Bogaty w karnozynę posiłek potreningowy: burger z wołowiny!

 

Autorka: Patrycja Kłysz

Składniki na 1 porcję:

  • 125g wołowiny tatarowej
  • Płaska łyżeczka mielonego simienia lnianego
  • Składniki na „panierkę” – można pominąć: łyżeczka mielonych ulubionych orzechów lub migdałów +/- łyżeczka tartego parmezanu
  • Przyprawy wg uznania: sól himalajska, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka mielona
  • Ząbek czosnku
  • ½ cebuli (szlotka/ biała/ czerwona)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego/ masła klarowanego
  • Ulubione warzywa: np. cukinia, pomidor, papryka, bakłażan +/- pieczarka
  • Sos miodowo- musztardowy: 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego/ z orzechów włoskich/ innego ulubionego, 1 łyżka tamari, 1 łyżka miodu – blendujemy

Kalorie: 226,0

Białko 23,0 g

Węglowodany 4,9 g

Tłuszcze 12,6 g

Przygotowanie: na łyżeczce oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy przyprawy i krótko przesmażamy. W misce łączymy: mięso, i siemię lniane z przesmażonymi warzywami z  przyprawami,  odstawiamy na 5 min. Z mięsa formujemy dużego burgera lub małe puleciki, obtaczamy lub nie w panierce z orzechów i parmezanu, smażymy na odrobinie oleju/ masła klarowanego z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Warzywa myjemy, kroimy, nacieramy odrobiną oleju, posypujemy solą, ulubionymi przyprawami i grillujemy na patelni grillowej lub podsmażamy. Burgera podajemy z warzywami polanymi sosem miodowo – musztardowym z ulubioną kaszą/ pieczonymi ziemniakami lub batatami w ziołach bądź w dobrym jakościowo pieczywie.

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!