Produkty spożywcze o działaniu zakwaszającym:
Produkt |
PRAL |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 0,01 |
Margaryna mleczna | 0,02 |
Margaryna „Palma” | 0,02 |
Margaryna zwykła | 0,02 |
Masło roślinne, kostka | 0,02 |
Smalec | 0,02 |
Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu | 0,02 |
Masło extra | 0,03 |
Oliwa z oliwek | 0,04 |
Margaryna „Śniadaniowa” | 0,05 |
Margaryna słoneczna | 0,06 |
Fasolka po bretońsku | 0,06 |
Zupa cebulowa | 0,08 |
Baton Milky Way | 0,11 |
Karmelki twarde | 0,15 |
Herbatniki z czekoladą | 0,16 |
Jogurt jagodowy Jogobella | 0,16 |
Migdały | 0,16 |
Sałatka pikantna z makreli | 0,16 |
Ciastka tortowe z owocami świeżymi | 0,16 |
Zupa cytrynowa z ryżem | 0,17 |
Ryż z jabłkami | 0,19 |
Maślanka brzoskwiniowa | 0,23 |
Finea Mix, niskotłuszczowa | 0,24 |
Kefir 2% tłuszczu | 0,24 |
Pierogi ruskie | 0,24 |
Skrobia kukurydziana | 0,25 |
Kasza jęczmienna na mleku | 0,28 |
Zupa grzybowa zabielana | 0,28 |
Mleko zagęszczone niesłodzone | 0,29 |
Kasza manna na mleku | 0,31 |
Piwo pełne 10-15% | 0,35 |
Coca Cola, | 0,36 |
Mleko UHT 0,5% tłuszczu | 0,37 |
Mleko UHT 1,5% tłuszczu | 0,37 |
Kości, wywar | 0,37 |
Makaron na mleku | 0,37 |
Masełko zakopiańskie | 0,38 |
Orzechy laskowe | 0,38 |
Mlemix zambrowski | 0,40 |
Ryż na mleku | 0,41 |
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu | 0,42 |
Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu | 0,46 |
Masło śmietankowe | 0,49 |
Kluski lane na mleku | 0,49 |
Deser ryżowy jabłkowy | 0,51 |
Krem z zielonego groszku | 0,55 |
Deser ryżowy waniliowy | 0,60 |
Zupa grochowa | 0,69 |
Maślanka straciatella | 0,70 |
Zupa neapolitańska | 0,75 |
Płatki owsiane na mleku | 0,77 |
Baton Twix | 0,77 |
Mleko kozie | 0,83 |
Lody waniliowe | 0,89 |
Pierogi z truskawkami | 0,89 |
Pieczarka uprawna, świeża | 0,90 |
Borowik mrożony | 0,90 |
Podgrzybek suszony | 0,90 |
Ciastka francuskie ze śliwkami | 0,91 |
Jabłka w kruchym cieście | 0,91 |
Kisiel waniliowy | 0,94 |
Herbatniki „Corso” | 0,96 |
Papryka czerwona konserwowa | 0,96 |
Filety z dorsza po grecku | 1,01 |
Herbatniki z nadzieniem czekoladowym | 1,04 |
Pieczarki smażone | 1,08 |
Maślanka owocowa | 1,17 |
Drożdże piekarskie, prasowane | 1,19 |
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami | 1,25 |
Sałatka z groszku zielonego | 1,27 |
Kasza perłowa na sypko z masłem roślinnym | 1,30 |
Kasza perłowa na sypko ze smalcem | 1,30 |
Kurczak gotowany w jarzynach | 1,30 |
Musztarda | 1,34 |
Chleb żytni jasny | 1,39 |
Chleb żytni jasny mleczny | 1,41 |
Chleb mieszany z soją | 1,42 |
