Edukacja żywieniowa w sportach drużynowych

Pod koniec listopada 2020 roku w czasopiśmie Nutrients – jednym z wiodących czasopism w świecie nauki związanych z tematyką żywienia, ukazał się artykuł dotyczący prowadzenia edukacji żywieniowej w zespołach sportów drużynowych.

Na podstawie przeglądu prac spróbowano określić wpływ edukacji żywieniowej wprowadzonej do drużyn sportowych na między innymi:

  • nawyki żywieniowe
  • wiedzę o żywieniu
  • skład ciała

Stwierdzono, że edukacja żywieniowa jest skuteczną strategią poprawy lub utrzymania prawidłowych nawyków żywieniowych, wiedzy o żywieniu, a także ma wpływ na skład ciała sportowców uprawiających sporty zespołowe, jeśli połączona jest z regularnymi treningami.

Polskie kluby sportowe bardzo rzadko organizują zajęcia dotyczące właściwej diety. Z tego powodu stworzyliśmy książkę, która ma na celu zwiększenie świadomości, przede wszystkim piłkarzy oraz osób związanych ze środowiskiem piłkarskim, jak istotne w ich życiu jest odżywianie.

Książka „FOODBALL Żywienie i suplementacja piłkarzy” jest dostępna w naszym sklepie. (kliknij w tytuł)

Edukacja żywieniowa

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!