Pełna lista produktów o działaniu zakwaszającym [PRAL]

 

Produkty spożywcze o działaniu zakwaszającym:

 

Produkt
PRAL
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 0,01
Margaryna mleczna 0,02
Margaryna „Palma” 0,02
Margaryna zwykła 0,02
Masło roślinne, kostka 0,02
Smalec 0,02
Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu 0,02
Masło extra 0,03
Oliwa z oliwek 0,04
Margaryna „Śniadaniowa” 0,05
Margaryna słoneczna 0,06
Fasolka po bretońsku 0,06
Zupa cebulowa 0,08
Baton Milky Way 0,11
Karmelki twarde 0,15
Herbatniki z czekoladą 0,16
Jogurt jagodowy Jogobella 0,16
Migdały 0,16
Sałatka pikantna z makreli 0,16
Ciastka tortowe z owocami świeżymi 0,16
Zupa cytrynowa z ryżem 0,17
Ryż z jabłkami 0,19
Maślanka brzoskwiniowa 0,23
Finea Mix, niskotłuszczowa 0,24
Kefir 2% tłuszczu 0,24
Pierogi ruskie 0,24
Skrobia kukurydziana 0,25
Kasza jęczmienna na mleku 0,28
Zupa grzybowa zabielana 0,28
Mleko zagęszczone niesłodzone 0,29
Kasza manna na mleku 0,31
Piwo pełne 10-15% 0,35
Coca Cola, 0,36
Mleko UHT 0,5% tłuszczu 0,37
Mleko UHT 1,5% tłuszczu 0,37
Kości, wywar 0,37
Makaron na mleku 0,37
Masełko zakopiańskie 0,38
Orzechy laskowe 0,38
Mlemix zambrowski 0,40
Ryż na mleku 0,41
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 0,42
Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu 0,46
Masło śmietankowe 0,49
Kluski lane na mleku 0,49
Deser ryżowy jabłkowy 0,51
Krem z zielonego groszku 0,55
Deser ryżowy waniliowy 0,60
Zupa grochowa 0,69
Maślanka straciatella 0,70
Zupa neapolitańska 0,75
Płatki owsiane na mleku 0,77
Baton Twix 0,77
Mleko kozie 0,83
Lody waniliowe 0,89
Pierogi z truskawkami 0,89
Pieczarka uprawna, świeża 0,90
Borowik mrożony 0,90
Podgrzybek suszony 0,90
Ciastka francuskie ze śliwkami 0,91
Jabłka w kruchym cieście 0,91
Kisiel waniliowy 0,94
Herbatniki „Corso” 0,96
Papryka czerwona konserwowa 0,96
Filety z dorsza po grecku 1,01
Herbatniki z nadzieniem czekoladowym 1,04
Pieczarki smażone 1,08
Maślanka owocowa 1,17
Drożdże piekarskie, prasowane 1,19
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 1,25
Sałatka z groszku zielonego 1,27
Kasza perłowa na sypko z masłem roślinnym 1,30
Kasza perłowa na sypko               ze smalcem 1,30
Kurczak gotowany w jarzynach 1,30
Musztarda 1,34
Chleb żytni jasny 1,39
Chleb żytni jasny mleczny 1,41
Chleb mieszany z soją 1,42
Słonina 1,43
Chleb żytni starogardzki 1,44
Groszek zielony, konserwowy bez zalewy 1,46
Skrobia ziemniaczana 1,47
Majonez domowy z olejem rzepakowym 1,53
Majonez domowy z olejem słonecznikowym 1,53
Chleb żytni pytlowy 1,54
Rolada z masą makową 1,62
Makaron 1,64
Sałatka z dorsza 1,69
Herbatniki kokosowe 1,70
Bułeczki drożdżowe z jabłkami 1,73
Ryż na sypko ze smalcem 1,74
Makaron z masłem 1,75
