Niskokaloryczny, orzeźwiający koktajl, z dodatkiem przeciwzapalnie działającej kurkumy i 100 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
By@ES
Składniki:
- Truskawki (150 g, szklanka)
- Jagody (75 g, pół szklanki)
- Zielona herbata (20 g, trzy łyżeczki)
- Kurkuma (pół łyżeczki)
- Woda (250 ml)
Sposób przygotowania:
Zieloną herbatę zalać szklanką gorącej wody, pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie przelać do blendera dodać owoce, kurkumę, kostki lodu.
Wartość odżywcza 1 porcji (300 ml)
Wartość kaloryczna | 76 kcal |
Białko | 1,65 g |
Tłuszcz | 1,55 g |
Węglowodany | 20 g (błonnik 5 g) |
Witamina C | 100 mg |
Potas | 300 mg |
Wskazówki:
– żeby zredukować ilość węglowodanów – można zamienić jagody na truskawki albo zmniejszyć ich ilość – mają niższą kaloryczność