Arginina to aminokwas względnie egzogenny, zaliczany do aminokwasów zasadowych, niezbędny dla chorych, których organizm nie jest zdolny w wystarczającej ilości go syntetyzować. Dużo argininy występuje w białkach jąder komórkowych (histony i protaminy). Arginina odgrywa istotną rolę w transporcie, gromadzeniu i wydalaniu azotu oraz w wydalaniu amoniaku przez cykl mocznikowy. Efekt działania na układ odpornościowy jest bardzo zbliżony do efektu działania glutaminy. Arginina powstaje w nerkach dzięki krążącej we krwi cytrulinie, która powstaje z glutaminy wchłoniętej z pokarmu w jelitach.
Arginina jest zaliczana do aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ w stanie prawidłowego zdrowia nasz ustrój wytwarza go w wystarczających ilościach. Problem pojawia się w przypadku, gdy nasza równowaga ulega zachwianiu i rozpoczyna się proces chorobowy (objawiający się np. podwyższeniem temperatury ciała), wzrasta wtedy zapotrzebowanie na argininę i dotychczasowa produkcja jest niewystarczająca.
Dzienne zapotrzebowanie na argininę wynosi 1,5-2 g. W handlu dostępna jest w formie chlorowodorku argininy w postaci proszku, kapsułek, tabletek, ale najlepiej jeśli pochodzi z naturalnego źródła. Gdzie znajdziesz najwięcej argininy?
Chcąc zwiększyć podaż argininy należy spożywać takie pokarmów jak:
Produkt | Zawartość w 100 g |
Mąka sezamowa, o niskiej zawartości tłuszczu | 7,44 |
Mączka z nasion bawełny | 6,73 |
Izolat białka sojowego | 6,67 |
Izolat białka sojowego | 6,67 |
Nasiona bawełny | 6,63 |
Żelatyna, suchy proszek | 6,62 |
Mąka z orzechów ziemnych | 6,24 |
Pestki dyni | 5,35 |
Nasiona dyni prażone, bez soli | 5,28 |
Mąka z nasion słonecznika, częściowo odtłuszczone | 5,07 |
Mięczaki, ugotowane | 4,94 |
Pestki nasion arbuza, suszone | 4,9 |
Suszone białko jaja kurzego | 4,89 |
Orzechy szary, suszony | 4,86 |
Skórki wieprzowe | 4,84 |
Koncentrat białka sojowego | 4,64 |
Nasiona konopi, łuszczone | 4,55 |
Skórki wieprzowe, grillowane | 4,55 |
Suszone białko jaja kurzego | 4,41 |
Prażone ziarna bawełny | 4,4 |
Wodorosty, spirulina, suszona | 4,15 |
Mąka z orzechów ziemnych, o niskiej zawartości tłuszczu | 4,04 |
Łubin, dojrzałe nasiona, surowe | 3,88 |
Mączka z nasion krokosza barwierskiego, częściowo odtłuszczona | 3,85 |
Dorsz Atlantycki | 3,76 |
Mąka sojowa, odtłuszczona | 3,65 |
Orzechy włoskie, suszone | 3,62 |
Czosnek w proszku | 3,36 |
Orzeszki ziemne, palone | 3,35 |
Ziarna sezamu | 3,25 |
Tofu | 3,19 |
Soja, dojrzałe nasiona, surowe | 3,15 |
Przy niedoborze argininy pojawiają się:
- zaniki mięśni
- osłabienie siły mięśniowej
- zahamowanie wzrostu i rozwoju
- otyłość
- zaburzenia regeneracji tkanek
- zaburzenia lipidowe i w wydzielaniu insuliny
- obrzęki
- nadciśnienie
- niewydolność oraz toksyczne uszkodzenie wątroby.
Aminokwasy występują w dwóch formach: L-, D-, które pod względem składu są takie same, natomiast ich struktura i aktywność biologiczna znacznie się różnią. W naturze prawie wszystkie aminokwasy to forma L, czyli forma biologicznie aktywna. Taką formę organizm łatwo przyswaja zarówno z pożywienia jak i z dodatków żywieniowych.
L-argininę doskonale znają sportowcy i stosują ją jako odżywkę, która rozwija muskulaturę, wzmacnia ją, zmniejsza ilość tłuszczu i pobudza wytwarzanie kolagenu. Głośnym odkryciem w świecie medycznym jest fakt, że L-arginina uwalnia tlenek azotu (NO). Jest to substancja, która korzystnie działa na naczynia krwionośne i może być wykorzystywana w leczeniu:
- miażdżycy;
- nadciśnienia tętniczego;
- choroby wieńcowej serca;
- cukrzycy;
- niewydolności nerek.
Za te odkrycia przyznano w 1998 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny.
Rola argininy w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego:
Układ sercowo-naczyniowy:
Przy obecności argininy komórki śródbłonka wytwarzają tlenek azotu.
Substancja ta sygnalizuje mięśniom gładkim aby się rozluźniły, co poprawia krążenie. Takie działanie argininy ma szczególne znaczenie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i zastoinowej niewydolności serca. Badania wykazały, iż dodatkowa suplementacja argininą może normalizować agregację płytek (skłonność do powstawania skrzepów krwi) u osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Funkcje płciowe mężczyzn:
Jako prekursor tlenku azotu arginina poprawia sprawność seksualną.
Niepłodność mężczyzn:
Arginina jest potrzebna do produkcji nasienia. Okazuje się, że u mężczyzn na diecie ubogiej w argininę zmniejsza się liczba plemników w jednostce objętości nasienia aż o 90%. Badania sugerują, że suplementacja argininą może pomóc w utrzymaniu normalnej ilości plemników w nasieniu i ich ruchliwości.