Pieczywo półfrancuskie z dżemem 1,76
Chleb żytni wileński 1,78
Śledź w śmietanie 1,85
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 1,86
Baton Snickers 1,94
Ryż na sypko z masłem roślinnym 1,97
Mąka żytnia, typ 580 2,01
Chleb żytni razowy wytrawny 2,06
Mąka żytnia, typ 720 2,06
Chleb żytni razowy litewski 2,07
Chleb staropolski 2,08
Chleb żytni pełnoziarnisty 2,17
Chleb zwykły 2,19
Chleb żytni razowy na miodzie 2,26
Chleb żytni sitkowy 2,30
Markizy 2,34
Chleb mleczny 2,35
Białko jaja kurzego 2,37
Groch, nasiona suche 2,38
Herbatniki kakaowe 2,40
Pumpernikiel 2,41
Chleb nałęczowski 2,43
Chleb praski 2,43
Risotto z mięsem i warzywami 2,43
Chleb żytni razowy 2,44
Chleb zakopiański 2,45
Płatki kukurydziane 2,50
Płatki kukurydziane wzbogacane 2,50
Chleb baltonowski 2,52
Paprykarz „Szczeciński” 2,53
Soczewica, kiełki 2,56
Pierniki beskidzkie 2,56
Tort ananasowy 2,56
Ciasto kruche podstawowe 2,59
Chleb wiejski 2,59
Kluski lane 2,63
Chleb wielkopolski 2,64
Kluski kładzione 2,66
Ciasto naleśnikowe bez piany 2,68
Ciastka „Napoleonki” 2,75
Dorsz w jarzynach 2,78
Soczewica czerwona, nasiona suche 2,79
Płatki żytnie 2,80
Ptysie z bitą śmietaną 2,80
Kasza gryczana na sypko z masłem roślinnym 2,81
Chleb mazowiecki 2,81
Kasza gryczana na sypko         ze smalcem 2,88
Ryż preparowany 2,91
Mleko owcze 2,95
Chleb mieszany słonecznikowy 2,98
Bułki sojowe 3,01
Ciastka „Karpatki” 3,06
Pieczywo tostowe 3,08
Mąka żytnia, typ 1400 3,09
Strucle wrocławskie 3,13
Mąka żytnia, typ 1850 3,14
Chałki zdobne 3,16
Chleb poleski 3,16
Chleb pszenny 3,17
Surówka z rzodkiewki 3,22
Bułki wrocławskie 3,24
Jagodzianki 3,24
Eklery z bitą śmietaną 3,27
Pierogi z mięsem I 3,28
Placek z kruszonką 3,29
Bułki i rogale maślane 3,29
Bułki pszenne zwykłe 3,30
Pizza z pieczarkami i cebulą 3,33
Rogale kruche 3,34
Kajzerki 3,39
Wieprzowina, podgardle 3,39
Bułki mleczne 3,40
Kulebiak 3,42
Mąka żytnia, typ 2000 3,43
Ziarno żyta 3,43
Kiszka kaszana jęczmienna 3,46
Bagietki francuskie 3,47
Buchty drożdzowe 3,48
Pasztet podlaski z kurczaka 3,50
Pieczywo tostowe Graham 3,52
Ciasto drożdżowe 3,52
Żeberka duszone wieprzowe 3,53
Mąka pszenna, typ 500, wzbogacona 3,53
Herbatniki z cukrem 3,60
Bitki wołowe w jarzynach 3,61
Risotto z mięsem 3,66
Wafle nadziewane 3,66
Paszteciki drożdżowe z mięsem 3,69
Bułeczki do hot dogów 3,82
Śledzie zawijane (rolmopsy) 3,82
Pulpety z dorsza 3,88
Bitki wieprzowe w jarzynach 3,91
Chleb chrupki 3,96
Ryż brązowy 3,99
Kasza jęczmienna perłowa 4,03
Kaszanka z kurczaka 4,04
Chleb Graham 4,05
Bułki owsiane 4,06
Makaron z serem 4,07
Mąka pszenna, typ 500 4,18
Pasta z jaj 4,21
Chleb pszenny z ziarnem pszenicy 4,27
Budyń z mięsa i makaronu 4,27
Bułki grahamki 4,30
Parówki popularne 4,34
