Masło orzechowe z orzechów włoskich
Składniki (zależy ile chcesz przygotować, możesz bazować na proporcjach):
- 2 garści (do 100 g) łuskanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Orzechy namoczyć: albo zalać zimną wodą na co najmniej 5h (sam czasami omijam ten punkt przygotowania). Wysuszyć, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na 180º na ok. 15-25 minut. Wystudzić. Orzechy umieścić z pozostałymi składnikami w mikserze (najlepiej o dużej mocy żeby nie spalić silnika), aż całość zamieni się w jednolitą masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha należy dodać olej lub masło kokosowe.
Wartość odżywcze w całości i w porcji 30 g:
Wartość kaloryczna | 878 kcal | 220 kcal |
Białko | 16 g | 4 g |
Tłuszcz | 82 g | 20,5 g |
Omega 3 | 8,37 | 2,1 g |
Omega 6/3 | 4,7 | 4,7 |
Węglowodany | 27,5 g | 6,8 g |
Magnez | 105 mg
(~25% DZ) |
26 mg (~6%) |
B1 | 0,39 mg
(~30% DZ) |
0,09 mg (~7,5%) |
B6 | 0,73 mg
(56% DZ) |
0,18 mg (~14%) |
E | 8,5 mg
(~85% DZ) |
2,12 mg (~21%) |
DZ – dzienne zapotrzebowanie w grupie mężczyzn w wieku 19-51 lat