Owoce na śniadanie?!

 

 

Owoce, są istotną częścią zdrowej diety! Mają właściwości alkalizujące krew, dostarczają węglowodanów, błonnika, minerały oraz witaminy. Świeże owoce mają również bardzo dużą zawartość wody, która sprawia, że organizm pozostaje lepiej nawodniony.

Owoce są źródłem fitoskładników, które mogą działać przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a nawet czasami jako fitoestrogeny, dzięki czemu organizm jest silniejszy. 

Wiele osób boi się jeść węglowodany po pewnej godzinie z uwagi na cukry proste. Jednak nie jest to specjalny problem! Cukry proste związane z błonnikiem znacznie wolniej uwalniają się do krwioobiegu niż czysty cukier czy cukry rafinowane. Oczywiście jeśli ktoś ma takie zasady to nie trzeba ich zmieniać, ale nie trzeba też specjalnie się upierać, że owoce po 15.00 są czymś strasznym. O każdej porze dnia jedzenie owoców wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, według badań jedzenie owoców działa korzystnie na masę ciała, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych rodzajów chorób nowotworowych. Oczywiście w godzinach porannych oraz przedpołudniowych organizm bardziej potrzebuje węglowodanów i znacznie lepiej je wykorzystuje niż w drugiej połowie dnia – głównie ze względu na poziom niektórych hormonów.

Jedyne czego nie akceptuję – to uznawanie soków (kupionych w sklepie) jako jednej z porcji warzyw/owoców w codziennym jadłospisie.

Warto dodać do swojego menu następujące owoce:

– arbuz, grejpfrut, ananas, mandarynka, papaja, borówki, pomarańcze, banany, granaty, brzoskwinie, winogrona, kiwi, śliwki, nektarynki  

# ananas zawiera enzymy, które poprawiają trawienie białka

# cytrusy, arbuz, ananas zawierają bardzo dużo wody, który poprawia nawodnienie od samego rana

# pestki arbuza są bogate w magnez oraz argininę, mają również działanie pobudzające! Arginina jest dobra na potencję i wysiłek beztlenowy!

# w przypadku problemów z odpornością, zwiększ udział owoców cytrusowych w posiłku!

 


 

Wskazówki:

W czasie redukcji kilogramów, unikaj takich owoców jak:  banany (95 kcal/ 100 g) i winogrona (69 kcal/ 100 g) wbrew pozorom mają dosyć wysoką kaloryczność!

Mandarynki, grejpfruty, nektarynki, ananas,  brzoskwinie, śliwki – mają wysoki poziom energii z sacharozy – czyli zawierają wysoką zawartość cukrów prostych! Unikaj ich w dużej ilości jeśli prowadzisz dietę redukcyjną lub dodaj do nich większą ilość błonnika np. płatków owsianych lub siemienia lnianego.

W przypadku problemów z odpornością rozpoczynaj posiłek od kiwi, zawiera 59 mg witaminy C, co stanowi 84% dziennego zapotrzebowania!

Wybieraj ciemne owoce – mają znacznie większą moc antyoksydacyjną

 

 

Dla zainteresowanych:

  1. Sharma SP, Chung HJ, Kim HJ, Hong ST. Paradoxical Effects of Fruit on Obesity. Nutrients. 2016;8(10):633. Published 2016 Oct 14. doi:10.3390/nu8100633

O autorze:

Wojtek Zep