Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez tego napoju… cola cudowny płyn wyprodukowany przez farmaceutę na bazie liści koki oraz orzechów koli, początkowo sprzedawany jako lek, w naszych czasach zaczął być uznawany za jedną z plag żywieniowych, jako mieszanka cukru i pobudzenia … czyli wszystkiego czego nam obecnie potrzeba…
Poniżej chciałem poruszyć dość kontrowersyjny temat Coli, a zwłaszcza Coli wśród sportowców.
Od początku, jaki jest skład magicznego napoju i co one znaczą?
Cola składniki:
- woda
- cukier – 10,6 g na 100 ml, na szklankę 25 g cukru -> to tak samo jak 5 łyżeczek w jednej szklance
- dwutlenek węgla (E290) – substancja uważana za nieszkodliwą, przyspiesza produkowanie moczu, działa moczopędnie
- karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) – brązowy barwnik, może przyspieszać perystaltykę jelit, zaburza metabolizm witaminy B6, odradza się częste spożywanie – SZKODLIWE
- kwas ortofosforowy (E338) – substancja szczególnie niezalecana dzieciom osobom w starszym wieku oraz kobietom w ciąży – substancja występuje naturalnie w wielu warzywach i owocach, jest stosowana jako regulator kwasowości oraz substancja wiążąca metale, najczęściej substancja dodawana do coli oraz mięs, jej nadmierne spożycie może powodować utratę wapnia w kościach – SZKODLIWE*
- aromaty
- kofeina (puszka Coca-Cola o pojemności 330 ml zawiera 33 mg kofeiny) – kofeina to alkaloid purynowy środek stymulujący, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy usuwa uczucie zmęczenia, polepsza nastrój i koncentrację, nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem, arytmią i stanami lękowymi, a także dla cukrzyków, kofeina zwiększa insulinooporność tkanek (gorsze wykorzystanie węglowodanów przez organizm) – SZKODLIWE*
* w dużych dawkach
pH Coli to 2,5 – co oznacza, że ma działanie bardzo mocno zakwaszające organizm! Jeśli dosyć często pijesz Colę to Twoje zęby są w dużym niebezpieczeństwie, kwaśne napoje rozpuszczają szkliwo, a spora porcja węglowodanów dostarcza pożywienia dla bakterii, które są odpowiedzialne za próchnicę.
Dla porównania kwas znajdujący się w akumulatorze ma pH 1, natomiast pH wody to 7.
Co dzieje się w Twoim organizmie po wypiciu Coli?
- już po 10 minutach od wypicia coli, kwas fosforowy przyspiesza wchłanianie cukru, jego poziom bardzo gwałtownie podnosi się we krwi
- wysokie stężenie cukru we krwi (po wypiciu już 300 ml Coli) powoduje, że trzustka zaczyna produkować insulinę, która ma zrobić porządek we krwi i obniżyć poziom cukru
- Po 20 minutach od wypicia porcji Coli podnosi się poziom insuliny we krwi
- Cola hamuje receptor adenozyny który zapobiega zmęczeniu/ospałości. Efekt działania kofeiny jest największy po 40 minutach od wypicia, natomiast później zaczyna już słabnąć i po 2 h po wypiciu nie ma już efektów działania kofeiny
- Po 45 minutach od wypicia uwalnia się hormon zadowolenia – dopamina, przez co lepiej się czujemy
- 60 minut po wypiciu Coli metabolizm zaczyna działać wolniej, kwas fosforanowy wiąże ważne minerały we krwi – wapń cynk oraz magnez,
- Przez moczopędne działanie kofeiny oraz dwutlenku węgla zwiększa się utrata elektrolitów z moczem
- Po 60-75 minutach stężenie cukru obniża się poniżej poziomu, który był w organizmie przed wypiciem Coli, dzieje się tak w wyniku działania insuliny, przez co mamy ochotę znowu sięgnąć po kolejną porcję magicznego napoju – taki mechanizm będzie się powtarzał do momentu opróżnienia całej butelki (dlatego kupuj mniejsze!)
- Po 120 minutach od wypicia znika efekt pobudzenia i organizm zaczyna znowu odczuwać zmęczenie – wtedy znowu masz ochotę sięgnąć po kolejny łyk Coli
Do czego jeszcze może być wykorzystana Cola? W praktyce lepiej jest wykorzystywać Colę jako substancję do czyszczenia niż do picia:
- Jest świetna do czyszczenia przypalonych patelni
- Jest bardzo dobrym środkiem do odkamieniania czajników
- Potrafi rozpuścić zęba
- Jest efektywna przy usuwaniu plam z tłuszczu z ubrań
- Może usunąć krew z ubrań
- Czyści stare monety i sprawia że lśnią
- Jest skutecznym odrdzewiaczem
- Można nią usunąć gumę z włosów
- Możesz odkamienić toaletę z osadu
- Trzymaj colę z daleka od zębów – pij przez słomkę!
Wskazówki:
Cola nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą!
Jednak kwas fosforowy pełni kilka istotnych funkcji w naszym organizmie, jego sole i estry pełnią ważną rolę buforową w płynach ustrojowych, ma znaczenie energetyczne (bezwodnikowe wiązania wysokoenergetyczne, np. w ATP i fosfokreatynie) oraz regulatorową (fosforylacja lub defosforylacja białek uaktywnia je biologicznie! Co sprawia, że przy dużym zapotrzebowaniu energetycznym będziesz prawdopodobnie musiał również uzupełnić zapasy fosforanów we krwi, w czym Cola będzie mogła pomóc…
Dlatego w sytuacji kiedy sportowiec poświęca w tygodniu 15-20 godzin na ciężki trening, nic się nie stanie jeśli raz w tygodniu uzupełni pulę fosforanów w diecie w postaci puszki Coli, które pełnią ważną rolę w prawidłowej pracy organizmu!
Nie chcę być nazwany heretykiem dietetycznym, ale dlatego powtórzę raz jeszcze Cola w normalnej diecie z umiarkowaną aktywnością fizyczną, jak również nadmierna ilość (>1 litra na tydzień) – jest bardzo złym rozwiązaniem, nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby w starszym wieku oraz z chorobami układu krążenia – te osoby mogą stosować Colę tylko nie w celach spożywczych! Natomiast u sportowców będących w ciągłym treningu, nie będzie produktem zakazanym!
Praktyka
– nie pij większej porcji niż 150-200 ml na 15-20 minut – umożliwi to kontrolę stężenia węglowodanów we krwi, przez co nie uwolnisz insuliny!
– bardziej unikaj Coli light lub zero niż zwykłej
– jeśli już pijesz Colę – pij przez słomkę
– na każdą szklankę Coli – wypij szklankę wody
– jeśli masz problemy żołądkowo-jelitowe – wtedy może pomóc szklanka wygazowanej Coli
– jeśli masz odruch wymiotny – szklanka Coli może pomóc
– ustal sobie jeden dzień w tygodniu, kiedy będziesz mógł/mogła wypić Colę, ale staraj się nie więcej niż 1 puszka!