola o pojemności 330 ml zawiera 33 mg kofeiny) – kofeina to alkaloid purynowy środek stymulujący, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy usuwa uczucie zmęczenia, polepsza nastrój i koncentrację, nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem, arytmią i stanami lękowymi, a także dla cukrzyków, kofeina zwiększa insulinooporność tkanek (gorsze wykorzystanie węglowodanów przez organizm) – SZKODLIWE*

* w dużych dawkach


Cola Light

Wartość energetyczna: 0,2 kcal/100 ml

Składniki:

  • woda – opisane wyżej
  • dwutlenek węgla – opisane wyżej
  • barwnik karmel E 150d – opisane wyżej – SZKODLIWE
  • kwas fosforowy – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • cyklaminian sodu (E 952) – syntetyczny słodzik, 30x słodszy od cukru. W wielu krajach, w tym w USA, wycofany po wykryciu rakotwórczych właściwości. W niektórych krajach wciąż jest dopuszczalna do użytkowania. Dopuszczalne dzienne spożycie to 7 mg na kilogram masy ciała. Stosowanie cyklaminiany może prowadzić do eplilepsji, choroby Parkinsona – SZKODLIWE
  • acesulfam K (E 950) – syntetyczna substancja słodząca, 150 x słodsza od cukru. Stosowany jako wzmacniacz smaku i zapachu, w większych stężeniach daje gorzki i metaliczny posmak. Często stosowany razem z aspartamem, z uwagi na synergizm działania. Nie wykazano szkodliwego wpływu na organizm człowieka, szybko ulega biodegradacji. Natomiast może powodować biegunkę. Dopuszczalne dzienne spożycie to 15 mg/kg masy ciała. Pomimo badań potwierdzających brak szkodliwości dla zdrowia zaliczam tę substancję jako – SZKODLIWĄ*
  • aspartam (E 951) – sztuczna substancja słodząca 180 x słodsza od cukru, używana do napojów, drażetek oraz gum do żucia, ale można go znaleźć również w wędlinach oraz rybach. Nie wpływa na wytwarzanie insuliny. Bardzo szeroko przebadany przed wprowadzeniem w latach 70’ XX wieku, po czym okazało się w latach 90’, w badaniach na zwierzętach wykorzystujących bardzo wysokie dawki asparatmu, że może  powodować niektóre rodzaje nowotworów. W 2013 roku EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował swoje stanowisko podpierając się 600 badaniami naukowymi, że aspartam jest bezpieczny (w dawkach nie większych niż 40 mg/kg masy ciała).  Pomimo badań potwierdzających brak szkodliwości dla zdrowia zaliczam tę substancję jako – SZKODLIWĄ*
  • aromaty – opisane wyżej
  • kofeina – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • kwas cytrynowy (E 330)  – występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, jest używany jako regulator kwasowości i konserwant (przeciwutleniacz) w produktach spożywczych , a także jako kwasowy środek myjący w różnych procesach czyszczących. W większych ilościach występuje w niektórych owocach. Jest środkiem bezpiecznym dla organizmu
  • źródło fenyloalaniny

* w dużych dawkach


Cola Zero

Wartość energetyczna: 0,2 kcal/ 100 ml

Skład:

  • woda
  • dwutlenek węgla – opisane wyżej
  • barwnik karmel E 150d – opisane wyżej – SZKODLIWE
  • kwas fosforowy – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • cyklaminian sodu – opisane wyżej – SZKODLIWE
  • acesulfam K – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • aspartam – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • aromaty – opisane wyżej
  • kofeina – opisane wyżej – SZKODLIWE*
  • cytrynian trisodowy (E 331) – regulator kwasowości i konserwant. Składnik aromatów, wykorzystywany do napojów gazowanych oraz przetworów owocowych. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy (w Coli Light) to naturalny składnik, związek jest rozkładany i przyswajany bez efektów ubocznych (można znaleźć badania, które zwiększają zdolność do wysiłku!). Substancja nie jest szkodliwa dla człowieka
  • źródło fenyloalaniny

* w dużych dawkach


Ile jest słodzika w napojach „dietetycznych” (na 230 ml napoju)?

