Równowaga kwasowo-zasadowa co to znaczy? Jakie produkty zakwaszają a jakie alkalizują krew?
Temat ten przewija się bardzo często w świecie dietetyki, natomiast czy kiedykolwiek ktoś próbował Wam wytłumaczyć co to znaczy? I na jakich zasadach kategoryzuje się produkty o działaniu odkwaszającym i zakwaszającym?
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Optymalny zakres pH krwi wynosi 7,35-7,45
Objawy sugerujące zakwaszenie organizmu:
- przewlekłe zmęczenie
- migrena i bóle głowy
- zaburzenia snu
- problemy z koncentracją
- utrata apetytu
- bóle mięśni i stawów
- blada i zanieczyszczona skóra
- trądzik, wypryski
- cellulit i spadek elastyczności skóry
- obrzęki
- podkrążone oczy, łamliwe włosy i paznokcie, wypadanie włosów
Jedyne naukowe podejście jakie znalazłem na ten temat to obliczenie PRAL, według badań doktora Thomasa Remer’a . Niektóre minerały mają zdolność pomagające w alkalizacji krwi, natomiast białko jest czynnikiem mocno zaburzającym tę równowagę. Dlatego znając wartości białka oraz minerałów można w naukowy sposób obliczyć jaki efekt mają określone produkty na równowagę kwasowo-zasadową organizmu!
Czym jest PRAL? Z języka angielskiego to potencial renal acid load czyli w prostym tłumaczeniu potencjalna obciążenie nerek kwasem obliczone według równania:
PRAL = 0,49 x białko (g) + 0,037 x fosfor (mg) – 0,021 x potas – 0,026 x magnez (mg) – 0,013 x wapń (mg)
Jak odczytywać wynik?
- wartości powyżej 0 – potencjalne działanie zakwaszające
- wartości poniżej 0 – potencjalne działanie odkwaszające
Produkty o wysokim potencjale odkwaszającym:
Nazwa produktu |
PRAL |
Morele suszone |
-30,54 |
Banany suszone |
-30,23 |
Koncentrat pomidorowy 30% |
-19,07 |
Figi suszone |
-18,09 |
Śliwki suszone z pestką |
-13,67 |
Rodzynki suszone |
-13,65 |
Daktyle suszone |
-13,64 |
Pietruszka, liście |
-13,63 |
Jabłka suszone |
-11,92 |
Boćwina |
-11,53 |
Awokado |
-11,26 |
Chrzan |
-11,03 |
Jarmuż |
-10,26 |
Mąka sojowa pełnotłusta |
-9,83 |
Soja, nasiona suche |
-9,21 |
Banan |
-8,00 |
Pasternak |
-7,99 |
Wiórki kokosowe |
-7,84 |
Ziemniaki późne |
-7,77 |
Melon |
-7,72 |
Sól biała |
-7,62 |
Szczaw |
-7,14 |
Ziemniaki z tłuszczem |
-7,08 |
Ziemniaki, średnio |
-6,95 |
Ziemniaki puree |
-6,83 |
Burak |
-6,77 |
Powidła śliwkowe |
-6,77 |
Placki ziemniaczane |
-6,69 |
Wafle w czekoladzie |
-6,68 |
Ziemniaki wczesne |
-6,59 |
Brukselka |
-6,50 |
Mleko w proszku odtłuszczone |
-6,39 |
Koper ogrodowy |
-6,25 |
Seler naciowy |
-6,11 |
Kotlety ziemniaczane |
-6,08 |
Ćwikła |
-5,90 |
Pietruszka, korzeń |
-5,52 |
Grejpfrut |
-5,46 |
Papaja |
-5,45 |
Buraki puree mrożone |
