Owoce poprawiające regenerację

Owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, które mogą wpływać korzystnie na ogólne zdrowie. Wysoka zawartość antyoksydantów może przyśpieszyć procesy regeneracyjne.

Oto kilka składników odżywczych zawartych w owocach, które mogą wspomagać regenerację:

  1. Przeciwutleniacze: Owoce zawierają różne przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego i chronią komórki przed uszkodzeniem. Na przykład, jagody są znane ze swojego wysokiego zawartości przeciwutleniaczy.
  2. Błonnik: Owoce są często bogate w błonnik, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy może pośrednio wpływać na zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych i regeneracji.
  3. Fitocskładniki: Owoce są bogate w fitoskładniki, które to związki roślinne znane są ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych. Na przykład, flawonoidy w takich owocach jak winogrona czy jabłka mogą działać przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
  4. Potas: Banany są dobrym źródłem potasu, który jest ważny dla równowagi elektrolitowej, a tym samym może wspomagać regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.
  5. Enzymy: Niektóre owoce zawierają enzymy, które mogą wspomagać procesy trawienne i ogólnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Ananas zawiera bromelainę, a kiwi actinidainę, obie to enzymy proteolityczne.
  6. Antocyjany: są grupą naturalnych związków chemicznych z rodziny flawonoidów. Antocyjany są odpowiedzialne za czerwoną, fioletową i niebieską barwę wielu owoców, takich jak wiśnie, winogrona czy jagody. Badania sugerują, że antocyjany mogą mieć wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym dla procesów regeneracyjnych.

To najważniejsze argumenty, żeby w posiłku potreningowym lub pomeczowym zacząć posiłek od owoców!

Jakie owoce wybierać?

– dojrzałe banany

– winogrona

– daktyle suszone, suszone owoce,

– arbuz, melon 

– czereśnie, wiśnie

– ananas, kiwi, papaja, granat

# dojrzałe banany bardzo szybko uwalniają węglowodany do krwi, przez co bardzo szybko uzupełniają energię w mięśniach 2 średnie banany są minimalną porcją węglowodanów – który rozpoczyna regenerację, dodatkowo solidna porcja potasu, który uzupełnia elektrolity w komórkach!

# rodzynki mają bardzo mocne działanie alkalizujące krew! dostarczają 277 kcal / 100 g – procent energii z sacharozy jest niski, osoby wrażliwe na odwodnienie mogą źle tolerować rodzynki bezpośrednio po mocnym wysiłku!

# suszone owoce to moc węglowodanów 240-360 kcal – wybieraj swoje ulubione od jabłek do bananów

# arbuz to sama woda w 1 kg arbuza jest 900 ml wody! Nie omijaj pestek – zawierają magnez, argininę i wiele innych cennych składników, to najbardziej wartościowa część arbuza

# granat dostarcza jak na owoc bardzo dużej ilości białka – 2,6 g w 100 g! możesz go użyć do przygotowania regeneracyjnej sałatki lub użyć do przygotowania sosu na słodko do kurczaka!

Wskazówki:

Owoce są trawione zdecydowanie szybciej niż białko (mięso), dlatego zaczynaj posiłek od owoców, a dopiero później bierz się za drugie danie, owoce zjedzone na deser mogę ulegać procesom fermentacji w żołądku i być przyczyną powstawania wzdęć oraz nieprzyjemnych gazów!

Owoce idealnie nadające się na przekąskę

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!