Koktajl na bazie zielonej herbaty z truskawkami, jagodami i kurkumą

Niskokaloryczny, orzeźwiający koktajl, z dodatkiem przeciwzapalnie działającej kurkumy i 100 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
By@ES

 

koktajl z jagód zielonej herbaty i truskawek kurkumy

Składniki:

  • Truskawki  (150 g, szklanka)  
  • Jagody (75 g, pół szklanki)
  • Zielona herbata  (20 g, trzy łyżeczki)
  • Kurkuma (pół łyżeczki) 
  • Woda (250 ml) 

Sposób przygotowania:

Zieloną herbatę zalać szklanką gorącej wody, pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie przelać do blendera dodać owoce, kurkumę, kostki lodu.

Wartość odżywcza 1 porcji (300 ml)

Wartość kaloryczna 76 kcal
Białko 1,65 g
Tłuszcz 1,55 g
Węglowodany 20 g (błonnik 5 g)
Witamina C 100 mg
Potas 300 mg

 

 Wskazówki:

– żeby zredukować ilość węglowodanów – można zamienić jagody na truskawki albo zmniejszyć ich ilość – mają niższą kaloryczność

 

O autorze:

Wojtek Zep

Dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ale również wielu sportowców. Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – były doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!