Ochrona wątroby:
Arginina przekształca amoniak, który jest główną substancją toksyczną dla wątroby, w mocznik, czyli pomaga w odtruwaniu wątroby, dlatego zalecana jest osobom zażywającym leki, hormony , tabletki antykoncepcyjne oraz spożywającym alkohol.
Gojenie się ran / wsparcie układu immunologicznego (odpowiadającego za odporność):
Badania pokazują, że suplementacja argininy poprawia syntezę kolagenu i przyśpiesza naprawę tkanek po zabiegu chirurgicznym.
Arginina również wspomaga funkcje immunologiczne zmniejszając ryzyko infekcji pooperacyjnych.
Jest także warunkowo niezbędna dla pacjentów z ranami po oparzeniach, a badania wykazały skrócenie czasu pobytu w szpitalach, rzadsze infekcje i poprawę funkcji immunologicznych u pacjentów z oparzeniami po zastosowaniu suplementacji argininy.
Poza tym arginina utrzymuje sprawność układu odpornościowego.
Sprawność fizyczna, wzrost i naprawa mięśni:
Liczne badania potwierdzają znaczenie L-argininy dla sportowców.
Jest ona potrzebna do wytwarzania różnych związków niezbędnych do produkcji energii w mięśniach (np. fosforan kreatyny, fosforan argininy).
Arginina pełni istotną rolę w transporcie, magazynowaniu i wydalaniu azotu – jest to niezwykle istotne dla sprawnego metabolizmu mięśni (stymuluje procesy wzrostu i budowy masy mięśni).
Zwiększenie syntezy i sekrecji hormonu wzrostu
L-arginina wraz l-ornityna w sposób naturalny podnoszą poziom hormonu wzrostu hGH wytwarzanego w przysadce mózgowej. Hormon ten zwiększa efekty anaboliczne w organizmie, pomagając utrzymać jak najwyższy poziom syntezy białek w komórkach mięśniowych. Wraz z wiekiem i starzeniem się organizmu obniża się ilość syntetyzowanego białka. W rezultacie czego mogą pojawić się schorzenia zwyrodnieniowe związane ze starzeniem się.
Tlenek azotu
Arginina jest konieczna dla organizmu do syntetyzowania tlenku azotu, który powstaje po połączeniu argininy z tlenem. Tlenek azotu w małych ilościach ma korzystne działanie na odporność wrodzoną, jednakże nadmierne wytwarzanie NO spowodowane procesem zapalnym (cytokinami lub bakteriami) ma działanie prozapalne. Dodanie argininy do diety zwiększa tworzenie NO i odpowiedź mitotyczną limfocytów obwodowych.
W ponad 20,000 artykułów w literaturze medycznej począwszy od 1980 r. potwierdzono, iż „całkowicie wszystko w naszym organizmie zależy od tlenku azotu.” Jego funkcja w fizjologii człowieka jest tak ważna, że w 1992 r. American Academy Science nazwał go „cząsteczką roku”. Naukowcom, którzy zaczęli badania nad NO w 1998 roku przyznano nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i od tego momentu tlenek azotu zyskał miano ” Cząsteczki Millennium”.
Występują trzy rodzaje tlenku azotu.
- „Śródbłonkowa pochodna” tlenku azotu(NO) rozszerzająca komórki śródbłonkowe (komórki wyścielające tętnice i żyły), poprawia rozluźnić włókna mięśniowe gładkie tętnic oraz poprawia inne właściwości fizjologii naczyniowej. Ten rodzaj tlenku azotu również spełnia funkcje w płytkach krwi (komórki krwi odpowiedzialne za krzepnięcie krwi) hamuje agregację albo krzepnięcie krwi.
- „Mózgowa pochodna” tlenku azotu oddziałuje na kilka typów komórek nerwowych i okazuje się być ważną ścieżką przekaźnika nerwowego(neurotransmitera) dla zarówno centralnego, jaki i obwodowego układu nerwowego, reguluje produkcję i uwalnianie wielu hormonów.
- „Makrofagowa –pochodna” tlenku azotu jest bardzo ważna w systemie odpornościowym. Ten typ NO pomaga makrofagom (typ komórki odpornościowej) niszczyć bakterie i komórki nowotworowe. A zatem, tlenek azotu jest ważny dla systemu nerwowego, systemu odpornościowego i systemu naczyniowego, który dostarcza substancji odżywczych do wszystkich partii naszego ciała.
Żeby zwiększyć syntezę tlenku azotu (NO) można również spożywać azotany, czyli np. sok z buraków 🙂
SUPLEMENTACJA
Standardowa dawka przed treningiem L-argininy to 3-6g
Aby utrzymać podwyższony poziom argininy w ciągu całego dnia, można podawać argininę w trzech dawkach, tak żeby w sumie podać 15-18 g (5-6 g w porcji). Biorąc więcej niż 10 g argininy można spowodować problemy jelitowe.
Uwaga: suplementacja L-cytruliny jest bardziej skuteczna w utrzymaniu wysokiego stężenia argininy przez długi okresy czasu.
Działa dobrze z: solami anionowymi
Nie działa dobrze z: agmatyną (organiczny związek chemiczny, należy do grupy amin biogennych, powstaje w organizmie w wyniku dekarboksylacji argininy; pełni funkcję neurotransmitera)
Jeśli masz problem z piciem soku z buraka, to jak najbardziej możesz sprawdzić jak działa na Ciebie arginina: