Flapjacki – porządny zastrzyk energii, spora porcja węglowodanów oraz tłuszczów, do zjedzenie od rana lub jako przekąska w ciągu dnia o wysokiej intensywności treningu!
Przepis na flapjack’a
- Składniki
– 150 g masła
– 50 g cukru
– 200 g miodu
– 400 g płatków owsianych
– 50 g orzechów laskowych - – 50 g suszonych owoców (morele/żurawina)
- – 1 łyżka stołowa startego imbiru
- – 50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść masło, cukier i miód w garnku i podgrzej na ogniu, mieszaj od czasu do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przenieść przygotowaną masę na tortownicę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15-20 minut, aż się flapcjaki lekko zarumienią. Poczekaj aż wyschnie i pokrój w paski, takie jakie Ci odpowiadają.
Wartość odżywcza przy powyższych proporcjach:
W całości
(1 kg) |
Na 45 g batonika | |
Wartość kaloryczna | 4200 kcal | 189 kcal |
Białko | 62 g (6 % energii) | 2,79 g |
Tłuszcz | 216 g (47 % energii) | 9,72 g |
Węglowodany | 544 g (47 % energii) | 24,5 g |
Błonnik | 48 g | 2,16 g |
Żelazo | 23 mg | 1 mg |
Potas | 3110 mg | 140 mg |
Cynk | 15 mg | 0,7 mg |
Magnez | 663 mg | 30 mg |
Fosfor | 2100 mg | 95 |
B 1 | 2,12 mg | 0,1 mg |