Owoce poprawiające regenerację

 

 

Działanie odkwaszające, wysoka zawartość witamin, składników mineralnych oraz łatwa przyswajalność węglowodanów! To najważniejsze argumenty, żeby w posiłku potreningowym lub pomeczowym zacząć posiłek od owoców!

 

– dojrzałe banany

– winogrona i rodzynki 

– daktyle suszone, suszone owoce,

– arbuz, melon 

– czereśnie

– papaja, marakuja, granat

 

# dojrzałe banany bardzo szybko uwalniają węglowodany do krwi, przez co bardzo szybko uzupełniają energię w mięśniach 2 średnie banany są minimalną porcją węglowodanów – który rozpoczyna regenerację, dodatkowo solidna porcja potasu, który uzupełnia elektrolity w komórkach!

# rodzynki mają bardzo mocne działanie alkalizujące krew! dostarczają 277 kcal / 100 g – procent energii z sacharozy jest niski, osoby wrażliwe na odwodnienie mogą źle tolerować rodzynki bezpośrednio po mocnym wysiłku!

# suszone owoce to moc węglowodanów 240-360 kcal – wybieraj swoje ulubione od jabłek do bananów

# arbuz to sama woda w 1 kg arbuza jest 900 ml wody!

# granat dostarcza jak na owoc bardzo dużej ilości białka – 2,6 g w 100 g! możesz go użyć do przygotowania regeneracyjnej sałatki lub użyć do przygotowania sosu na słodko do kurczaka!

 

 

Wskazówki:

Owoce są trawione zdecydowanie szybciej niż mięso, dlatego zaczynaj posiłek od owoców, a dopiero później bierz się za drugie danie, owoce zjedzone na deser mogę ulegać procesom fermentacji w żołądku i być przyczyną powstawania wzdęć oraz nieprzyjemnych gazów!

 

 

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!