Cholesterol „dobry”, HDL

Masz problem z cholesterolem? Sprawdź produkty, które pozwolą Ci podnieść poziom dobrego cholesterolu mającego działanie przeciwmiażdżycowe

PRODUKTY OBNIŻAJĄCE POZIOM CHOLESTEROLU

# 1: jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej arachidowy, orzeszki ziemne, oliwki, awokado)
Redukcja: 18%
Zastępując tłuszcze zwierzęce i inne produkty bogate w cholesterol zdrowymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzeszków ziemnych i awokado jest najlepszą rzeczą, jaką można zrobić, aby drastycznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Dieta bogata w oliwę z oliwek może zredukować poziom LDL o 18%. Okres stosowania minimum 5 tygodni.

# 2: otręby (owsiane, ryż)
Redukcja: 7-14%
Otręby skutecznie obniżają stężenie cholesterolu LDL. Dodaj otręby do płatków śniadaniowych, jedz płatki owsiane, dodaj je do chleba, jogurtu czy sałatki. Wprowadź do diety ryż brązowy, może pomóc uzyskać lepsze efekty.

# 3: nasiona lnu
Redukcja: 8-14%
Stosowanie 50 g nasion lnu przez okres 3 tygodni wykazało zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL u zdrowych młodych osób dorosłych nawet do 8%, a u osób z wysokim poziomem cholesterolu nawet o 14%.

Nasiona lnu są łatwo włączone do pieczywa, a także dodaje się do płatków owsianych lub jogurtu.

# 4: Czosnek
Redukcja: 9-12%
Badania wykazały, że 2 ząbki surowego czosnku dziennie mogą obniżyć poziom cholesterolu o 9-12%.   Może być dodawany do sałatek lub jako ozdoba na zupy czy kanapek.

# 5: Migdały
Redukcja: 7-10%
Kilka badań wykazało, że jedzenie pół szklanki migdałów dziennie może zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Należy pamiętać, że migdały są bardzo kaloryczne, dlatego nie zaleca się większej ilości niż pół szklanki na dzień.

# 6: Likopen – czerwone warzywa

Redukcja: 0-17%
Likopen jest barwnikiem, który nadaje czerwony kolor warzywom i owocom. Znajduje się w pomidorach, arbuzie, papryce i innych czerwonych warzywach. Badania są sprzeczne, czy likopen zmniejsza stężenie cholesterolu LDL, czy nie. Niektóre badania wskazują redukcję na poziomie 10-17%, podczas gdy w innych badaniach nie znaleziono różnicy. Likopen jest uważany za czynnik ochronny w walce z chorobami serca oraz rakiem prostaty.

# 7: Orzechy włoskie i pistacje
Obniżenie: 10%
Liczne badania wskazują na pozytywne efekty stosowania orzechów w walce z nadmiernym poziomem cholesterolu. Orzechy dostarczają dużej porcji energii dlatego nie zaleca się spożywania więcej niż pół szklanki na dzień.

# 8: Jęczmień
Zmniejszenie cholesterolu: 7-10%
Podobnie jak otręby z owsa i ryżu, jęczmień również obniża poziom cholesterolu. Szczególnie, gdy jest stosowany jako substytut pszenicy. Jęczmień może z łatwością zastąpić pszenicę w produktach mącznych – makaron, mąka jęczmienna lub kasza.

# 9: Ciemna czekolada i sterole roślinne
Redukcja: 2-5%
Sterole roślinne i kakao w ciemnej czekoladzie wykazują działanie obniżające cholesterolu o 2-5%. Słodycze wybieraj mądrze, niestety ale nadmiar słodyczy w tym czekolady podnosi mocno stężenie tri glicerydów we krwi. Nie więcej niż 2-4 kostki dziennie.

# 10: Zielona herbata
Redukcja :2-5%

Zielona herbata może obniżyć poziom cholesterolu o 2-5%. Zielona herbata bez cukru ma również mało kalorii (mniej niż 10) i może być substytutem różnych napojów.

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!