Dodawanie cynamonu do posiłków nie tylko poprawia smak, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Oto kilka powodów, dla których warto rozważyć dodawanie cynamonu do swoich posiłków:
- Bogactwo przeciwutleniaczy – cynamon zawiera związki przeciwutleniające, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie.
- Regulacja poziomu cukru – cynamon może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę. Działa to korzystnie dla osób z cukrzycą typu 2.
- Poprawa profilu lipidowego – badania sugerują, że spożywanie cynamonu może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego, LDL (złego cholesterolu) oraz triglicerydów.
- Ma działanie przeciwzapalne – wykazuje właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla zdrowia ogólnego, zwłaszcza w kontekście przewlekłych stanów zapalnych.
- Wspomaga rrawienia – pomaga w redukcji gazów jelitowych, łagodzeniu bólów brzucha i wspieraniu procesu trawienia.
- Wykazuje działanie antybakteryjne – posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co może pomóc w ochronie przed infekcjami.
- Wspomaga odchudzanie – działa termogenicznie, co oznacza, że może zwiększać tempo metabolizmu, co jest korzystne dla osób dążących do utraty wagi.
Jaglanka z cynamonem i jabłkami – świetne, lekkie śniadanie, dostarczające dużą dawkę energii i szybko znikające z żołądka.
Składniki :
– 80 g kaszy jaglanej
– 1 jabłko 150 g
– 20 g prażonego lnu (2 łyżki stołowe)
– 12 g wiórków kokosowych
– łyżka miodu
– szklanka mleka sojowego
– gorąca woda
Przygotowanie:
Przepłucz kaszę w sitku wsyp do garnka. Gotuj 15 minut następnie dolej mleko oraz wrzuć pokrojone jabłko w małą kostkę. Gotuj 5 minut na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Przypraw cynamonem, dodaj miód i dobrze wymieszaj, pozostaw na chwilę pod przykrycie,
Wartości energetyczne:
Energia | 550 kcal |
Białko | 14,6 g |
Węglowodany | 85 g |
Tłuszcz | 16,6 g |