Krem pomidorowy z mozzarellą
Składniki:
Bulion 400ml
2 puszki pomidorów w kawałkach
Mozzarella kulki 150g
Bazylia świeża
Pieprz chili cayenne 5g
Sok pomidorowy 250ml
Sól himalajska 3g
Parmezan 10g
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bulion. Można zrobić to na dwa sposoby: albo gotujemy np. piersi z kurczaka z dodatkiem włoszczyzny po czym przelewamy tak przygotowany bulion przez sitko. Drugą metoda przygotowania bulionu jest zrobienie go z kostek rosołowych jest to sposób prostszy i szybszy.
Następnie do przygotowanego bulionu dodajemy dwie puszki z pokrojonymi pomidorami. Całość miksujemy na ciepło, po tym etapie odstawiamy całość na mały gaz i gotujemy.
Dodajemy sok pomidorowy, pieprz chili cayenne oraz sól. Całość mieszamy. Na talerze rozkładamy mozzarellę. Zalewamy ją zupą i następnie przy pomocy tarki do sera ścieramy parmezan bezpośrednio na zupę. Na koniec posypujemy zupę świeżą bazylią.
Wartość energetyczna:
Energia | 450 kcal |
Białko | 15 g |
Węglowodany | 30 g |
Tłuszcz | 25 g |