Kasza gryczana z łososiem z dodatkiem szpinaku
Składniki:
– Kasza gryczana 100g
– Łosoś świeży filet 150g
– Liście szpinaku ok 30g
– Oliwa z oliwek
– Pestki dyni 15g
– Cytryna
– Pieprz chili cayenne
– Mleko 2% 15ml
– Marynowane pieczarki 50g
– Parmezan 10g
Sposób przygotowania:
Kasze gotujemy w wodzie bez dodatku soli, zamiast soli można dodać oregano lub majeranek do wody. Kasze gotujemy ok. 20 do 25 minut.
Łososia myjemy i posypujemy pieprzem. Następnie kładziemy go na patelnię grillową i grillujemy ok. 20 minut przekładając co jakiś czas na drugą stronę. Dążymy do złocistej barwy.
W międzyczasie myjemy i kroimy liście szpinaku i gotujemy ok 25 minut w niewielkiej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy mleko i całość mieszamy i zagotowujemy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowany szpinak i wkładamy go do miseczki. Dodajemy do niego pokrojone pieczarki i mieszamy.
Na talerzu kładziemy ugotowana kaszę, obok układamy szpinak (przełóż szpinak do filiżanki i odwróć ją do góry dnem powstanie szpinak w ładnej formie jak w restauracji). Przy pomocy tarki do sera posyp szpinak parmezanem. Zostaje nam tylko położyć łososia na talerzu. Na koniec przekrój cytrynę. Polej rybę sokiem z niej a następnie przy pomocy tarki do cytrusów posyp rybę umyta skórką cytrynową.
Wartość energetyczna:
Energia | 800 kcal |
Białko | 25 g |
Węglowodany | 80 g |
Tłuszcz | 45 g |