Jak pisałem w temacie zastosowania kurkumy w żywieniu sportowców, kurkuma jest antyoksydantem, ale od lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Indii. Jak się okazuje kurkuma zawiera substancje działające przeciwzapalnie, przyspiesza czas regeneracji po wysiłku, zmniejsza zapalenie powstające po wysiłku (uszkodzenie mięśni), działa żółciopędnie poprawiając trawienie pokarmów oraz wykazuje działanie w chorobach.
Mleko kurkumowe
- 230 ml mleka ryżowego (może być również sojowe lub migdałowe)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy
- 1 łyżka miodu
Opcjonalnie, żeby zwiększyć kaloryczność, można dodać mielone migdały, żeby zwiększyć moc antyoksydacyjną można dodać szczyptę kardamonu lub cynamonu.
Wykonanie:
Wskazówki:– jeśli prowadzisz dietę redukcyjną wyeliminuj z przepisu miód, dodaj przyprawy cynamon lub kardamon– jeśli tolerujesz mleko krowie, możesz zastąpić mleko roślinne zwykłym mlekiem– jeśli jesteś po mocnym treningu/meczu w okresie startowym, możesz dodać większą porcję miodu oraz pasty z kurkumy, przyspieszy to regenerację