Sprawdź jakie produkty spożywcze mają właściwości fermentujące w naszym organizmie!
Nazwa | Błonnik | Błonnik | Błonnik |
całkowity (g) | nierozpuszczalny (g) | rozpuszczalny (g) | |
Nasiona lnu | 22,33 | 10,15 | 12,18 |
Mąka sojowa (odtłuszczona) | 17,5 | 9,63 | 7,88 |
Otręby owsiane, suche | 15,4 | 8,2 | 7,2 |
Mąka sojowa (niskotłuszczowa) | 10,2 | 3,9 | 6,3 |
Płatki owsiane, suche | 10,6 | 5,7 | 4,9 |
Amarantus, suchy | 15,2 | 10,34 | 4,86 |
Jabłko suszone, nieugotowane | 8,7 | 4 | 4,7 |
Tempeh (z fermentowany ziaren soi) | 10,3 | 5,68 | 4,66 |
Morela suszona | 9 | 4,6 | 4,4 |
Mąka z orzechów ziemnych (niskotłuszczowa) | 15,8 | 11,45 | 4,35 |
Mąka z orzechów ziemnych (odtłuszczona) | 15,8 | 11,45 | 4,35 |
Mąka sojowa (pełnotłusta) | 9,6 | 5,29 | 4,32 |
Mąka kukurydziana | 9,6 | 5,34 | 4,26 |
Sorgo | 13,82 | 9,62 | 4,2 |
Figi suszone | 12,2 | 8,2 | 4 |
Karczoch, ugotowany | 5,4 | 1,47 | 3,93 |
Mąka żytnia | 14,6 | 10,7 | 3,9 |
Brzoskwinie suszone | 8,2 | 4,4 | 3,8 |
Śliwka suszona | 7,1 | 3,3 | 3,8 |
Jęczmień, suchy | 15,6 | 12,2 | 3,4 |
Otręby pszenne (nieprzerobione) | 42,76 | 39,45 | 3,31 |
Pszenne zarodki | 12,9 | 9,7 | 3,2 |
Fasola czerwona suszona, ugotowana | 6,4 | 3,2 | 3,2 |
Mąka ziemniaczana | 5,9 | 2,7 | 3,2 |
Bulgur, suchy | 18,3 | 15,22 | 3,06 |
Gruszka suszona | 7,5 | 4,5 | 3 |
Mąka z otrąb jęczmiennych | 67,55 | 64,66 | 2,9 |
Chleb świętojański | 3,81 | 1,02 | 2,79 |
Otręby ryżowe, suche | 21 | 18,3 | 2,7 |
Pistacje | 10,8 | 8,1 | 2,7 |
Soja suszona, ugotowana | 6 | 3,3 | 2,7 |
Mąka pszenżytnia pełnoziarnista | 14,6 | 11,91 | 2,68 |
Chipsy ziemniaczane | 4,62 | 1,98 | 2,65 |
Kasztany jadalne | 11,7 | 9,2 | 2,5 |
Orzechy laskowe | 6,1 | 3,6 | 2,5 |
Brukselka, ugotowana | 4,1 | 1,6 | 2,5 |
Kalarepa, surowa | 3,6 | 1,1 | 2,5 |
Fasola zwykła (biała) suszona, ugotowana | 6,4 | 4 | 2,4 |
Pasternak, ugotowany | 4 | 1,7 | 2,3 |
Mąka z ciecierzycy | 10,8 | 8,52 | 2,27 |
Mąka jęczmienna | 10,1 | 7,9 | 2,2 |
Otręby kukurydziane, suche | 85,47 | 81,05 | 2,11 |
Pestki słonecznika | 10,5 | 8,4 | 2,1 |
Orzechy makadamia | 9,3 | 7,4 | 1,9 |
Orzeszki ziemne | 9,2 | 7,3 | 1,9 |
Ziarno sezamowe | 7,79 | 5,89 | 1,9 |
Soja zielona albo niedojrzała, ugotowana | 4,2 | 2,31 | 1,89 |
Mąka razowa | 12,2 | 10,4 | 1,8 |
Awokado, czarna skórka | 5 | 3,2 | 1,8 |
Cytryna | 2,79 | 1,05 | 1,74 |
Figi świeże | 3,3 | 1,6 | 1,7 |
Masło z orzeszków ziemnych | 5,89 | 4,28 | 1,61 |
Groszek zielony, ugotowany | 5,5 | 3,9 | 1,6 |
Mąka biała | 2,7 | 1,1 | 1,6 |
Kasza jaglana, sucha | 8,5 | 6,91 | 1,59 |
Mąka słodu jęczmiennego | 7,1 | 5,55 | 1,55 |
Orzeszki pekan (orzesznik pekan) | 7,6 | 6,1 | 1,5 |
Orzechy hikory (orzesznika) | 6,4 | 4,9 | 1,5 |
Orzechy włoskie | 4,8 | 3,3 | 1,5 |
Brokuły, ugotowane | 3 | 1,5 | 1,5 |
Marchew, surowa | 3 | 1,5 | 1,5 |
Kapusta pekińska Pe-tsai, ugotowana | 2,7 | 1,25 | 1,45 |
Kasza gryczana, sucha | 10,3 | 8,87 | 1,41 |
Kokos suszony (wiórki) | 16,3 | 14,9 | 1,4 |
Marchew, ugotowana | 3,3 | 1,9 | 1,4 |
Pomarańcze | 2,4 | 1 | 1,4 |
Mąka gryczana | 10 | 8,62 | 1,38 |
Jagody czarnego bzu | 7 | 5,68 | 1,32 |
Pszenica orkisz | 11,4 | 10,1 | 1,3 |
Orzechy brazylijskie | 5,4 | 4,1 | 1,3 |
Żurawina suszona | 5 | 3,7 | 1,3 |
Fasola szparagowa żółta, ugotowana | 3 | 1,7 | 1,3 |
Fasolka szparagowa zielona, ugotowana | 3 | 1,7 | 1,3 |
Gruszka świeża | 2,4 | 1,1 | 1,3 |
Morela świeża | 2,4 | 1,1 | 1,3 |
Daktyle | 7,5 | 6,3 | 1,2 |
Chleb pszenny pełnoziarnisty | 6,91 | 5,71 | 1,2 |
Karambola | 2,7 | 1,5 | 1,2 |
Buraki świeże, ugotowane | 2 | 0,8 | 1,2 |
Karmel | 1,2 | 0 | 1,2 |
Bułka pszenna pełnoziarnista | 6,89 | 5,69 | 1,19 |
Jęczmień, ugotowany | 5,43 | 4,25 | 1,18 |
Kuskus, suchy | 5 | 3,88 | 1,12 |