Wpływ spożywania napojów słodzonych miodem na zdolności piłkarskie i sekrecję cytokin wywołanych wysiłkiem

Piłka nożna jest dyscypliną, w której zarówno istotne jest przygotowanie motoryczne jak i umiejętności techniczne i taktyka gry.
Im gorsze jest przygotowanie fizyczne zawodnika, tym szybciej umiejętności techniczne i podejmowanie decyzji ulegają pogorszeniu. Gorsze przygotowanie motoryczne oraz nieprawidłowa dieta mogą mieć wpływ na wyczerpanie energii przyczyniając się do większego ryzyka odniesienia kontuzji.  Zła dieta może prowadzić do uwalniania czynników prozapalnych w trakcie wysiłku, przez co regeneracja jest zdecydowanie dłuższa.
Badanie Abbey’a i Rankin’a polegało na porównaniu wpływu napojów słodzonych miodem, komercyjnych napojów dla sportowców i napoju placebo, na wytrzymałość i odpowiedź zapalną organizmu wywołaną wysiłkiem 90′, symulującym mecz piłkarski. Wysiłek polegał na wykonaniu 5 różnych zadań technicznych i teście wytrzymałości do odmowy.
 WNIOSEK:
Spożycie napojów zawierających miód i napojów zawierających węglowodany przed i w trakcie testu symulującego mecz piłkarski nie miało wpływu istotnego statystycznie na zdolności piłkarskie oraz wytrzymałość zawodników. W grupie spożywającej napoje słodzone miodem zaobserwowano mniejszy wzrost cytokin prozapalnych  (IL-1ra), w porównaniu do grupy spożywającej napoje zawierające węglowodany. Spożycie węglowodanów i / lub napojów zawierających antyoksydanty przy  dużej częstotliwości meczów może nie przynosić korzyści dla profesjonalnych piłkarzy takich jakich się spodziewamy.
Oryginalny abstrakt jest dostępny na www.ncbi.nlm.nim.gov 
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Dec;19(6):659-72.

Effect of ingesting a honey-sweetened beverage on soccer performance and exercise-induced cytokine response.

Abbey EL, Rankin JW.

Abstract

PURPOSE: This study compared the effect of a honey-sweetened beverage with those of a commercial sports drink and a placebo on performance and inflammatory response to a 90-min soccer simulation.

METHODS:

Ten experienced male soccer players randomly performed 3 trials (honey [H], sports drink [S], and placebo [P]), consuming the beverage before and during halftime for a total of 1.0 g/kg carbohydrate for H and S. Performance measures included 5 sets (T1-T5) of a high-intensity run and agility and ball-shooting tests followed by a final progressive shuttle-run (PSR) test to exhaustion. Blood samples were drawn pretest, posttest (B2), and 1 hr posttest (B3) for markers of inflammation, oxygen radical absorbance capacity (ORAC), and hormone response.

RESULTS:

T2-T5 were significantly slower than T1 (p < .05), and a decrease in PSR time was observed from baseline (-22.9%) for all treatments. No significant effect of the interventions was observed for any performance measures. Plasma IL-1ra levels increased posttest for all treatments (65.5% S, 63.9% P, and 25.8% H), but H was significantly less than S at posttest and P at B3. Other cytokines and ORAC increased at B2 (548% IL-6, 514% IL-10, 15% ORAC) with no difference by treatment.

CONCLUSION:

Acute ingestion of honey and a carbohydrate sports drink before and during a soccer-simulation test did not improve performance, although honey attenuated a rise in IL-1ra. Ingestion of carbohydrate and/ or antioxidant-containing beverages at frequencies typical of a regulation match may not be beneficial for trained soccer players.

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!