-5,41 |
Brokuły |
-5,40 |
Buraki |
-5,38 |
Brukselka mrożona |
-5,37 |
Porzeczki czarne |
-5,30 |
Porzeczki czarne mrożone |
-5,30 |
Bakłażan |
-5,30 |
Surówka z marchwi i jabłek |
-5,23 |
Buraki z jabłkami |
-5,21 |
Kiwi |
-5,18 |
Szpinak |
-5,18 |
Porzeczki białe |
-5,14 |
Brukselka z wody |
-5,13 |
Marchew |
-5,13 |
Morele |
-5,04 |
Pomidor |
-5,03 |
Pełna lista produktów odkwaszających
Produkty o wysoki potencjale zakwaszającym:
Produkt |
PRAL |
Żelatyna |
40,37 |
Proszek jajeczny |
38,30 |
Ser, Parmezan |
28,79 |
Żółtko jaja kurzego |
24,35 |
Dynia, pestki |
23,69 |
Ser, Tylżycki tłusty |
23,40 |
Zarodki pszenne |
22,73 |
Ser topiony, edamski |
21,95 |
Sezam, nasiona |
20,63 |
Ser, Myśliwski tłusty |
20,54 |
Ser, Trapistów tłusty |
20,30 |
Ser, Gouda tłusty |
19,72 |
Ser, Cheddar pełnotłusty |
19,05 |
Ser, Tylżycki pełnotłusty |
18,57 |
Ser, Edamski tłusty |
18,47 |
Ser, Myśliwski pełnotłusty |
18,05 |
Ser, Trapistów pełnotłusty |
17,98 |
Tuńczyk w oleju |
17,94 |
Ser, Salami pełnotłusty |
17,69 |
Otręby pszenne |
17,22 |
Wątroba wieprzowa |
16,92 |
Wątroba wołowa |
16,24 |
Śledź solony |
15,46 |
Schab pieczony I |
15,26 |
Wątróbka wieprzowa saute |
15,24 |
Ser, Ementaler pełnotłusty |
15,14 |
Ser twarogowy chudy |
15,08 |
Ser typu „Feta” pełnotłusty |
14,33 |
Wątróbka kurczaka |
14,25 |
Ser, Camembert pełnotłusty |
14,25 |
Schab pieczony |
14,16 |
Sardynka w oleju |
14,09 |
Ser twarogowy półtłusty |
13,73 |
Dorsz wędzony |
13,57 |
Ser typu „Feta” |
13,35 |
Ser typu „Feta” półtłusty |
13,35 |
Ser, Brie pełnotłusty |
13,34 |
Wątroba cielęca |
13,33 |
Ser, Rokpol pełnotłusty |
13,29 |
Słonecznik, nasiona |
13,27 |
Ser twarogowy tłusty |
13,10 |
Kabanosy |
13,10 |
Ser typu „Feta” light |
12,86 |
Kiełbasa myśliwska sucha |
12,86 |
Pikling |
12,82 |
Kiełbasa krakowska sucha |
12,75 |
Makrela wędzona |
12,40 |
Serek twarogowy homogenizowany waniliowy |
12,33 |
Węgorz wędzony |
12,20 |
Kotlet cielęcy panierowany |
11,89 |
Łosoś wędzony |
11,88 |
Śledź marynowany |
11,50 |
Tuńczyk w wodzie |
11,47 |
Serek termizowany pieczarkowy |
11,46 |
Łosoś smażony saute |
11,45 |
Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy |
11,07 |
Sardynka w pomidorach |
11,00 |
Łosoś z rusztu |
10,89 |
Łosoś świeży |
10,88 |
Kabanosy z kurczaka |
10,86 |
Kiełbasa podsuszana z kurczaka |
10,74 |
Sardynka świeża |
10,63 |
Skrzydło kurczaka |
10,63 |
Tuńczyk świeży |
10,55 |
Paluszki z kminkiem |
10,52 |
Pasta z twarogu i ryby wędzonej |
10,43 |
Mięso z piersi kurczaka bez skóry |
10,41 |
Mintaj świeży |
10,33 |
Węgorz świeży |
10,28 |
Befsztyk tatarski |
10,26 |