Napój Aspartam (mg) Acesulfam K (mg) Sukraloza (mg)
Cola Light 125 0 0
Cola Zero 58 31 0
Diet Pepsi 118 0 0
Pepsi One 0 30 40
Diet Dr. Pepper 123 0 0
Sprite Zero 50 34 0

Największą porcję aspartamu dostarczamy w Coli Light 540 mg, badania polskie mówią nawet o wartości 585 mg/litr. Przy dziennym dopuszczalnym spożyciu na poziomie 40 mg/kg m.c. kobieta ważąca 50 kg musiałaby wypić 3,4 litra Coli Light! A mężczyzna ważący 80 kg 5,5 litra Coli Light! Nie można zapomnieć, że aspartam może znajdować się w innych produktach.

Według przepisów do napojów bezalkoholowych można dodać maksymalnie: 350 mg/l acesulfamu K, 600 mg/l aspartamu, 80–100 mg/l sacharyny, a do wyrobów cukierniczych: 500–1000 mg/kg acesulfamu K, 1000–2000 mg/kg aspartamu, 300–500 mg/kg sacharyny. Zdecydowanie groźniejsze są słodziki, w których znajduje się bardzo wysoka dawka aspartamu w jednej tabletce, a dodatkowo jest dodawany do gorących napojów – kawy, herbaty, a jak wiemy aspartam w wyższej temperaturze jest niszczony i zmienia się do szkodliwych substancji. Największy błąd!

Może Cię również zainteresuje:

pijesz napoje gazowane? Sprawdź które mają najmniej cukru

Cola – pić czy nie pić… oto jest pytanie…

PODSUMOWANIE:

Pomimo wielu badań oraz stanowisk dotyczących chemii w żywności, potwierdzających ich nieszkodliwość, należy zachować rozsądek. Pamiętaj, że przemysł spożywczy jest wielką machiną do robienia pieniędzy i niektóre substancje mogą się przekształcać w organizmie w inne związki, które mogą być szkodliwe, nie wszystko zostało jeszcze przebadane! A zwłaszcza wśród dzieci. Dlatego jeśli jesteś rodzicem – trzymaj dzieci z daleka od tego typu napojów.

Zalecam zrezygnowanie z dodatków substancji słodzących do napojów dietetycznych, lepiej jest wybrać zwykłą Colę niż produkt zawierający słodzik!

Jedna puszka Coli 1-2 x w tygodniu nie powinna skomplikować stanu zdrowia, natomiast wypijanie 2 litrów dziennie z pewnością przyczyni się do problemów ze zdrowiem!

Podstawową różnicą normalnej Coca-Coli od wersji Light i Zero jest to, że nie zawierają one cukru (słodzone są słodzikami, np.  cyklaminian sodu, aspartam), dzięki temu zawierają tylko 0,2 kcal w 100 ml.

Napoje dietetyczne różnią się smakiem od zwykłej coli.

Im starsza jest butelka Coli Light czy Zero (lub innego napoju zawierającego aspartam) – tym gorzej (aspartam rozkłada się do innych substancji, które są potencjalnie groźniejsze dla zdrowia niż aspartam – rycina poniżej)

Cola Zero posiada prawie ten sam skład jak Cola Light, różni się tylko obecnością  cytrynianu sodu, który jest zastąpiony kwaskiem cytrynowym – jest to praktycznie ta sama substancja.

Substytuty cukru są gorsze od samego cukru – dlatego lepiej wybierać mniejsze zło – w tym przypadku zwykłą Cole!

Nie używaj słodzików!

Nie powinno stosować się Coli Light oraz Diet do napojów alkoholowych! Lepiej jest wybrać zwykłą Colę!

Jeśli masz cukrzycę lub zespół metaboliczny – napoje gazowane są na pierwszym miejscu do wyeliminowania

Więcej na temat faktów i mitów na temat aspartamu możecie znaleźć tutaj

Cyklaminian sodu – co to takiego?

Cyklaminian sodu to sól sodowa kwasu cykloheksylosulfaminowego jest syntetyczną substancją słodzącą używaną w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru. Związek ten jest od sacharozy 30 razy słodszy. Cyklaminian sodu, rzadko stanowi samodzielny środek słodzący, przy większej koncentracji ma charakterystyczny, gorzkawy posmak. W produktach żywnościowych obecny jest w połączeniu z innymi słodzikami.

W jakich produktach występuje?

Cyklaminian sodu wchodzi w skład rozmaitych produktów żywnościowych, głownie tych dietetycznych, o obniżonej kaloryczności, w tym również odżywek węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych, białkowych, koncentratów napojów izotonicznych i wielu innych preparatów stosowanych w sportowej suplementacji.

