Co robić jeśli suplementacja żelazem nie pomaga w anemii? 

Anemią lub inaczej niedokrwistość to zmniejszenie poziomu hemoglobiny i/lub liczby czerwonych krwinek w organizmie, co przeważnie przekłada się również na zmniejszenie wartości hematokrytu. Czerwone krwinki czyli erytrocyty są składnikiem krwi, w ich wnętrzu znajduje się białko hemoglobina, która jest odpowiedzialna za transport tlenu z płuc do komórek. Najczęstszą przyczyną anemii jest problem w transporcie lub wykorzystaniu żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12, jednak przyczyna niedokrwistości może być również inna, co warto zawsze skonsultować z lekarzem.

Żelazo – inne artykuły

Jak sprawdzić poziom żelaza we krwi – inne artykuły

Anemia objawia się:

  • szybką męczliwością,
  • problemami w koncentracji,
  • bólami i zawrotami głowy,
  • dusznością,
  • bladością skóry i spojówek,
  • mogą powstawać „zajady”,
  • mogą powstawać białe plamki na paznokciach.

Najlepszą diagnostyką anemii jest wykonanie morfologii krwi, która jasno stwierdza poziom czerwonych krwinek oraz hemoglobiny w organizmie i jest pierwszym krokiem w diagnostyce i leczeniu. Jeśli natomiast po włączeniu suplementacji oraz wprowadzeniu zmian żywieniowych mających na celu uzupełnienie niezbędnych składników zaangażowanych w produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek warto zwrócić również uwagę na miedź.

Ferrytyna u sportowców nie jest dobrym wyznacznikiem poziomu żelaza i nie służy do diagnostyki anemii!

Miedź jest jednym z blisko 60 składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całkowita zawartość miedzi w organizmie osoby dorosłej wynosi 100–150 mg. I właśnie jednym z najczęstszych objawów klinicznych niedoboru miedzi jest niedokrwistość, która nie reaguje na terapię żelazem. Pierwsze doniesienia na łączące deficyt miedzi z anemią powstały w 1930 roku, obecnie tłumaczy się ten mechanizm poprzez wpływ miedzi na aktywność komórek erytroidalnych i szpikowych, które są odpowiedzialne za tworzenie czerwonych krwinek.

Niedobór miedzi ma wpływ na aktywność enzymów zależnych od miedzi, co powoduje zmniejszenie wchłaniania żelaza, zmniejszenie transportu żelaza przez komórki jelitowe oraz upośledzenie konwersji żelaza do transportu przez transferynę i do formy umożliwiającej włączenie żelaza do protoporfiryny, która jest niezbędną cząsteczką do syntezy hemoglobiny.

Anemia jest dosyć częstym problemem, dotyka zarówno osoby młode, sportowców jak i osoby starsze. Warto zadbać o odpowiednią diagnostykę prowadzoną pod okiem lekarza, zmianę nawyków żywieniowych, a w razie konieczności o optymalną suplementację. Jeśli pomimo wprowadzonej suplementacji wciąż jest problem z poziomem czerwonych krwinek i hemoglobiny, warto wtedy poszukać nieco dalej.

  1. Lazarchick J. Update on anemia and neutropenia in copper deficiency. Curr Opin Hematol. 2012 Jan;19(1):58-60. doi: 10.1097/MOH.0b013e32834da9d2. PMID: 22080848.

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!