Masło z orzechów włoskich [bez glutenu]

 

Masło orzechowe z orzechów włoskichIMG_20150403_143341

 

Składniki (zależy ile chcesz przygotować, możesz bazować na proporcjach):

  • 2 garści (do 100 g) łuskanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Orzechy namoczyć: albo zalać zimną wodą na co najmniej 5h (sam czasami omijam ten punkt przygotowania). Wysuszyć, ułożyć  na blaszce i włożyć do piekarnika na 180º na ok. 15-25 minut. Wystudzić. Orzechy umieścić z pozostałymi składnikami w mikserze (najlepiej o dużej mocy żeby nie spalić silnika), aż całość zamieni się w jednolitą masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha należy dodać olej lub masło kokosowe.

 

Wartość odżywcze w całości i w porcji 30 g:

Wartość kaloryczna 878 kcal 220 kcal
Białko 16 g 4 g
Tłuszcz 82 g 20,5 g
Omega 3 8,37 2,1 g
Omega 6/3 4,7 4,7
Węglowodany 27,5 g 6,8 g
Magnez 105 mg

(~25% DZ)

26 mg (~6%)
B1 0,39 mg

(~30% DZ)

0,09 mg (~7,5%)
B6 0,73 mg

(56% DZ)

0,18 mg (~14%)
E 8,5 mg

(~85% DZ)

2,12 mg (~21%)

DZ – dzienne zapotrzebowanie w grupie mężczyzn w wieku 19-51 lat

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!