Chia Pudding z kiwi

Przepis na Chia Pudding z kiwi

Najlepiej na drugie śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia. Bogaty w antyoksydanty.

Potrzebne produkty:

  • mleko kokosowe – 200 ml – 0,8 szklanki
  • kiwi – 150 g – 2 szt.
  • nasiona Chia – 30 g – 6 łyżeczek
  • miód pszczeli – 24 g – 1 łyżka
  • migdały w płatkach – 10 g – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mleko z miodem, 50 ml wody i nasionami chia. Użyj do przepisu mleczka kokosowego w puszce.
2. Odstaw pudding na minimum 5 godzin.
3. Pokrój kiwi i wymieszaj z puddingiem i posyp płatkami migdałowymi.

 

Kaloryczność 460

Białko 8,7

Tłuszcze 14,7

Węglowodany 45

Żelazo 4 mg

Magnez 201 mg

Cynk 2 mg

Potas 1134 mg

Wapń 300 mg

Witamina C 94 mg

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!