Semolina 4,38
Ciasto naleśnikowe biszkoptowe 4,39
Mąka pszenna, typ 550 4,41
Rolada biszkoptowa z dżemem 4,44
Mąka pszenna, typ 750 4,44
Kasza manna 4,58
Kasza jęczmienna, pęczak 4,60
Makaron bezjajeczny z semoliny 4,62
Makaron bezjajeczny 4,64
Kotlet mielony z dorsza 4,70
Wieprzowina, boczek bez kości 4,73
Bitki wieprzowe 4,79
Pasztet rybny homogenizowany 4,83
Dorsz świeży, filety bez skóry 4,96
Pieczywo półfrancuskie z serem 4,98
Pasta kanapkowa z kurczaka 5,01
Monte 5,05
Skóra z indyka 5,06
Pieczeń wieprzowa duszona 5,06
Serca wieprzowe 5,10
Paróweczki śniadaniowe             (z olejem) 5,11
Potrawka z kurczaka 5,13
Bułka tarta 5,17
Zrazy wołowe zawijane ze słoniną 5,19
Fantazja 5,24
Kotlety z jaj 5,34
Mielonka (Luncheon meat) 5,40
Babka biszkoptowa 5,45
Kiełbasa parówkowa 5,48
Ryż biały 5,48
Herbatniki sezamowe 5,48
Parówki z kurczaka 5,55
Cielęcina w potrawce 5,57
Pizza mięsno-ziołowa 5,58
Salceson włoski 5,64
Płatki pszenne 5,65
Makaron dwujajeczny z semoliny 5,66
Kiełbasa mortadela 5,74
Gulasz wołowy 5,78
Karp z wody (bez warzyw) 5,82
Makaron dwujajeczny 5,84
Pieczeń żuławska 5,84
Krew wieprzowa 5,87
Salceson czarny 5,87
Musli z rodzynkami i orzechami 5,97
Musli z rodzynkami i orzechami Santafe 5,97
Kotlet mielony z mięsa mieszanego 5,98
Bitki wołowe 6,01
Flaki 6,01
Herbatniki 6,04
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 6,07
Skórki kurze 6,13
Wieprzowina klasa IV 6,14
Klopsiki mielone z mięsa mieszanego 6,17
Wątrobianka 6,17
Makaron czterojajeczny 6,19
Płatki jęczmienne 6,20
Szynkówka wieprzowa 6,21
Polędwica z indyka 6,27
Orzechy arachidowe 6,28
Mąka pszenna, typ 1850 6,32
Śledź w sosie pomidorowym 6,45
Orzechy włoskie 6,47
Truskawki w galaretce 6,56
Chrupki kukurydziane 6,56
Kaczka, tuszka 6,58
Polędwica w galarecie 6,60
Filety z dorsza smażone, panierowane 6,63
Kiełbasa mazurska z indyka 6,64
Pieczeń z kurczaka z pieczarkami 6,66
Kasza jaglana 6,68
Kiełbasa domowa 6,71
Pieczeń rzymska 6,72
Baleron gotowany 6,72
Naleśniki z serem 6,76
Serek typu „Fromage” z czosnkiem 6,85
Pasztet pieczony 6,85
Szynka kanapkowa 6,87
Morszczuk świeży 6,88
Pieczeń wołowa duszona 6,89
Gęś, tuszka 6,90
Mąka pszenna, typ 2000 6,91
Ziarno pszenicy 6,91
Kiełbaski bawarskie 6,93
Kiełbasa mortadela z indyka 6,94
Szynka z indyka 7,00
Wędzonka wołowa gotowana 7,00
Kiełbasa szynkowa z indyka 7,02
Halibut biały, świeży 7,05
Wieprzowina pieczona 7,13
Wieprzowina, żeberka 7,16
Pulpety z mięsa mieszanego 7,22
Dorsz świeży 7,24
Serek typu „Fromage” naturalny 7,24
Szynkówka wołowa 7,32
Szynka wiejska 7,32
Solinki, paluszki 7,33
Mięso z podudzia indyka ze skórą 7,34
Wieprzowina, łopatka 7,39
Wieprzowina, karkówka 7,41
Medaliony z indyka 7,42
Baranina, łopatka 7,44
