Kwas ursolowy – nowy magiczny suplement?!

Magiczny środek?

Kwas ursolowy (kwas ursanowy) to organiczny związek chemiczny, z grupy terpenów, pochodna ursanu, który występuje najczęściej w postaci wolnej, ale tworzy też pochodne glikozydowe, glikozydoestrowe i estrowe, u roślin klasy dwuliściennych, we wszystkich częściach rośliny, to jest w korzeniu, łodydze, liściach, kwiatach, owocach i nasionach.

Kwas ursolowy jest izolowany z:

  • liści gatunku mącznica lekarska Arctostaphylos uva ursi (Ericaceae) – stąd nazwa.

Występuje w wielu gatunkach roślin takich jak: liście jemioły, szałwii lekarskiej i głogu, ale także w owocach takich jak: jabłka (skórka), borówki, żurawina, śliwka oraz przyprawach takich jak lewanda, rozmaryn, oregano, tymianek stąd też dlatego tak wysoko są te zioła w skali ORAC.
Wykazuje liczne właściwości farmakologiczne, takie jak:

  • działanie przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne, grzybo- i pierwotniakobójcze,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • moduluje funkcjonowanie układu immunologicznego i krwionośnego,
  • zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi

Badania

Badania nad potencjałem kwasu ursolowego dopiero trwają, badania są prowadzone głównie na modelu zwierzęcym jako że nie znamy dokładnego mechanizmu działania, ludzie póki co nie są testowani.

W badaniach in vitro, kwas ursolowy hamuje rozrost różnych typów komórek nowotworowych, hamując STAT3 poprzez zahamowanie drogi aktywacji, a także zmniejsza proliferację komórek nowotworowych i indukowanie apoptozy – czyli zaplanowanej śmierci komórki. Kwas ursolowy jest słabym inhibitorem aromatazy i wstępne badania na modelu zwierzęcym wykazały pozytywny wpływ na zwiększenie ilości mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej, ponadto zaobserwowano mniejszy zanik mięśni u badanych zwierząt. W przypadku tkanki tłuszczowej kwas ursolowy jest związany z modyfikacją ekspresji genów odpowiedzialnych za metabolizm kwasów tłuszczowych. Badania na zwierzętach sugerują, że może to obejmować zarówno zwiększenie ekspresji genów związanych z lipolizą, jak i zmniejszenie ekspresji genów związanych z lipogenezą (syntezą tłuszczów).

Kwas ursolowy wykazuje również działanie kardioprotekcyjne. W badaniach na myszach, u których uszkodzono nerw kulszowy – kwas ursolowy przyspieszał regenerację nerwów. Wykazuje również, ponownie niestety w modelu zwierzęcym, wpływ na przyspieszenie procesów regeneracji wątroby, poprawia odpowiedź układu odpornościowego, wpływa na poziom cukru (zwłaszcza w kontekście diabetyków) poprzez zwiększoną wrażliwość na insulinę może wspierać efektywne wykorzystanie glukozy przez komórki mięśniowe.

Całkiem wiele jak na jeden środek będący kwasem znajdującym się w skórce jabłek, ale może warto spróbować?

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!