Wolny metabolizm? …Sprawdź czego unikać!

 

Metabolizmem każdego człowieka sterują hormony produkowane przez tarczycę. To one wysyłają informację na jakim poziomie aktywności działają poszczególne tkanki lub jaka jest temperatura ciała.

Coraz częściej słyszymy na temat niedoczynności tarczycy. Najczęstszymi przyczynami niedoczynności są procesy autoimmunologiczne, które doprowadzają do zniszczenia własnej tkanki i zmniejszenia stężenia hormonów we krwi. Natomiast przyczyna większości przypadków jest opisywana jako „jatrogenna” to znaczy, że nie wiemy dlaczego właśnie tak się dzieje! Dlatego wszystkie potencjalnie szkodliwe czynniki powinny być wyeliminowane.

Wśród czynników żywieniowych oprócz niedoboru jodu wymienia się związki goitrogenne.

Goitrogeny to substancje które hamują działanie tarczycy poprzez zaburzanie wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym oraz poprzez dezaktywację enzymów wbudowujących jod do form bioaktywnych. Gotowanie może częściowo unieczynniać goitrogeny (oprócz soi oraz prosa).

 

Produkty zawierające goitrogeny – OGRANICZ lub uniakaj:

Nasiona soi (wliczając tofu, olej z soi, mąka sojowa, lecytyna sojowa) Orzeszki ziemne Gruszki Chrzan
Truskawki Brzoskwinie Truskawki
Len Rzepak Pędy bambusa Batat
Proso Rzeżucha Maniok Kasza jaglana
Orzeszki pini Jarmuż Szpinak Gorczyca
Warzywa z rodziny Brassica (bok choy, brokuł, brukiew, brukselka, kalafior, kalarepa, rzodkiew, rzepa, kapusta biała, czerwona, pekińska)

 


 

Rośliny z rodziny krzyżowych – Cruciferae (Brassicaceae) z jednej strony działają one odkażająco i przeciwbakteryjnie, badania pokazują, że mogą mieć wpływ na hamowanie rozwoju niektórych nowotworów, mają działanie przeciwmiażdżycowe. Pomimo tak zdrowego działania jest jeszcze druga strona medalu, z którą pewnie nie wszyscy się zgodzą, a zwłaszcza fanatycy zdrowego żywienia! Fakt jest jednak taki, że surowe warzywa zawierają różne składniki które nie zawsze są dla nas zdrowe! Niektóre związki chemiczne warzyw uniemożliwiają wiązanie jodu w organizmie, przez co obniża się poziom hormonu sterującego metabolizmem (tyroksyny/ TSH), a według diagnostyki lekarskiej jest to już postać utajona hipotyreozy, którą niektórzy endokrynolodzy zaczynają już leczyć! W dalszym rozwoju postać utajona najczęściej przechodzi w postać pełnoobjawową, a w konsekwencji następuje niedoczynność tarczycy.

 

Produkty goitrogenne mogą być wykorzystane w leczeniu nadczynności tarczycy! Jeśli Twoim celem jest zwiększenie masy ciała – możesz korzystać z tych produktów do woli! 

 


 

Ciekawostka!

Pomimo że kofeina jest stymulantem przyspieszającym metabolizm to może niekorzystnie działać na funkcję tarczycy! Jeśli chcesz pozbyć się oponki – zredukuj kawę do 1-2 porcji na dzień! Najlepiej w formie espresso! Zawiera sporo antyoksydantów!

 

 

 

Wskazówka:

Najczęstszą przyczyną „spowolnienia” metabolizmu jest brak systematycznych posiłków! Postaraj się żeby w ciągu dnia były 4-5 posiłków co 3-4 h.  Pomoże to przyspieszyć metabolizm.

Unikaj produktów zawierających goitrogeny.

Zwiększ podaż jodu w diecie, najlepiej w postaci morskich ryb oraz owoców morza. Jeśli solisz – sól jedzenie na talerzu, a nie gotującą się wodę!

 

 

O autorze:

Wojtek Zep