Pasta z kurkumy

 

Jak pisałem w temacie zastosowania kurkumy w żywieniu sportowców, kurkuma jest antyoksydantem, ale od lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Indii. Jak się okazuje kurkuma zawiera substancje działające przeciwzapalnie, przyspiesza czas regeneracji po wysiłku, zmniejsza zapalenie powstające po wysiłku (uszkodzenie mięśni), działa żółciopędnie poprawiając trawienie pokarmów oraz wykazuje działanie w chorobach.

 

Pasta z kurkumy

Składniki:
  • 125 ml wody
  • 30 g mielonej kurkumy – 4 łyżki stołowe (8 małych łyżeczek)
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • łyżka oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dokładnie wymieszaj w naczyniu. Całość podgrzej na małym ogniu, mieszając aż do momentu powstania jednolitej masy. Zdejmij z ognia, przechowuj w szklanym naczyniu w lodówce.  W ten sposób możesz korzystać z przyprawy przez nawet 3 tygodnie, nic się z tym nie stanie.
Pastę można używać do przyprawiania potraw mięsnych, makaronu, ryżu, sosów.

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!