Słonina | 1,43 |
Chleb żytni starogardzki | 1,44 |
Groszek zielony, konserwowy bez zalewy | 1,46 |
Skrobia ziemniaczana | 1,47 |
Majonez domowy z olejem rzepakowym | 1,53 |
Majonez domowy z olejem słonecznikowym | 1,53 |
Chleb żytni pytlowy | 1,54 |
Rolada z masą makową | 1,62 |
Makaron | 1,64 |
Sałatka z dorsza | 1,69 |
Herbatniki kokosowe | 1,70 |
Bułeczki drożdżowe z jabłkami | 1,73 |
Ryż na sypko ze smalcem | 1,74 |
Makaron z masłem | 1,75 |
Pieczywo półfrancuskie z dżemem | 1,76 |
Chleb żytni wileński | 1,78 |
Śledź w śmietanie | 1,85 |
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 1,86 |
Baton Snickers | 1,94 |
Ryż na sypko z masłem roślinnym | 1,97 |
Mąka żytnia, typ 580 | 2,01 |
Chleb żytni razowy wytrawny | 2,06 |
Mąka żytnia, typ 720 | 2,06 |
Chleb żytni razowy litewski | 2,07 |
Chleb staropolski | 2,08 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 2,17 |
Chleb zwykły | 2,19 |
Chleb żytni razowy na miodzie | 2,26 |
Chleb żytni sitkowy | 2,30 |
Markizy | 2,34 |
Chleb mleczny | 2,35 |
Białko jaja kurzego | 2,37 |
Groch, nasiona suche | 2,38 |
Herbatniki kakaowe | 2,40 |
Pumpernikiel | 2,41 |
Chleb nałęczowski | 2,43 |
Chleb praski | 2,43 |
Risotto z mięsem i warzywami | 2,43 |
Chleb żytni razowy | 2,44 |
Chleb zakopiański | 2,45 |
Płatki kukurydziane | 2,50 |
Płatki kukurydziane wzbogacane | 2,50 |
Chleb baltonowski | 2,52 |
Paprykarz „Szczeciński” | 2,53 |
Soczewica, kiełki | 2,56 |
Pierniki beskidzkie | 2,56 |
Tort ananasowy | 2,56 |
Ciasto kruche podstawowe | 2,59 |
Chleb wiejski | 2,59 |
Kluski lane | 2,63 |
Chleb wielkopolski | 2,64 |
Kluski kładzione | 2,66 |
Ciasto naleśnikowe bez piany | 2,68 |
Ciastka „Napoleonki” | 2,75 |
Dorsz w jarzynach | 2,78 |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 2,79 |
Płatki żytnie | 2,80 |
Ptysie z bitą śmietaną | 2,80 |
Kasza gryczana na sypko z masłem roślinnym | 2,81 |
Chleb mazowiecki | 2,81 |
Kasza gryczana na sypko ze smalcem | 2,88 |
Ryż preparowany | 2,91 |
Mleko owcze | 2,95 |
Chleb mieszany słonecznikowy | 2,98 |
Bułki sojowe | 3,01 |
Ciastka „Karpatki” | 3,06 |
Pieczywo tostowe | 3,08 |
Mąka żytnia, typ 1400 | 3,09 |
Strucle wrocławskie | 3,13 |
Mąka żytnia, typ 1850 | 3,14 |
Chałki zdobne | 3,16 |
Chleb poleski | 3,16 |
Chleb pszenny | 3,17 |
Surówka z rzodkiewki | 3,22 |
Bułki wrocławskie | 3,24 |
Jagodzianki | 3,24 |
Eklery z bitą śmietaną | 3,27 |
Pierogi z mięsem I | 3,28 |
Placek z kruszonką | 3,29 |
Bułki i rogale maślane | 3,29 |
Bułki pszenne zwykłe | 3,30 |
Pizza z pieczarkami i cebulą | 3,33 |
Rogale kruche | 3,34 |
