Pasta orzechowo-bananowa z waflami ryżowymi [bez glutenu]

IMG_20150402_210051

Na pewno znacie ten przepis. Przepis dla mało wymagających oraz osób unikających glutenu, sam go unikam dlatego będę publikował również w tym klimacie.

Ale dlaczego i ile powinniśmy zjeść?

 

Pasta orzechowo-bananowa z waflami ryżowymi

Składniki:

  •   18 g  wafle ryżowe – dwa wafle ryżowe
  •   100 g  bananów – 1 średni banan
  •   30 g  masła orzechowego – 1 bardzo duża łyżka

 

IMG_20150402_210934

Przygotowanie:

Banana miksujemy z masłem orzechowym – i gotowe!

 

Wartość odżywcze:

Wartość kaloryczna
345 kcal
Białko
10 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
44 g
Magnez
96 mg (~40% DZ)
Potas
630 mg (13% DZ)
Cynk
1,3 mg (12% DZ)
B1
0,26 mg (20% DZ)
 DZ – dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn w wieku 19-51 lat

 

Wskazówki:

– jeśli prowadzisz redukcję lub trening nie był zbyt wymagający – ogranicz porcję wafli ryżowych, mają wysoki indeks glikemiczny oraz dużą ilość węglowodanów

– spora porcja magnezu oraz potasu wyrówna straty elektrolitów

– witaminy B1 sprawią, że zadbasz o prawidłowy metabolizm węglowodanów (B1)

– warto zamienić masło orzechowe (z orzechów arachidonowych) na orzechy włoskie, bogate w omega 3 przepis na masło orzechowe z orzechów włoskich 

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!