Owsianka z bananem, orzechami, truskawkami i miodem gryczanym
Składniki :
– 60 g płatków owsianych górskich (ok. 5-6 łyżek)
– 1 średni banan
– 15 g lnu prażonego (1,5 łyżki)
– 16 g orzechów włoskich (4 połówki)
– 60 g truskawek mrożonych (6 szt.)
– szklanka mleka migdałowego
– pół szklanki wody
– łyżka miodu gryczanego (lub spadziowego)
Przygotowanie:
Wsyp płatki to garnka, dodaj len, zalej wodą oraz mlekiem i wymiesza. Zagotuj, wrzuć truskawki, zmniejsz ogień na średni i gotuj około 5-7 min(zależy od preferowanej konsystencji), dodaj banana. Gdy owsianka już będzie tak gęsta jak tego chcemy dodajemy orzechy i mieszamy wszystko razem przekładamy do miski i polewamy jedną łyżką stołową miodu.
Wartości odżywcze:
Energia | 610 kcal |
Białko | 18,1 g |
Węglowodany | 83 g |
Tłuszcz | 22,3 g |
Wskazówki!
Jeśli prowadzisz redukcję wagi – nie dodawaj miodu oraz zamień banana na jabłko. Zaoszczędzisz 100 kcal!