Autorka: Patrycja Kłysz
Składniki na 1 porcję:
- 125g wołowiny tatarowej
- Płaska łyżeczka mielonego simienia lnianego
- Składniki na „panierkę” – można pominąć: łyżeczka mielonych ulubionych orzechów lub migdałów +/- łyżeczka tartego parmezanu
- Przyprawy wg uznania: sól himalajska, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka mielona
- Ząbek czosnku
- ½ cebuli (szlotka/ biała/ czerwona)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego/ masła klarowanego
- Ulubione warzywa: np. cukinia, pomidor, papryka, bakłażan +/- pieczarka
- Sos miodowo- musztardowy: 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego/ z orzechów włoskich/ innego ulubionego, 1 łyżka tamari, 1 łyżka miodu – blendujemy
Kalorie: 226,0
Białko 23,0 g
Węglowodany 4,9 g
Tłuszcze 12,6 g
Przygotowanie: na łyżeczce oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy przyprawy i krótko przesmażamy. W misce łączymy: mięso, i siemię lniane z przesmażonymi warzywami z przyprawami, odstawiamy na 5 min. Z mięsa formujemy dużego burgera lub małe puleciki, obtaczamy lub nie w panierce z orzechów i parmezanu, smażymy na odrobinie oleju/ masła klarowanego z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Warzywa myjemy, kroimy, nacieramy odrobiną oleju, posypujemy solą, ulubionymi przyprawami i grillujemy na patelni grillowej lub podsmażamy. Burgera podajemy z warzywami polanymi sosem miodowo – musztardowym z ulubioną kaszą/ pieczonymi ziemniakami lub batatami w ziołach bądź w dobrym jakościowo pieczywie.