Kwas ursolowy – nowy magiczny suplement?!

Kwas ursolowy (kwas ursanowy) to organiczny związek chemiczny, z grupy terpenów, pochodna ursanu, który występuje najczęściej w postaci wolnej, ale tworzy też pochodne glikozydowe, glikozydoestrowe i estrowe, u roślin klasy dwuliściennych, we wszystkich częściach rośliny, to jest w korzeniu, łodydze, liściach, kwiatach, owocach i nasionach.

Kwas ursolowy jest Izolowany z:

  • liści gatunku mącznica lekarska Arctostaphylos uva ursi (Ericaceae) – stąd nazwa.

Występuje w wielu gatunkach roślin takich jak: liście jemioły, szałwii lekarskiej i głogu, ale także w owocach takich jak: jabłka (skórka), borówki, żurawina, śliwka oraz przyprawach takich jak lewanda, rozmaryn, oregano, tymianek stąd też dlatego tak wysoko są te zioła w skali ORAC.
Wykazuje liczne właściwości farmakologiczne, takie jak:

  • działanie przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne, grzybo- i pierwotniakobójcze,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • moduluje funkcjonowanie układu immunologicznego i krwionośnego,
  • zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi

Badania nad potencjałem kwasu ursolowego dopiero trwają, badania są prowadzone głównie na modelu zwierzęcym jako że nie znamy dokładnego mechanizmu działania, ludzie póki co nie są poddawaniu testowaniu.

W badaniach in vitro , kwas ursolowy hamuje rozrost różnych typów komórek nowotworowych, hamując STAT3 poprzez zahamowanie drogi aktywacji, a także zmniejsza proliferację komórek nowotworowych i indukowanie apoptozy – czyli śmierci komórki. Kwas ursolowy jest słabym inhibitorem aromatazy  i  wstępne badania na modelu zwierzęcym wykazały pozytywny wpływ na zwiększenie ilości mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej, ponadto zaobserwowano mniejszy zanik mięśni u badanych zwierząt. Wykazuje również działanie kardioprotekcyjne. U badanych myszy, u których uszkodzono nerw kulszowy – kwas ursolowy przyspieszał regenerację. Wykazuje również w modelu zwierzęcym na przyspieszenie procesów  regeneracji wątroby,  poprawę odpowiedzi układu odpornościowego, lepszą pracę trzustki (zwłaszcza w kontekście diabetyków)…

Całkiem wiele jak na jeden środek będący kwasem znajdującym się w skórce jabłek, ale może warto spróbować?

Suplementy, które są dostępne na rynku:

 

  1. Kunkel, S. D.; Suneja, M.; Ebert, S. M.; Bongers, K. S.; Fox, D. K.; Malmberg, S. E.; Alipour, F.; Shields, R. K.; Adams, C. M. (2011). „MRNA Expression Signatures of Human Skeletal Muscle Atrophy Identify a Natural Compound that Increases Muscle Mass”. Cell Metabolism. 13 (6): 627–638. doi:10.1016/j.cmet.2011.03.020. PMC 3120768Freely accessible. PMID 21641545.
  2. Jump up ^ Liobikas J, Majiene D, Trumbeckaite S, Kursvietiene L, Masteikova R, Kopustinskiene DM, Savickas A, Bernatoniene J.,”Uncoupling and antioxidant effects of ursolic acid in isolated rat heart mitochondria”, J Nat Prod. 2011 Jul 22;74(7):1640-4
  3. Jump up ^ Liu, Biao; Liu, Yan; Yang, Guang; Xu, Zemin; Chen, Jiajun (2013-09-25). „Ursolic acid induces neural regeneration after sciatic nerve injury”. Neural Regeneration Research. 8 (27): 2510–2519. doi:10.3969/j.issn.1673-5374.2013.27.002. ISSN 1673-5374. PMC 4145935Freely accessible. PMID 25206561.

O autorze:

Wojtek Zep