Serek twarogowy homogenizowany  pełnotłusty 7,44
Klopsiki cielęce mielone 7,44
Kiełbasa lubuska 7,44
Mięso z piersi indyka ze skórą 7,49
Flądra świeża 7,54
Wołowina, rozbratel 7,54
Pierogi z serem I 7,55
Pasztet z ryb wędzonych 7,56
Baton szynkowy z indyka 7,58
Mięso z podudzia indyka bez skóry 7,60
Mięso z piersi indyka bez skóry 7,62
Deser twarogowy termizowany truskawkowy 7,65
Sola świeża 7,65
Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą 7,68
Skrzydło indyka 7,68
Szynka wieprzowa gotowana 7,68
Kurczęta pieczone 7,72
Wieprzowina klasa III 7,76
Kiełbasa podwawelska 7,78
Leniwe pierogi z sera i ziemniaków 7,78
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 7,81
Gładzica-płastuga świeża 7,81
Jajecznica 7,82
Jaja gotowane 7,82
Kasza gryczana 7,86
Jaja sadzone 7,88
Pierogi z serem II 7,92
Kura, tuszka 7,98
Pasta z jaj i ryby wędzonej 7,99
Baranina, udziec 7,99
Kiszka krwista 8,01
Wołowina klasa IV 8,04
Wieprzowina klasa II 8,05
Królik, tuszka 8,05
Mięso z udźca indyka ze skórą 8,09
Baton z kurczaka 8,11
Boeuf Strogonow 8,11
Pasztet z kurczaka pieczony 8,13
Pstrąg strumieniowy, świeży 8,14
Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry 8,17
Pieczeń cielęca duszona 8,18
Sernik wiedeński z polewą kakaową 8,19
Karp świeży 8,21
Szynka z udźca kurczaka 8,24
Pasztet z mięsa mieszanego 8,27
Serek twarogowy ziarnisty 8,28
Cielęcina, łopatka 8,29
Pieczeń z kurczaka z serem żółtym 8,29
Wieprzowina gotowana 8,40
Mięso z udźca indyka bez skóry 8,43
Mięso z ud kurczaka ze skórą 8,47
Noga (udo) kurczaka 8,47
Pstrąg tęczowy, świeży 8,48
Befsztyk bity wiejski 8,49
Kiełbasa zwyczajna 8,50
Kiełbasa śląska 8,54
Ozory w galarecie 8,55
Szynka delikatesowa z kurczaka 8,56
Dorsz z rusztu 8,62
Polędwica wołowa pieczona 8,71
Wieprzowina, szynka surowa 8,76
Sernik z rodzynkami 8,80
Kiszka pasztetowa 8,83
Mięso z ud kurczaka bez skóry 8,88
Makrela świeża 8,94
Wołowina, polędwica 8,94
Wołowina klasa I ścięgnista 8,98
Kurczak, tuszka 8,98
Wołowina klasa II 8,99
Sandacz świeży 9,02
Sernik bez ciasta 9,03
Kotlet mielony z kury 9,03
Sezamki 9,06
Ozór wieprzowy 9,08
Polędwica luksusowa 9,17
Polędwica sopocka 9,17
Sernik krakowski 9,19
Wołowina, pieczeń 9,23
Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 9,27
Wołowina, szponder 9,28
Okoń świeży 9,29
Wieprzowina, golonka ze skórą 9,32
Kiełbasa jałowcowa z kurczaka 9,32
Kiełbasa żywiecka 9,36
Kotlet schabowy panierowany 9,38
Kiełbasa toruńska 9,50
Żołądek kurczaka 9,52
Wołowina, rostbef 9,54
Salami popularne 9,60
Indyk, tuszka 9,61
Szczupak świeży 9,63
Polędwica z piersi kurczaka 9,65
Szynka wołowa gotowana 9,66
Kurczak faszerowany (pieczony) 9,71
Wieprzowina klasa I 9,73
Deser twarogowy termizowany kakaowy 9,73
Kotlety z kurczaka smażone saute 9,81
