Masz ochotę na słodycze? Sprawdź czego brakuje w Twojej diecie!

 

 

oRGANIZM TO cudownA bio-maszynA, Z KOMPUTEREM POKŁADOWYM, którY zawsze ZGŁASZA USTERKĘ I KOMUNIKUJE PROBLEM

Masz apetyt lub ochotę na jakiś produkt? Bardzo możliwe, że organizm wysyła Ci informację czego mu potrzeba.

Najczęściej jest to efekt mocnego treningu, który zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze (witaminy i składniki mineralne) lub zaniedbania prawidłowej diety. Jedzenie czekolady czy słodyczy z pewnością nie uzupełnia witamin, dostarcza jedynie zbędnych kalorii, złego tłuszczu trans oraz zapewnia świetną pożywkę dla bakterii w jamie ustnej.

Czekolada gorzka ma dużo magnezu? Tak, masz rację, w 100 g jest 165 mg magnezu, to więcej niż w czekoladzie mlecznej, która ma 97 mg magnezu. Ale czy wiesz, że 100 g pestek dyni ma 540 mg magnezu. To 320 procent więcej! Migdały 269 mg, a kasza gryczana 210 mg! Jest również woda mineralna, która jest bogata w magnez a wciąż jej za mało pijemy! 

100 g czekolady to 560 kcal, z czego 55 % to tłuszcz. Dla porównania woda mineralna Magnesia czy Słotwinka dostarcza więcej magnezu w 1 litrze niż czekolada… A kaloryczność wynosi 0 kcal. Więcej na temat jakości różnych wód znajdziesz tutaj.

Wzbogać swoją dietę o produkty które są bogatym źródłem składników mineralnych, które mogą spowodować że zaspokoisz swój apetyt na czekoladę i inne słodycze:

 

Jeśli masz ochotę na:

Potrzebujesz:

Produkty które zaspokoją apetyt:

Czekoladę

Magnezu

(znajdziesz tu również produkty które zwiększają i zmniejszają wchłanianie magnezu)

Orzechy (migdały! pistacje, arachidowe, włoskie),

Nasiona (dynia, słonecznik, mak),

Owoce (awokado, suszone figi!, banan suszony!)

Strączkowe (soja, fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola pinto)

Ryż brązowy

Kasza gryczana!

Słodycze

Chromu

Brokuły

Otręby

Jęczmień

Owoce morza

Fasole – wszystkie rodzaje

Fosforu

Pestki dyni, sezam, mak

Parmezan i inne sery

Migdały i orzechy brazylijskie

Strączkowe (groszek zielony, soja, groch)

Zarodki pszenne

Wołowina, łosoś, owoce morza

Siarki

Krzyżowe warzywa (kapusta, jarmuż, brukselka, brokuł, gorczyca)

Jajka

Czosnek, cebula

Żurawina

Sezam, migdały, nasiona słonecznika

Tryptofanu

(szersza lista produktów zawierających tryptofan)

Sery, mozzarella

Baranina, indyk, tuńczyk, halibut

Owoce morza, spirulina, algi

Sos sojowy

Szpinak

 

Dwie kostki czekolady to nic złego, większa ilość to już uzależnienie, może wymienione wyżej produkty pozwolą Ci na ograniczenie słodyczy, które psują efekt diety i treningu.

Znajdziesz sposób żeby nie jeść czekolady? Czekolada własnej produkcji 🙂

 

*Tekst nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych, jednak istnieją przesłanki do tego typu wniosków, tekst należy traktować bardziej jako ciekawostkę niż potwierdzone empirycznie dane naukowe

O autorze:

Wojtek Zep