Kasza gryczana z łososiem z dodatkiem szpinaku

 

Kasza gryczana z łososiem z dodatkiem szpinaku 

 

Składniki:

– Kasza gryczana 100g

– Łosoś świeży filet 150g

– Liście szpinaku ok 30g

– Oliwa z oliwek

– Pestki dyni  15g

– Cytryna

– Pieprz chili cayenne

– Mleko 2% 15ml

– Marynowane pieczarki 50g

– Parmezan 10g

 

 

Sposób przygotowania:

Kasze gotujemy w wodzie bez dodatku soli, zamiast soli można dodać oregano lub majeranek do wody. Kasze gotujemy ok. 20 do 25 minut.

Łososia myjemy i posypujemy pieprzem. Następnie kładziemy go na patelnię grillową i grillujemy ok. 20 minut przekładając co jakiś czas na drugą stronę. Dążymy do złocistej barwy.

W międzyczasie myjemy i kroimy liście szpinaku i gotujemy ok 25 minut w niewielkiej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy mleko i całość mieszamy i zagotowujemy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowany szpinak i wkładamy go do miseczki. Dodajemy do niego pokrojone pieczarki i mieszamy.

Na talerzu kładziemy ugotowana kaszę, obok układamy szpinak (przełóż szpinak do filiżanki i odwróć ją do góry dnem powstanie szpinak w ładnej formie jak w restauracji). Przy pomocy tarki do sera posyp szpinak parmezanem. Zostaje nam tylko położyć łososia na talerzu. Na koniec przekrój cytrynę. Polej rybę sokiem z niej a następnie przy pomocy tarki do cytrusów posyp rybę umyta skórką cytrynową.

Wartość energetyczna:

Energia 800 kcal
Białko 25 g
Węglowodany 80 g
Tłuszcz 45 g

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!