Różne rodzaje mleka, czy mleko jest szkodliwe?

Istnieje wiele kontrowersji  dotyczących spożycia mleka krowiego, wynikają one głównie z argumentu, że mlekiem wszystkie ssaki żywią się tylko w okresie niemowlęctwa, a później już żaden ssak nie traktuje mleka jako pokarmu. Z czasem, kiedy nie dostarczamy cukru mlecznego, zanika produkcja enzymu trawiącego laktozę. Ponadto mleko krowie różni się składem od mleka kobiety. Mleko zawiera takie białka jak kazeina i betalaktoglobuliny, które są dosyć silnymi alergenami, a do tego jeszcze laktoza i problem jej nietolerancji. Kolejnym argumentem przeciw jest jakość obecnego mleka, czyli UHT, biała woda z dodatkiem białka i wapnia. Wymieniając nawet w skrócie wszystkie argumenty jest sporo na niekorzyść mleka…. Ale niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez jogurtów, serów, serków, mleka w kawie itd. poza tym czy rzeczywiście dobrej jakości mleko jest złe?

Tak jak każdy inny produkt mleko można spożywać, jeśli spełniamy kilka warunków:

– nie mamy alergii na białka mleka krowiego

– nie mamy nietolerancji laktozy

– wybieramy „dobre mleko” (pasteryzowane lub fermentowane produkty mleczne).

Ale co możemy znaleźć w sieci: „W naszym organizmie niestrawiona kazeina „klei” kamienie w nerkach, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu.”(M.Tombak, „Droga do Zdrowia”)” –  To już jest lekkie naciąganie rzeczywistości! Ponadto: „alergie, astma, egzema, kolka, infekcje uszu, trądzik powiązane są w większym lub mniejszym stopniu ze spożywaniem mleka” – kolejne absurdy

Przygotowałem małe porównanie różnych rodzajów mleka i roślinnych zamienników. Mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych, witaminy A i witamin z grupy B. Około 95% całości tłuszczu mleka to gricerydy kwasów tłuszczowych, natomiast pozostałe to wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i sterole – to jak najbardziej jest OK, a zwłaszcza dla dzieci aktywnych fizycznie!

PAMIĘTAJ NIE KAŻDY MOŻE PIĆ MLEKO!

Porównanie różnych rodzajów mleka

Składnik Jedno-stka Mleko kobiece Mleko krowie pełne  3,5 % Mleko  krowie odtłuszczone 0.5% Mleko bez laktozy Mleko kozie Mleko owcze  Mleko sojowe Mleko migdałowe
Woda % 87,8 91,0 87,3 80,9 87,6
Energia Kcal 72 64 39 44-47 68 107 53 38
Tłuszcz g/100 4,3 3,5 0,5 2-3,5 4,1 7 1,4 1,04
Białko g 0,9-1,4 3,3 3,5 3,0-4 3,2 6 2,5 0,42
Kazeina g 0,25 0,25 0,26 0,27 0 0
Węglowodany g 7 4,8 5,1 4,7-5 4,5 5,1 9 6,7
Laktoza % 7 4,6 4,9 0 4,4 5,1 0
Wapń Mg/100 20 118 121 150-180 130 193 123 125
Fosfor Mg 13 85 97 127 158 8
Potas Mg 52 138 141 164 161 136 123 75
Witaminy
A Mcg 68 40 15 54 74 51 123 IU 208 IU
D Mcg 0,04 0,03 0 0,11 0,18 0,8 0,11
E Mg 0,3 0,11 0,01 0,1 0,2
K µg 0,21
B1 Mg 0,01 0,04 0,04 0,03 0,07
B2 Mg 0,04 0,17 0,17 0,13 0,36 0,1 0,1
B12 Mcg 0,05 0,4 0,4 0,1 0,6 0,4
Kwas foliowy Mcg 5 5 5 1 5 7
Niacyna mg/l 0,2 0,1 0,1 0,25 0,4
C mg/l 5 18.0 1 1 4 0 0

Podsumowanie:

  • nie każdy może pić mleko zwierzęce – w tym celu można zrobić badania na alergię biała mleka krowiego albo badania nietolerancji

