Na pewno znacie ten przepis. Przepis dla mało wymagających oraz osób unikających glutenu, sam go unikam dlatego będę publikował również w tym klimacie.
Ale dlaczego i ile powinniśmy zjeść?
Pasta orzechowo-bananowa z waflami ryżowymi
Składniki:
- 18 g wafle ryżowe – dwa wafle ryżowe
- 100 g bananów – 1 średni banan
- 30 g masła orzechowego – 1 bardzo duża łyżka
Przygotowanie:
Banana miksujemy z masłem orzechowym – i gotowe!
Wartość odżywcze:
Wartość kaloryczna |
345 kcal |
Białko |
10 g |
Tłuszcz |
16 g |
Węglowodany |
44 g |
Magnez |
96 mg (~40% DZ) |
Potas |
630 mg (13% DZ) |
Cynk |
1,3 mg (12% DZ) |
B1 |
0,26 mg (20% DZ) |
DZ – dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn w wieku 19-51 lat
Wskazówki:
– jeśli prowadzisz redukcję lub trening nie był zbyt wymagający – ogranicz porcję wafli ryżowych, mają wysoki indeks glikemiczny oraz dużą ilość węglowodanów
– spora porcja magnezu oraz potasu wyrówna straty elektrolitów
– witaminy B1 sprawią, że zadbasz o prawidłowy metabolizm węglowodanów (B1)
– warto zamienić masło orzechowe (z orzechów arachidonowych) na orzechy włoskie, bogate w omega 3 przepis na masło orzechowe z orzechów włoskich