Mleko kurkumowe

 

Jak pisałem w temacie zastosowania kurkumy w żywieniu sportowców, kurkuma jest antyoksydantem, ale od lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Indii. Jak się okazuje kurkuma zawiera substancje działające przeciwzapalnie, przyspiesza czas regeneracji po wysiłku, zmniejsza zapalenie powstające po wysiłku (uszkodzenie mięśni), działa żółciopędnie poprawiając trawienie pokarmów oraz wykazuje działanie w chorobach.

 

Mleko kurkumowe

Składniki:
  • 230 ml mleka ryżowego (może być również sojowe lub migdałowe)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy 
  • 1 łyżka miodu

Opcjonalnie, żeby zwiększyć kaloryczność, można dodać mielone migdały, żeby zwiększyć moc antyoksydacyjną można dodać szczyptę kardamonu lub cynamonu.

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki w małym garnuszku oprócz miodu. Podgrzewać na małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Nie należy doprowadzać do wrzenia. 
Kaloryczność przygotowanej porcji jest dosyć niska: ~190 kcal, jednak dla większości stanowi 5-15% dziennego zapotrzebowania energetycznego!
 .
.
.
Wskazówki:
– jeśli prowadzisz dietę redukcyjną wyeliminuj z przepisu miód, dodaj przyprawy cynamon lub kardamon
– jeśli tolerujesz mleko krowie, możesz zastąpić mleko roślinne zwykłym mlekiem
– jeśli jesteś po mocnym treningu/meczu w okresie startowym, możesz dodać większą porcję miodu oraz pasty z kurkumy, przyspieszy to regenerację

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!