  • mleka roślinne zawierają mniej składników odżywczych – pomyśl o suplementacji

  • mleka roślinne zawierają mniej białka niż mleka zwierzęce – pomyśl o ekstra porcji białka

  • najbardziej kaloryczne jest mleko owcze, a najmniej kaloryczne jest mleko migdałowe – wybieraj to które jest zgodne z Twoim planem

  • wybieraj mleko dobrej jakości! zarówno zwierzęce jak i roślinne

„Naturalne składniki mleka jako czynniki chorobowe

Mleko krowie jest zazwyczaj pierwszym obcym pokarmem podawanym małemu dziecku. Może to wywoływać określone negatywne następstwa biologiczne w organizmie. Ich przyczyną są białka mleka, mają one bowiem właściwości alergizujące (są alergenami). Alergia (nadwrażliwość pokarmowa) na mleko jest formą jego nietolerancji, będącą efektem reakcji immunologicznej organizmu na wprowadzony alergen, polegającej na wytwarzaniu odpowiednich przeciwciał. Reakcja ta występuje najczęściej u niemowląt i dzieci w pierwszym roku życia, a czynnikami sprzyjającymi są albo czynniki immunologiczne (dziedziczenie, zaburzenia w wytwarzaniu immunoglobulin) albo nieimmunologiczne (niedojrzałość błony śluzowej jelita, indywidualne predyspozycje do chorób jelit, zmiany aktywności proteolitycznej układu trawiennego, zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej). Częstość występowania alergii wynosi od 0,2 do 10,0%. U dzieci znika ona zazwyczaj najpóźniej w trzecim roku życia. Reakcje alergiczne (anafilaktyczne) najczęściej są powodowane przez:

-laktoglobulinę, jako białko obcogatunkowe, nieobecne w mleku kobiecym;

– kazeinę – ponieważ nadwrażliwość ta znika po zastąpieniu mleka krowiego mlekiem kozim, rolę czynnika alergizującego przypisuje się – nieobecnej w mleku kobiecym – frakcji kazeiny-, która dominuje w mleku krowim, natomiast kazeina mleka koziego albo nie zawiera tej frakcji w ogóle albo zawiera tylko nieznaczne jej ilości;

-laktoalbuminę,

– albuminy surowicy krwi.

Laktoza, dostarczona do przewodu pokarmowego, podlega hydrolizie do cukrów prostych za pomocą enzymu laktazy (galaktozydazy), który znajduje się na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego. Powstające w ten sposób cukry proste: glukoza i galaktoza ulegają wchłanianiu jelitowemu. Czasami, w przypadkach nieobecności laktazy, proces ten nie zachodzi; do krwi wchłaniana jest laktoza, która działa toksycznie, co powoduje wystąpienie objawów jej nietolerancji. Medycyna rozróżnia trzy rodzaje tej nietolerancji:

– pierwotnej wrodzonej, która jest wynikiem wrodzonej niezdolności organizmu do wytwarzania laktazy (występuje głównie u niemowląt i dzieci);

– pierwotnej późnej, rozpowszechnionej wśród ludzi dorosłych w krajach afrykańskich, w Indiach, Chinach, a także wśród Amerykanów pochodzenia afrykańskiego i wśród australijskich aborygenów. Za jej przyczynę uważa się wrodzoną niezdolność do produkcji laktazy, podtrzymywaną następnie przez brak produktów mlecznych w diecie;

– wtórnej, która jest dolegliwością przejściową i może być następstwem stanów zapalnych żołądka lub jelit, zabiegów chirurgicznych na jelicie albo długotrwałą bezmleczną dietą. Wszystko to powoduje zanik zdolności organizmu do syntezy laktazy.

Galaktoza wchłonięta z przewodu pokarmowego galaktoza wychwytywana jest głównie przez wątrobę i włączana w cykl przemian wewnątrzkomórkowych. Zdarza się, że u dziecka występuje niedobór enzymu metabolizującego galaktozę i ta gromadzi się w moczu. Prowadzi to do schorzenia zwanego galaktozemią. Choroba ujawnia się u dzieci karmionych mlekiem w kilka dni po urodzeniu. Objawy schorzenia ustępują po całkowitym wyeliminowaniu mleka z diety.”

Fragment publikacji naukowej

O autorze:

Wojtek Zep