Kajzerki | 3,39 |
Wieprzowina, podgardle | 3,39 |
Bułki mleczne | 3,40 |
Kulebiak | 3,42 |
Mąka żytnia, typ 2000 | 3,43 |
Ziarno żyta | 3,43 |
Kiszka kaszana jęczmienna | 3,46 |
Bagietki francuskie | 3,47 |
Buchty drożdzowe | 3,48 |
Pasztet podlaski z kurczaka | 3,50 |
Pieczywo tostowe Graham | 3,52 |
Ciasto drożdżowe | 3,52 |
Żeberka duszone wieprzowe | 3,53 |
Mąka pszenna, typ 500, wzbogacona | 3,53 |
Herbatniki z cukrem | 3,60 |
Bitki wołowe w jarzynach | 3,61 |
Risotto z mięsem | 3,66 |
Wafle nadziewane | 3,66 |
Paszteciki drożdżowe z mięsem | 3,69 |
Bułeczki do hot dogów | 3,82 |
Śledzie zawijane (rolmopsy) | 3,82 |
Pulpety z dorsza | 3,88 |
Bitki wieprzowe w jarzynach | 3,91 |
Chleb chrupki | 3,96 |
Ryż brązowy | 3,99 |
Kasza jęczmienna perłowa | 4,03 |
Kaszanka z kurczaka | 4,04 |
Chleb Graham | 4,05 |
Bułki owsiane | 4,06 |
Makaron z serem | 4,07 |
Mąka pszenna, typ 500 | 4,18 |
Pasta z jaj | 4,21 |
Chleb pszenny z ziarnem pszenicy | 4,27 |
Budyń z mięsa i makaronu | 4,27 |
Bułki grahamki | 4,30 |
Parówki popularne | 4,34 |
Semolina | 4,38 |
Ciasto naleśnikowe biszkoptowe | 4,39 |
Mąka pszenna, typ 550 | 4,41 |
Rolada biszkoptowa z dżemem | 4,44 |
Mąka pszenna, typ 750 | 4,44 |
Kasza manna | 4,58 |
Kasza jęczmienna, pęczak | 4,60 |
Makaron bezjajeczny z semoliny | 4,62 |
Makaron bezjajeczny | 4,64 |
Kotlet mielony z dorsza | 4,70 |
Wieprzowina, boczek bez kości | 4,73 |
Bitki wieprzowe | 4,79 |
Pasztet rybny homogenizowany | 4,83 |
Dorsz świeży, filety bez skóry | 4,96 |
Pieczywo półfrancuskie z serem | 4,98 |
Pasta kanapkowa z kurczaka | 5,01 |
Monte | 5,05 |
Skóra z indyka | 5,06 |
Pieczeń wieprzowa duszona | 5,06 |
Serca wieprzowe | 5,10 |
Paróweczki śniadaniowe (z olejem) | 5,11 |
Potrawka z kurczaka | 5,13 |
Bułka tarta | 5,17 |
Zrazy wołowe zawijane ze słoniną | 5,19 |
Fantazja | 5,24 |
Kotlety z jaj | 5,34 |
Mielonka (Luncheon meat) | 5,40 |
Babka biszkoptowa | 5,45 |
Kiełbasa parówkowa | 5,48 |
Ryż biały | 5,48 |
Herbatniki sezamowe | 5,48 |
Parówki z kurczaka | 5,55 |
Cielęcina w potrawce | 5,57 |
Pizza mięsno-ziołowa | 5,58 |
Salceson włoski | 5,64 |
Płatki pszenne | 5,65 |
Makaron dwujajeczny z semoliny | 5,66 |
Kiełbasa mortadela | 5,74 |
Gulasz wołowy | 5,78 |
Karp z wody (bez warzyw) | 5,82 |
Makaron dwujajeczny | 5,84 |
Pieczeń żuławska | 5,84 |
Krew wieprzowa | 5,87 |
Salceson czarny | 5,87 |
Musli z rodzynkami i orzechami | 5,97 |
Musli z rodzynkami i orzechami Santafe | 5,97 |
Kotlet mielony z mięsa mieszanego | 5,98 |
Bitki wołowe | 6,01 |
Flaki | 6,01 |
Herbatniki | 6,04 |