Bezpieczeństwo stosowania

Cyklaminan sodu przedstawiony bywa niekiedy jako trucizna. Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), cyklaminian sodu jest substancją bezpieczną dla zdrowia człowieka. Jest zabroniony w Stanach Zjednoczonych.

Może mieć wpływ na metabolizm niektórych leków, na przykład stosowanych w przypadku cukrzycy. Nie powinien być także przyjmowany przez kobiety w ciąży i karmiące.

Podsumowanie

Należy mieć na uwadze, że istnieją dane sugerujące, że spożywanie produktów zawierających cyklaminiany może okazać się niewskazane w przypadku osób chorych stosujących farmakoterapię, kobietom w ciąży oraz karmiących.

Zdecydowanie odradzam korzystanie z tego dodatku żywieniowego! 

 

Aspartam – co to takiego?

Aspartam to substytut cukru, stanowiący techniczną nazwę wielu produktów. Substancja ta jest prawie 200 razy słodsza niż cukier, w 100 g zawiera jedynie 4 kcal.

Jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków, które dzielą świat zdrowego żywienia. Dlaczego tak się dzieje, że aspartam jest pod tak mocnym obstrzałem?

Aspartam składa się z trzech substancji chemicznych: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz estru metylowego, który po spożyciu przekształca się w metanol. Każda z tych substancji występuje naturalnie w żywności: kwas asparaginowy i fenyloalanina znajdują się w produktach białkowych; natomiast metanol (alkohol metylowy) występuje w owocach. Różnica jest taka, że związki te, obecne naturalnie w żywności występują w połączeniach z innymi substancjami. W wyniku rozkładu aspartamu w przewodzie pokarmowym powstają wolne formy wyżej wymienionych związków, które według naukowców okazują się bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka.

Kwas asparaginowy (40% aspartamu)

Pełni on istotną funkcję w organizmie człowieka, a mianowicie jest związkiem, z którego powstaje asparaginian, który jest neuroprzekaźnikiem, umożliwiającym przepływ informacji pomiędzy komórkami nerwowymi (neuronami) w mózgu. Jednak nawet nieznacznie zwiększone spożycie kwasu asparaginowego może być przyczyną obumierania komórek nerwowych. Dzieje się tak na skutek wysokiego stężenia neuroprzekaźników – powodują one nadmierne pobudzenie komórek nerwowych, a w efekcie ich śmierć.

Fenyloalanina (50% aspartamu)

Jest ona aminokwasem egzogennym (musi być dostarczana wraz z pożywieniem), niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W 1 litrze Coli Light jest ok. 280 mg tego aminokwasu.

Osoby chorujące na fenyloketonurię powinny unikać tego aminokwasu, Unikanie produktów zawierających fenyloalaninę jest podstawą w leczeniu fenyloketonurii, nagromadzenie metabolitów fenyloalaniny prowadzi do ciężkiego uszkodzenia mózgu oraz upośledzenia umysłowego.

Alkohol metylowy (10% aspartamu)

Metanol jest metabolizowany w organizmie do kwasu mrówkowego oraz formaldehydu – co do którego nie ma wątpliwości, że stanowi silną truciznę. Sam alkohol metylowy nie kumuluje się w organizmie człowieka, w przeciwieństwie do jego metabolitów, które w pewnym stopniu gromadzą się w tkankach.

Metanol zostaje powoli uwolniony z aspartamu w jelicie cienkim pod wpływem działania enzymu chymotrypsyny na grupę metylową aspartamu.

Dwuketopiperazyna (DKP) – produkt uboczny metabolizmu aspartamu

DKP to substancja, powstająca w wyniku długiego przechowywania płynnych produktów, zawierających aspartam. Badania wskazują, że związek ten ma wpływ na powstawanie nowotworów mózgu.

 

Nie ulega wątpliwości, że każdy z tych związków chemicznych jest szkodliwy dla człowieka.

Pomimo pozytywnej decyzji organów zajmujących się dopuszczaniem substancji chemicznych do użytku, wiele badań niezależnych ośrodków wskazuje na negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie zapominajmy, że jedzenie to biznes! Wszystko zależy od porcji. Picie 2-3 litrów Coli Light czy Zero w ciągu dnia nie ma nic wspólnego ze zdrowiem i z pewnością wystąpią efekty uboczne!

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!