Płatki owsiane 9,84
Salami mini 9,87
Konina, mięso bez kości 9,87
Konina, mięso z kością 9,87
Salami luksusowe 9,90
Kotlety z kurczaka smażone panierowane 9,92
Stek wieprzowy 9,94
Szynka z piersi kurczaka 9,95
Rolada wieprzowa 9,95
Jaja kurze całe 9,96
Cielęcina, udziec 9,96
Wieprzowina, schab surowy z kością 9,96
Cielęcina, sznyclówka 9,98
Śledź w oleju 10,00
Kiełbasa rzeszowska 10,03
Śledź świeży 10,03
Nerki wieprzowe 10,15
Kiełbasa podlaska z kurczaka 10,20
Befsztyk tatarski 10,26
Węgorz świeży 10,28
Mintaj świeży 10,33
Wołowina klasa I nieścięgnista 10,36
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 10,41
Pasta z twarogu i ryby wędzonej 10,43
Mózg wieprzowy 10,52
Paluszki z kminkiem 10,52
Leniwe pierogi z sera 10,53
Tuńczyk świeży 10,55
Skrzydło kurczaka 10,63
Sardynka świeża 10,63
Kiełbasa podsuszana z kurczaka 10,74
Kabanosy z kurczaka 10,86
Łosoś świeży 10,88
Łosoś z rusztu 10,89
Bryzol wołowy z polędwicy 10,92
Sardynka w pomidorach 11,00
Karp w galarecie (z warzywami) 11,02
Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy 11,07
Łosoś smażony saute 11,45
Belriso 11,46
Serek termizowany pieczarkowy 11,46
Tuńczyk w wodzie 11,47
Śledź marynowany 11,50
Sztuka mięsa II 11,64
Wołowina klasa III 11,68
Kura w galarecie 11,71
Łosoś wędzony 11,88
Kotlet cielęcy panierowany 11,89
Nogi wieprzowe 11,90
Węgorz wędzony 12,20
Serek twarogowy homogenizowany waniliowy 12,33
Makrela wędzona 12,40
Muesli 5 zbóż 12,52
Sztuka mięsa I 12,59
Kiełbasa krakowska sucha 12,75
Pikling 12,82
Ser typu „Feta” light 12,86
Kiełbasa myśliwska sucha 12,86
Kabanosy 13,10
Ser twarogowy tłusty 13,10
Słonecznik, nasiona 13,27
Ser, Rokpol pełnotłusty 13,29
Wątroba cielęca 13,33
Ser, Brie pełnotłusty 13,34
Ser typu „Feta” 13,35
Ser typu „Feta” półtłusty 13,35
Dorsz wędzony 13,57
Ser twarogowy półtłusty 13,73
Sardynka w oleju 14,09
Schab pieczony II 14,16
Ser, Camembert pełnotłusty 14,25
Wątróbka  kurczaka 14,25
Ser typu „Feta” pełnotłusty 14,33
Ser twarogowy chudy 15,08
Ser, Ementaler pełnotłusty 15,14
Wątróbka wieprzowa saute 15,24
Schab pieczony I 15,26
Śledź solony 15,46
Wątroba wołowa 16,24
Wątroba wieprzowa 16,92
Otręby pszenne 17,22
Ser, Salami pełnotłusty 17,69
Tuńczyk w oleju 17,94
Ser, Trapistów pełnotłusty 17,98
Ser, Myśliwski pełnotłusty 18,05
Ser, Edamski tłusty 18,47
Ser, Tylżycki pełnotłusty 18,57
Ser, Cheddar pełnotłusty 19,05
Ser, Gouda tłusty 19,72
Ser, Trapistów tłusty 20,30
Ser, Myśliwski tłusty 20,54
Sezam, nasiona 20,63
Ser topiony, edamski 21,95
Zarodki pszenne 22,73
Ser, Tylżycki tłusty 23,40
Dynia, pestki 23,69
Żółtko jaja kurzego 24,35
Ser, Parmezan 28,79
Proszek jajeczny 38,30
Żelatyna 40,37

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!