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka | 6,07 |
Skórki kurze | 6,13 |
Wieprzowina klasa IV | 6,14 |
Klopsiki mielone z mięsa mieszanego | 6,17 |
Wątrobianka | 6,17 |
Makaron czterojajeczny | 6,19 |
Płatki jęczmienne | 6,20 |
Szynkówka wieprzowa | 6,21 |
Polędwica z indyka | 6,27 |
Orzechy arachidowe | 6,28 |
Mąka pszenna, typ 1850 | 6,32 |
Śledź w sosie pomidorowym | 6,45 |
Orzechy włoskie | 6,47 |
Truskawki w galaretce | 6,56 |
Chrupki kukurydziane | 6,56 |
Kaczka, tuszka | 6,58 |
Polędwica w galarecie | 6,60 |
Filety z dorsza smażone, panierowane | 6,63 |
Kiełbasa mazurska z indyka | 6,64 |
Pieczeń z kurczaka z pieczarkami | 6,66 |
Kasza jaglana | 6,68 |
Kiełbasa domowa | 6,71 |
Pieczeń rzymska | 6,72 |
Baleron gotowany | 6,72 |
Naleśniki z serem | 6,76 |
Serek typu „Fromage” z czosnkiem | 6,85 |
Pasztet pieczony | 6,85 |
Szynka kanapkowa | 6,87 |
Morszczuk świeży | 6,88 |
Pieczeń wołowa duszona | 6,89 |
Gęś, tuszka | 6,90 |
Mąka pszenna, typ 2000 | 6,91 |
Ziarno pszenicy | 6,91 |
Kiełbaski bawarskie | 6,93 |
Kiełbasa mortadela z indyka | 6,94 |
Szynka z indyka | 7,00 |
Wędzonka wołowa gotowana | 7,00 |
Kiełbasa szynkowa z indyka | 7,02 |
Halibut biały, świeży | 7,05 |
Wieprzowina pieczona | 7,13 |
Wieprzowina, żeberka | 7,16 |
Pulpety z mięsa mieszanego | 7,22 |
Dorsz świeży | 7,24 |
Serek typu „Fromage” naturalny | 7,24 |
Szynkówka wołowa | 7,32 |
Szynka wiejska | 7,32 |
Solinki, paluszki | 7,33 |
Mięso z podudzia indyka ze skórą | 7,34 |
Wieprzowina, łopatka | 7,39 |
Wieprzowina, karkówka | 7,41 |
Medaliony z indyka | 7,42 |
Baranina, łopatka | 7,44 |
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty | 7,44 |
Klopsiki cielęce mielone | 7,44 |
Kiełbasa lubuska | 7,44 |
Mięso z piersi indyka ze skórą | 7,49 |
Flądra świeża | 7,54 |
Wołowina, rozbratel | 7,54 |
Pierogi z serem I | 7,55 |
Pasztet z ryb wędzonych | 7,56 |
Baton szynkowy z indyka | 7,58 |
Mięso z podudzia indyka bez skóry | 7,60 |
Mięso z piersi indyka bez skóry | 7,62 |
Deser twarogowy termizowany truskawkowy | 7,65 |
Sola świeża | 7,65 |
Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą | 7,68 |
Skrzydło indyka | 7,68 |
Szynka wieprzowa gotowana | 7,68 |
Kurczęta pieczone | 7,72 |
Wieprzowina klasa III | 7,76 |
Kiełbasa podwawelska | 7,78 |
Leniwe pierogi z sera i ziemniaków | 7,78 |
Kiełbasa szynkowa z kurczaka | 7,81 |
Gładzica-płastuga świeża | 7,81 |
Jajecznica | 7,82 |
Jaja gotowane | 7,82 |
Kasza gryczana | 7,86 |
Jaja sadzone | 7,88 |
Pierogi z serem II | 7,92 |
Kura, tuszka | 7,98 |
Pasta z jaj i ryby wędzonej | 7,99 |
Baranina, udziec | 7,99 |
