Czekolada własnej produkcji na oleju kokosowym

 

Większość z nas niestety lubi słodycze, smak słodki już od życia płodowego jest kodowany jako coś dobrego! Nasze naturalne nastawienie jest pozytywne! Dlatego tak wiele osób ma problem ze słodkościami, w ostatnich 30 latach spożycie cukrów prostych wzrosło o 20%, dlatego mamy problem z epidemią otyłości, czasami apetyt na słodycze może być wynikiem braku składników odżywczych w diecie.

Miłośnicy czekolady wcale nie powinni być zaniepokojeni do momentu, kiedy wybierają mądrze jakość czekolady oraz wielkość porcji. Z tym może być niekiedy problem. Czekolada, jest cennym źródłem antyoksydantów  oraz składników mineralnych. Im więcej kakao jest w produkcie tym zdrowsza jest nasza czekolada!

Niestety ziarna kakao są bogate w tłuszcz! 60% energii pochodzi z tłuszczu! A co mnie najbardziej niepokoi to jakość wykorzystywanego na skalę przemysłową tłuszczu… utwardzany tłuszcz roślinny niewiadomego pochodzenia nie jest niczym zdrowy!

Poniżej znajdziesz przepis na zdecydowanie zdrowszą wersję czekolady na oleju kokosowym.

Przygotowanie własnej czekolady jest bardzo proste. Zmiksuj wszystkie składniki podane niżej i uformuj tabliczki o takiej grubości jaką chcesz. Poniżej znajdziesz składniki do przygotowania swojej czekolady:

  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki melasy lub miodu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli

Kaloryczność przygotowanej tabliczki w całości… to skandal:

1900 kcal z czego 84% energii pochodzi z tłuszczu nasyconego… ze względu na zdrowie – nie polecam osobom mającym problemy z profilem lipidowym ll

730 kcal w 100 gramach

– taka przekąska może być wykorzystana przez osoby o wykonujące bardzo mocny trening – kolarstwo, ultramaraton, crossfit…

– dwie kostki 10-20 g maksymalna porcja

 

Smacznego 🙂

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!