Cola – pić czy nie pić… oto jest pytanie…

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez tego napoju… cola cudowny płyn wyprodukowany przez farmaceutę na bazie liści koki oraz orzechów koli, początkowo sprzedawany jako lek, w naszych czasach zaczął być uznawany za jedną z plag żywieniowych, jako mieszanka cukru i pobudzenia … czyli wszystkiego czego nam obecnie potrzeba…

Poniżej chciałem poruszyć dość kontrowersyjny temat Coli, a zwłaszcza Coli wśród sportowców.

Od początku, jaki jest skład magicznego napoju i co one znaczą?

 Cola składniki:   

  • woda
  • cukier – 10,6 g na 100 ml, na szklankę 25 g cukru -> to tak samo jak 5 łyżeczek w jednej szklanceen1
  • dwutlenek węgla (E290) – substancja uważana za nieszkodliwą, przyspiesza produkowanie moczu, działa moczopędnie
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) – brązowy barwnik, może przyspieszać perystaltykę jelit, zaburza metabolizm witaminy B6, odradza się częste spożywanie – SZKODLIWE
  • kwas ortofosforowy (E338) – substancja szczególnie niezalecana dzieciom osobom w starszym wieku oraz kobietom w ciąży – substancja występuje naturalnie w wielu warzywach i owocach, jest stosowana jako regulator kwasowości oraz substancja wiążąca metale, najczęściej substancja dodawana do coli oraz mięs, jej nadmierne spożycie może powodować utratę wapnia w kościach – SZKODLIWE*
  • aromaty
  • kofeina (puszka Coca-Cola o pojemności 330 ml zawiera 33 mg kofeiny) – kofeina to alkaloid purynowy środek stymulujący, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy usuwa uczucie zmęczenia, polepsza nastrój i koncentrację, nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem, arytmią i stanami lękowymi, a także dla cukrzyków, kofeina zwiększa insulinooporność tkanek (gorsze wykorzystanie węglowodanów przez organizm) – SZKODLIWE*

* w dużych dawkach

pH Coli to 2,5 – co oznacza, że ma działanie bardzo mocno zakwaszające organizm! Jeśli dosyć często pijesz Colę to Twoje zęby są w dużym niebezpieczeństwie, kwaśne napoje rozpuszczają szkliwo, a spora porcja węglowodanów dostarcza pożywienia dla bakterii, które są odpowiedzialne za próchnicę.

Dla porównania kwas znajdujący się w akumulatorze ma pH 1, natomiast pH  wody to 7.

Co dzieje się w Twoim organizmie po wypiciu Coli?

  • już po 10 minutach od wypicia coli, kwas fosforowy przyspiesza wchłanianie cukru, jego poziom bardzo gwałtownie podnosi się we krwi
  • wysokie stężenie cukru we krwi (po wypiciu już 300 ml Coli) powoduje, że trzustka zaczyna produkować insulinę, która ma zrobić porządek we krwi i obniżyć poziom cukru
  • Po 20 minutach od wypicia porcji Coli podnosi się poziom insuliny we krwi
  • Cola hamuje receptor adenozyny który zapobiega zmęczeniu/ospałości. Efekt działania kofeiny jest największy po 40 minutach od wypicia, natomiast później zaczyna już słabnąć i po 2 h po wypiciu nie ma już efektów działania kofeiny
  • Po 45 minutach od wypicia uwalnia się hormon zadowolenia – dopamina, przez co lepiej się czujemy
  • 60 minut po wypiciu Coli metabolizm zaczyna działać wolniej, kwas fosforanowy wiąże ważne minerały we krwi – wapń cynk oraz magnez,
  • Przez moczopędne działanie kofeiny oraz dwutlenku węgla zwiększa się utrata elektrolitów z moczem
  • Po 60-75 minutach stężenie cukru obniża się poniżej poziomu, który był w organizmie przed wypiciem Coli, dzieje się tak w wyniku działania insuliny, przez co mamy ochotę znowu sięgnąć po kolejną porcję magicznego napoju – taki mechanizm będzie się powtarzał do momentu opróżnienia całej butelki (dlatego kupuj mniejsze!)
  • Po 120 minutach od wypicia znika efekt pobudzenia i organizm  zaczyna znowu odczuwać zmęczenie – wtedy znowu masz ochotę sięgnąć po kolejny łyk Coli

Do czego jeszcze może być wykorzystana Cola? W praktyce lepiej jest wykorzystywać Colę jako substancję do czyszczenia niż do picia:

  • Jest świetna do czyszczenia przypalonych patelni
  • Jest bardzo dobrym środkiem do odkamieniania czajników
  • Potrafi rozpuścić zęba
  • Jest efektywna przy usuwaniu plam z tłuszczu z ubrań
  • Może usunąć krew z ubrań
  • Czyści stare monety i sprawia że lśnią
  • Jest skutecznym odrdzewiaczem
  • Można nią usunąć gumę z włosów
  • Możesz odkamienić toaletę z osadu
  • Trzymaj colę z daleka od zębów – pij przez słomkę!

Wskazówki:

Cola nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą!

Jednak kwas fosforowy pełni kilka istotnych funkcji w naszym organizmie, jego sole i estry pełnią ważną rolę buforową w płynach ustrojowych, ma znaczenie energetyczne (bezwodnikowe wiązania wysokoenergetyczne, np. w ATP i fosfokreatynie) oraz regulatorową (fosforylacja lub defosforylacja białek uaktywnia je biologicznie! Co sprawia, że przy dużym zapotrzebowaniu energetycznym będziesz prawdopodobnie musiał również uzupełnić zapasy fosforanów we krwi, w czym Cola będzie mogła pomóc…

Dlatego w sytuacji kiedy sportowiec poświęca w tygodniu 15-20 godzin na ciężki trening, nic się nie stanie jeśli raz w tygodniu uzupełni pulę fosforanów w diecie w postaci puszki Coli, które pełnią ważną rolę w prawidłowej pracy organizmu!

Nie chcę być nazwany heretykiem dietetycznym, ale dlatego powtórzę raz jeszcze Cola w normalnej diecie z umiarkowaną aktywnością fizyczną, jak również nadmierna ilość (>1 litra na tydzień)  – jest bardzo złym rozwiązaniem, nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby w starszym wieku oraz z chorobami układu krążenia – te osoby mogą stosować Colę tylko nie w celach spożywczych! Natomiast u sportowców będących w ciągłym treningu, nie będzie produktem zakazanym!

Praktyka

– nie pij większej porcji niż 150-200 ml na 15-20 minut – umożliwi to kontrolę stężenia węglowodanów we krwi, przez co nie uwolnisz insuliny!

– bardziej unikaj Coli light lub zero niż zwykłej

– jeśli już pijesz Colę – pij przez słomkę

– na każdą szklankę Coli – wypij szklankę wody

– jeśli masz problemy żołądkowo-jelitowe – wtedy może pomóc szklanka wygazowanej Coli

– jeśli masz odruch wymiotny – szklanka Coli może pomóc

– ustal sobie jeden dzień w tygodniu, kiedy będziesz mógł/mogła wypić Colę, ale staraj się nie więcej niż 1 puszka!

Może Cię również zainteresuje:

Która cola jest lepsza normalna, zero a może light?

O autorze:

Wojtek Zep

Obecnie dietetyk Pogoni Szczecin i Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.
Założyciel bloga Żywienie Mistrzów – doktorant, praktyk, wykładowca, autor. Zawsze jest dobry moment na zmiany!