Istnieje wiele kontrowersji dotyczących spożycia mleka krowiego, wynikają one głównie z argumentu, że mlekiem wszystkie ssaki żywią się tylko w okresie niemowlęctwa, a później już żaden ssak nie traktuje mleka jako pokarmu. Z czasem, kiedy nie dostarczamy cukru mlecznego, zanika produkcja enzymu trawiącego laktozę. Ponadto mleko krowie różni się składem od mleka kobiety. Mleko zawiera takie białka jak kazeina i betalaktoglobuliny, które są dosyć silnymi alergenami, a do tego jeszcze laktoza i problem jej nietolerancji. Kolejnym argumentem przeciw jest jakość obecnego mleka, czyli UHT, biała woda z dodatkiem białka i wapnia. Wymieniając nawet w skrócie wszystkie argumenty jest sporo na niekorzyść mleka…. Ale niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez jogurtów, serów, serków, mleka w kawie itd. poza tym czy rzeczywiście dobrej jakości mleko jest złe?
Tak jak każdy inny produkt mleko można spożywać, jeśli spełniamy kilka warunków:
– nie mamy alergii na białka mleka krowiego
– nie mamy nietolerancji laktozy
– wybieramy „dobre mleko” (pasteryzowane lub fermentowane produkty mleczne).
Ale co możemy znaleźć w sieci: „W naszym organizmie niestrawiona kazeina „klei” kamienie w nerkach, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu.”(M.Tombak, „Droga do Zdrowia”)” – To już jest lekkie naciąganie rzeczywistości! Ponadto: „alergie, astma, egzema, kolka, infekcje uszu, trądzik powiązane są w większym lub mniejszym stopniu ze spożywaniem mleka” – kolejne absurdy
Przygotowałem małe porównanie różnych rodzajów mleka i roślinnych zamienników. Mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych, witaminy A i witamin z grupy B. Około 95% całości tłuszczu mleka to gricerydy kwasów tłuszczowych, natomiast pozostałe to wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i sterole – to jak najbardziej jest OK, a zwłaszcza dla dzieci aktywnych fizycznie!
PAMIĘTAJ NIE KAŻDY MOŻE PIĆ MLEKO!
Porównanie różnych rodzajów mleka
Składnik | Jedno-stka | Mleko kobiece | Mleko krowie pełne 3,5 % | Mleko krowie odtłuszczone 0.5% | Mleko bez laktozy | Mleko kozie | Mleko owcze | Mleko sojowe | Mleko migdałowe |
Woda | % | 87,8 | 91,0 | 87,3 | 80,9 | 87,6 | |||
Energia | Kcal | 72 | 64 | 39 | 44-47 | 68 | 107 | 53 | 38 |
Tłuszcz | g/100 | 4,3 | 3,5 | 0,5 | 2-3,5 | 4,1 | 7 | 1,4 | 1,04 |
Białko | g | 0,9-1,4 | 3,3 | 3,5 | 3,0-4 | 3,2 | 6 | 2,5 | 0,42 |
Kazeina | g | 0,25 | 0,25 | 0,26 | 0,27 | 0 | 0 | ||
Węglowodany | g | 7 | 4,8 | 5,1 | 4,7-5 | 4,5 | 5,1 | 9 | 6,7 |
Laktoza | % | 7 | 4,6 | 4,9 | 0 | 4,4 | 5,1 | 0 | |
Wapń | Mg/100 | 20 | 118 | 121 | 150-180 | 130 | 193 | 123 | 125 |
Fosfor | Mg | 13 | 85 | 97 | 127 | 158 | 8 | ||
Potas | Mg | 52 | 138 | 141 | 164 | 161 | 136 | 123 | 75 |
Witaminy | |||||||||
A | Mcg | 68 | 40 | 15 | 54 | 74 | 51 | 123 IU | 208 IU |
D | Mcg | 0,04 | 0,03 | 0 | 0,11 | 0,18 | 0,8 | 0,11 | |
E | Mg | 0,3 | 0,11 | 0,01 | 0,1 | 0,2 | |||
K | µg | 0,21 | |||||||
B1 | Mg | 0,01 | 0,04 | 0,04 | 0,03 | 0,07 | |||
B2 | Mg | 0,04 | 0,17 | 0,17 | 0,13 | 0,36 | 0,1 | 0,1 | |
B12 | Mcg | 0,05 | 0,4 | 0,4 | 0,1 | 0,6 | 0,4 | ||
Kwas foliowy | Mcg | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | 7 | ||
Niacyna | mg/l | 0,2 | 0,1 | 0,1 | 0,25 | 0,4 | |||
C | mg/l | 5 | 18.0 | 1 | 1 | 4 | 0 | 0 |
Podsumowanie:
-
nie każdy może pić mleko zwierzęce – w tym celu można zrobić badania na alergię biała mleka krowiego albo badania nietolerancji
-
mleka roślinne zawierają mniej składników odżywczych – pomyśl o suplementacji
-
mleka roślinne zawierają mniej białka niż mleka zwierzęce – pomyśl o ekstra porcji białka
-
najbardziej kaloryczne jest mleko owcze, a najmniej kaloryczne jest mleko migdałowe – wybieraj to które jest zgodne z Twoim planem
-
wybieraj mleko dobrej jakości! zarówno zwierzęce jak i roślinne