Jak sprawdzić czy produkt jest z dobrej ekologicznej uprawy czy tylko taką udaje…

Ten artykuł jest dla miłośników i zwolenników „zdrowego” i „bardzo zdrowego” żywienia

Jakość żywności budzi wiele kontrowersji – chcemy zdrowo się odżywiać, chodzimy na zakupy do rolnika, kupujemy produkty EKO/BIO…. ale skąd możemy mieć pewność, że ten owoc czy warzywo jest zdrowe i uprawiane zgodnie z zasadami, a nie podsypywane dodatkową chemią!?!

Będąc na konferencji „Nowatorskie metody leczenia otyłości” spotkałem się miernikiem firmy Greentest, co prawda spodziewałem się więcej – że dla swoich celów związanych z częstymi podróżami, będę mógł sprawdzić czy produkt nie zawiera bakterii czy wirusów, ale jeszcze nie te czasy technologii żywieniowej, póki co musiałbym wozić ze sobą laboratorium. Ale samo urządzenie daje możliwość sprawdzenia:

  • poziomu azotanów w wybranych produktach spożywczych:
    • owoce
    • warzywa
    • mięso i ryby
  • gęstości wody (dodatkowa funkcja – droższy miernik)
  • promieniowania jonizującego (czytnik Geigera-Mullera – najdroższa wersja)

Głównymi środkami skażającymi żywność są:

  • nawozy
  • środki ochrony roślin
  • dodatki do żywności

Osoby dbające o zdrowie zawsze dbają o wybór produktów jak najmniej nieprzetworzonych i czystych. Ze względu na specyfikę świeżych produktów żywnościowych rozpoznanie ich jakości biorąc pod uwagę jedynie wygląd i zaufanie do sprzedawcy jest trudne. Nawet zwracając uwagę na produkty BIO nie mamy pewności co do końca to BIO oznacza. Zbyt intensywne nawożenie nawozami naturalnymi może wpływać na jakość produktów nie mniej niż nawozy sztuczne. Na rynku znajduje się też żywność podszywająca się pod ekologiczną, „od rolnika”, która wcale nie musi być czysta!  

 

Greentest oraz Greentest Eco, są to urządzenia pozwalające na ocenę zawartości substancji chemicznych w świeżych produktach roślinnych takich jak owoce i warzywa poprzez ocenę zawartości azotanów w badanym produkcie.

Azotany są składnikiem roślinnych produktów rolnych, które wnikają do roślin w ramach nawożenia. Intensywne nawożenie pozwala na zwiększenie plonów, ale również pogarsza właściwości produktów. Azotany same w sobie mogą być szkodliwe, ale u sportowców mają właściwości podnoszące zdolności wysiłkowe. Dodatkowo azotany są wskaźnikiem – praktycznie nie zdarza się aby rolnik intensywnie nawożący swoją uprawę równie intensywnie nie używał pestycydów oraz innych środków chemicznych. Tym samym zwiększona ilość azotanów świadczy o ogólnym przesyceniu danego produktu składnikami chemicznymi .

Geentest mierzy stężenie różnych soli w produkcie i na podstawie proporcji w jakich one występują dla danego warzywa/owocu, wylicza zawartość azotanów w jego miąższu.

No automatic alt text available.

Urządzenie sprawdza również zawartość azotanów w mięsie i wędlinach, co pozwala na ustalenie czy zwierzęta były karmione dobrą czy złą paszą oraz pozwala ocenić, czy dana partia mięsa czy wędlin nie była nastrzykiwana substancjami konserwującymi, które głównie są azotanami i azotynami.

 

Sposób użycia jest bardzo prosty, badanie trwa kilka sekund, nakłuwamy owoc/warzywo/mięso, a następnie wciskamy przycisk rozpoczynającego test, który trwa 3 sekundy.

Oprócz normy dla danego produktu oraz wyniku testu na wyświetlaczu pojawi się kolor odpowiadający wynikowi naszego produktu (zielony-ok, pomarańczowy-poziom powyżej normy, czerwony-bardzo znaczne przekroczenie norm).

UWAGA! Pomiar jest prawidłowy dla produktów surowych – nie przetworzonych termicznie.

 

Producent do kompletu oferuje również urządzenie do oczyszczania żywności poprzez działanie:

Ozonu – Ozon jest gazem który powstaje z tlenu obecnego w powietrzu. Jest bardzo silnie reaktywny więc natychmiast łączy się z wszelkimi substancjami chemicznymi, uszkadza komórki bakterii, wirusy i zarodniki grzybów, usuwa również nieprzyjemne zapachy. Działa do 50 razy bardziej skutecznie i 3000 razy szybciej niż chlor. Ze względu na szybki czas rozkładu pozostaje aktywny bardzo krótko – niewykorzystany ozon zmienia się z powrotem w tlen w ciągu maksimum 30 minut.

Ozon usuwa pestycydy, substancje chemiczne, likwiduje bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, likwidując przy tym nieprzyjemne zapachy.

 

Ultradźwięków – Działanie ultradźwięków polega na zjawisku kawitacji. Tworzone są ogromne ilości mikro – pęcherzyków o bardzo zmiennym ciśnieniu które odrywają stałe kawałki zanieczyszczeń od powierzchni. Potrafią również unieszkodliwiać jaja pasożytów. Dodatkowo pomagają w rozprowadzeniu ozonu i znacząco poprawiają oraz przyspieszają jego działanie.

Ultradźwięki potrafią usunąć wszelkie zanieczyszczenia stałe, jaja pasożytów, pyły (również <2,5pm) oraz metale ciężkie.

 

To urządzenia nazywa się FOOD CLEANER , które usuwa substancje oraz drobnoustroje bez stosowania środków chemicznych. Pozwala również na dezynfekcje przedmiotów kuchennych, akcesoriów dla dzieci takich jak smoczki, butelki, zabawki oraz wielu innych rzeczy których czyszczenie i dezynfekcja stanowi problem.

Urządzenie wystarczy włożyć do dowolnego naczynia z wodą (zlew, miska) wraz z przedmiotami lub żywnością. Następnie wciskamy przycisk na obudowie i wybieramy odpowiedni program. Po 3 minutach FOOD CLEANER wyłączy się automatycznie. Wystarczy go opłukać i odstawić, a myte produkty są gotowe do użycia.


Więcej na temat ceny i warunków handlowych znajdziesz w sklepie internetowym, a w ramach specjalnej oferty otrzymasz 10% rabat na wszystkie produkty  – wystarczy, że przy zakupie wpiszesz hasło: azotany001

 

 

O autorze:

Wojtek Zep