Pod koniec listopada 2020 roku w czasopiśmie Nutrients – jednym z wiodących czasopism w świecie nauki związanych z tematyką żywienia, ukazał się artykuł dotyczący prowadzenia edukacji żywieniowej w zespołach sportów drużynowych.
Na podstawie przeglądu prac spróbowano określić wpływ edukacji żywieniowej wprowadzonej do drużyn sportowych na między innymi:
- nawyki żywieniowe
- wiedzę o żywieniu
- skład ciała
Stwierdzono, że edukacja żywieniowa jest skuteczną strategią poprawy lub utrzymania prawidłowych nawyków żywieniowych, wiedzy o żywieniu, a także ma wpływ na skład ciała sportowców uprawiających sporty zespołowe, jeśli połączona jest z regularnymi treningami.
Polskie kluby sportowe bardzo rzadko organizują zajęcia dotyczące właściwej diety. Z tego powodu stworzyliśmy książkę, która ma na celu zwiększenie świadomości, przede wszystkim piłkarzy oraz osób związanych ze środowiskiem piłkarskim, jak istotne w ich życiu jest odżywianie.
Książka „FOODBALL Żywienie i suplementacja piłkarzy” jest dostępna w naszym sklepie. (kliknij w tytuł)