Danie bogate w fitoncydy: pieczona dynia z pieczonym czosnkiem i kurczakiem curry
Składniki na 4 porcje:
- Dynia hokkaido – sztuka
- Cebula czosnkowa 2 sztuki
- Główka czosnku
- Por – biała część
- Filet z kurczaka 500g
- Ocet balsamiczny
- Oliwa (u mnie macerowana rozmarynem)
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
- Curry
Przygotowanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy na cząstki, układamy na papierze do pieczenia, na wierzchu układamy główkę czosnku, solimy, posypujemy rozmarynem, tymiankiem, skraplamy oliwą. Pieczemy w 180 oC ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy w kostkę mięso z kurczaka, nacieramy oliwą, przyprawami. Pozostałe warzywa kroimy w piórka. Na oliwie szklimy pora z cebulką, dodajemy kurczaka, smażymy ok 5 min, aż mięso będzie gotowe, podlewany odrobiną octu balsamicznego, odparowujemy i zdejmujemy z ognia. W misce układamy cząstki dyni, na niej wyłuskany z łupinek czosnek, a na wierzchu kurczaka z cebulką i porem. Podajemy z grzanką z razowego pieczywa natartą upieczonym czosnkiem i skropionego oliwą rozmarynową.
Wartość odżywcza z grzanką:
- Kcal: 512
- Białko: 36
- Tłuszcze: 16
- Węglowodany: 56