Stres oksydacyjny – antyoksydanty i sport – stosować czy nie?

 

 

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między wytwarzaniem a usuwaniem reaktywnych form tlenu (i azotu). Z angielskiego RONS znaczy Reactive Oxygen and Nitrogen Species, jednak niektórzy używają tylko jednego określenia ROS jako Reactive Oxygen Species.

Wolne rodniki tlenowe, do których zaliczają się dobre (tlenek azotu, nadtlenek wodoru) jak i złe cząsteczki (anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik wodorotlenkowy, nadtlenoazotyn), mają właściwości silnie utleniające, które mogą przyspieszać procesy starzenia organizmu, ale najgorsze jest brak oksydacja błony komórkowej oraz DNA. Jeśli równowaga nie jest zachowana, wtedy każda nadwyżka powstających  wolnych rodników może zaburzyć równowagę prowadząc do niszczenia składników komórki. Niestety największym dostawcą reaktywnych form tlenu i azotu jest oddychanie!

Proces generacji RONS rozpoczyna:

1. jedno-elektronowa redukcja tlenu cząsteczkowego
2. dysmutaza ponadtlenkowa SOD
3. reakcja Fentona: Fe2+/Cu++ H2O2 ->Fe3+/Cu2++ .OH + OH-
4. syntaza tlenku azotu NOS

rons pows

 

NEGATYWNE DZIAŁANIE RONS
– uszkodzenia oksydacyjne białek, lipidów i DNA: peroksydacja lipidów, karbonylacja białek

KONSEKWENCJE
– starzenie się organizmu
– zmiany miażdżycowe naczyń krwionośnych
– choroby neurologiczne, jak ch. Parkinsona, Alzhaimera
– wzmocnienie objawów zespółu Downa (nadaktywność enzymu SOD)
– nowotwory
– urazy reperfuzyjnemięśnia sercowego

 

Pozytywne działanie RONS
– relaksacja mięśni gładkich i regulacja ciśnienia krwi
– erytropoeza
– proliferacja i różnicowanie komórek mięśniowych
– transformacja włókien mięśniowych
– biogeneza mitochondriów, która przyczynia do wzrostu siły oraz wytrzymałości

Wolne rodniki tlenowe są niezbędnym ogniwem kaskady procesów prowadzącej do adaptacji organizmu, bez tego elementu trening nie spełnia swojej funkcji.

rons

 


 

Gdzie znajdziemy antyoksydanty?

ENZYMY WITAMINY TIOLE FLAWONOIDY INNE
dysmutaza ponadtlenkowa SOD kwas askorbinowy glutation flawonole kurkuma
katalaza CAT tokoferole ergotioneina flawony likopen
peroksydaza glutationowa GPx karoteonoidy kwas liponowy izoflawony resweratrol
flawanony kapsaicyna
flawanole tauryna
antocyjanidy

 

 

O autorze:

Wojtek Zep

Dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ale również wielu sportowców. Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – były doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!