Kiszka krwista | 8,01 |
Wołowina klasa IV | 8,04 |
Wieprzowina klasa II | 8,05 |
Królik, tuszka | 8,05 |
Mięso z udźca indyka ze skórą | 8,09 |
Baton z kurczaka | 8,11 |
Boeuf Strogonow | 8,11 |
Pasztet z kurczaka pieczony | 8,13 |
Pstrąg strumieniowy, świeży | 8,14 |
Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry | 8,17 |
Pieczeń cielęca duszona | 8,18 |
Sernik wiedeński z polewą kakaową | 8,19 |
Karp świeży | 8,21 |
Szynka z udźca kurczaka | 8,24 |
Pasztet z mięsa mieszanego | 8,27 |
Serek twarogowy ziarnisty | 8,28 |
Cielęcina, łopatka | 8,29 |
Pieczeń z kurczaka z serem żółtym | 8,29 |
Wieprzowina gotowana | 8,40 |
Mięso z udźca indyka bez skóry | 8,43 |
Mięso z ud kurczaka ze skórą | 8,47 |
Noga (udo) kurczaka | 8,47 |
Pstrąg tęczowy, świeży | 8,48 |
Befsztyk bity wiejski | 8,49 |
Kiełbasa zwyczajna | 8,50 |
Kiełbasa śląska | 8,54 |
Ozory w galarecie | 8,55 |
Szynka delikatesowa z kurczaka | 8,56 |
Dorsz z rusztu | 8,62 |
Polędwica wołowa pieczona | 8,71 |
Wieprzowina, szynka surowa | 8,76 |
Sernik z rodzynkami | 8,80 |
Kiszka pasztetowa | 8,83 |
Mięso z ud kurczaka bez skóry | 8,88 |
Makrela świeża | 8,94 |
Wołowina, polędwica | 8,94 |
Wołowina klasa I ścięgnista | 8,98 |
Kurczak, tuszka | 8,98 |
Wołowina klasa II | 8,99 |
Sandacz świeży | 9,02 |
Sernik bez ciasta | 9,03 |
Kotlet mielony z kury | 9,03 |
Sezamki | 9,06 |
Ozór wieprzowy | 9,08 |
Polędwica luksusowa | 9,17 |
Polędwica sopocka | 9,17 |
Sernik krakowski | 9,19 |
Wołowina, pieczeń | 9,23 |
Kiełbasa delikatesowa z kurczaka | 9,27 |
Wołowina, szponder | 9,28 |
Okoń świeży | 9,29 |
Wieprzowina, golonka ze skórą | 9,32 |
Kiełbasa jałowcowa z kurczaka | 9,32 |
Kiełbasa żywiecka | 9,36 |
Kotlet schabowy panierowany | 9,38 |
Kiełbasa toruńska | 9,50 |
Żołądek kurczaka | 9,52 |
Wołowina, rostbef | 9,54 |
Salami popularne | 9,60 |
Indyk, tuszka | 9,61 |
Szczupak świeży | 9,63 |
Polędwica z piersi kurczaka | 9,65 |
Szynka wołowa gotowana | 9,66 |
Kurczak faszerowany (pieczony) | 9,71 |
Wieprzowina klasa I | 9,73 |
Deser twarogowy termizowany kakaowy | 9,73 |
Kotlety z kurczaka smażone saute | 9,81 |
Płatki owsiane | 9,84 |
Salami mini | 9,87 |
Konina, mięso bez kości | 9,87 |
Konina, mięso z kością | 9,87 |
Salami luksusowe | 9,90 |
Kotlety z kurczaka smażone panierowane | 9,92 |
Stek wieprzowy | 9,94 |
Szynka z piersi kurczaka | 9,95 |
Rolada wieprzowa | 9,95 |
Jaja kurze całe | 9,96 |
Cielęcina, udziec | 9,96 |
Wieprzowina, schab surowy z kością | 9,96 |
Cielęcina, sznyclówka | 9,98 |
Śledź w oleju | 10,00 |
Kiełbasa rzeszowska | 10,03 |
Śledź świeży | 10,03 |
Nerki wieprzowe | 10,15 |
Kiełbasa podlaska z kurczaka | 10,20 |
Befsztyk tatarski | 10,26 |
Węgorz świeży | 10,28 |
Mintaj świeży | 10,33 |
Wołowina klasa I nieścięgnista | 10,36 |
Mięso z piersi kurczaka bez skóry | 10,41 |
Pasta z twarogu i ryby wędzonej | 10,43 |
Mózg wieprzowy | 10,52 |
Paluszki z kminkiem | 10,52 |
Leniwe pierogi z sera | 10,53 |
Tuńczyk świeży | 10,55 |
Skrzydło kurczaka | 10,63 |
Sardynka świeża | 10,63 |
Kiełbasa podsuszana z kurczaka | 10,74 |
Kabanosy z kurczaka | 10,86 |
Łosoś świeży | 10,88 |
Łosoś z rusztu | 10,89 |
Bryzol wołowy z polędwicy | 10,92 |
Sardynka w pomidorach | 11,00 |
Karp w galarecie (z warzywami) | 11,02 |
Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy | 11,07 |
Łosoś smażony saute | 11,45 |
Belriso | 11,46 |
Serek termizowany pieczarkowy | 11,46 |
Tuńczyk w wodzie | 11,47 |
Śledź marynowany | 11,50 |
Sztuka mięsa II | 11,64 |
Wołowina klasa III | 11,68 |
Kura w galarecie | 11,71 |
Łosoś wędzony | 11,88 |
Kotlet cielęcy panierowany | 11,89 |
Nogi wieprzowe | 11,90 |
Węgorz wędzony | 12,20 |
Serek twarogowy homogenizowany waniliowy | 12,33 |
Makrela wędzona | 12,40 |
Muesli 5 zbóż | 12,52 |
Sztuka mięsa I | 12,59 |
Kiełbasa krakowska sucha | 12,75 |
Pikling | 12,82 |
Ser typu „Feta” light | 12,86 |
Kiełbasa myśliwska sucha | 12,86 |
Kabanosy | 13,10 |
Ser twarogowy tłusty | 13,10 |
Słonecznik, nasiona | 13,27 |
Ser, Rokpol pełnotłusty | 13,29 |
Wątroba cielęca | 13,33 |
Ser, Brie pełnotłusty | 13,34 |
Ser typu „Feta” | 13,35 |
Ser typu „Feta” półtłusty | 13,35 |
Dorsz wędzony | 13,57 |
Ser twarogowy półtłusty | 13,73 |
Sardynka w oleju | 14,09 |
Schab pieczony II | 14,16 |
Ser, Camembert pełnotłusty | 14,25 |
Wątróbka kurczaka | 14,25 |
Ser typu „Feta” pełnotłusty | 14,33 |
Ser twarogowy chudy | 15,08 |
Ser, Ementaler pełnotłusty | 15,14 |
Wątróbka wieprzowa saute | 15,24 |
Schab pieczony I | 15,26 |
Śledź solony | 15,46 |
Wątroba wołowa | 16,24 |
Wątroba wieprzowa | 16,92 |
Otręby pszenne | 17,22 |
Ser, Salami pełnotłusty | 17,69 |
Tuńczyk w oleju | 17,94 |
Ser, Trapistów pełnotłusty | 17,98 |
Ser, Myśliwski pełnotłusty | 18,05 |
Ser, Edamski tłusty | 18,47 |
Ser, Tylżycki pełnotłusty | 18,57 |
Ser, Cheddar pełnotłusty | 19,05 |
Ser, Gouda tłusty | 19,72 |
Ser, Trapistów tłusty | 20,30 |
Ser, Myśliwski tłusty | 20,54 |
Sezam, nasiona | 20,63 |
Ser topiony, edamski | 21,95 |
Zarodki pszenne | 22,73 |
Ser, Tylżycki tłusty | 23,40 |
Dynia, pestki | 23,69 |
Żółtko jaja kurzego | 24,35 |
Ser, Parmezan | 28,79 |
Proszek jajeczny | 38,30 |
Żelatyna | 40,37 |